Teamchef Peter Cnossen, staand voor het bureau Lichtenvoorde, dat wordt gesloten. Foto: Theo Huijskes
Teamchef Peter Cnossen, staand voor het bureau Lichtenvoorde, dat wordt gesloten. Foto: Theo Huijskes Foto:

Meer inbraken in Oost Gelre

Vervolg voorpagina

OOST GELRE - Gesteld kan worden dat het zich als hagelslag verspreidt door het gehele gebied. Wel is het opvallend, en dat is in tegenstelling tot wat de meeste burgers verwachten, dat er met name wordt ingebroken tussen 16.00 uur en 21.00 en ook nog eens het vaakst in de weekenden."

Meer preventie
Teamchef Peter Cnossen is van mening dat er nog meer het accent dient te worden gelegd op het nemen van preventieve maatregelen en dat niet alleen van de zijde van de politie en de overheid, maar zeker ook van de zijde van de burgers zelf. "Wij als politie Achterhoek Oost hebben de handen ineen geslagen met onze collega's in Achterhoek West en ook samenwerking gezocht met onze Duitse collega's. Dit moet en zal leiden tot een hoger opsporingsresultaat van de daders. Ook heeft het aspect inbraken een hogere prioriteit gekregen bij de gemeenschappelijke rechercheteams. Er wordt tijd en mankracht geïnvesteerd in extra toezicht en extra controle, bijvoorbeeld op het hebben van inbrekersgereedschap in auto's en dergelijke. Dezelfde extra aandacht vragen wij nu ook van de burgers. Hiervoor lopen reeds geruime tijd de nodige campagnes. Daarnaast worden op inbraken afgestemde voorlichtingssessies georganiseerd. Want het moet de inbrekers uiterst moeilijk worden gemaakt om woningen of werkruimten binnen te komen. Ook wijzen we erop dat de burgers veel eerder en veel vaker gebruik moeten maken van het telefoonnummer 112."

Aanpassing Veiligheidsplan
Het college van burgemeester en wethouders van Oost Gelre heeft onlangs besloten om de gemeenteraad voor te stellen een nieuw Integraal Veiligheidsplan vast te stellen. Het plan komt op 24 januari in de raadscommissie en op 7 februari in de raad aan de orde. "Het is de bedoeling dat dit plan één keer in de vier jaar tegen het licht wordt gehouden", vertelt burgemeester Annette Bronsvoort. "Als college stellen wij voor om een aantal accenten te verleggen. Daarbij denken wij aan meer aandacht en inzet bij woninginbraken, inbraken in schuren, huiselijk geweld, fietsendiefstal en verkeersveiligheid. Het politieapparaat zal daarvoor voldoende uitgerust moeten zijn en het niveau van de dienstverlening moet verder omhoog."

Sluiting politiebureaus
Na sluiting van diverse politiebureaus, waaronder die in Eibergen, Groenlo, Neede en Ruurlo, gaan deze maand ook de bureaus in Aalten en Lichtenvoorde dicht. "Naast Borculo blijft ook Winterswijk voortbestaan als opkomstlocatie. Het personeel voor Eibergen, Neede en Ruurlo gaat dientengevolge naar Borculo en het personeel voor Aalten en Oost Gelre gaat naar Winterswijk", geeft Cnossen aan. "Maar evenals Aalten krijgt ook Oost Gelre een politiesteunpunt, een werkplek in het gemeentehuis. In Aalten is dat politiesteunpunt donderdag geopend, en voor Oost Gelre kan dat steunpunt, in Lichtenvoorde, in de tweede helft van maart worden betrokken, als het gemeentehuis klaar is. Neemt niet weg dat het toezicht van de zijde van de politie op allerhande zaken verder wordt aangescherpt. Zo mocht de regio Achterhoek Oost in totaal 25 extra wijkagenten aantrekken. Hiervan zijn er inmiddels reeds 23 aan de slag. Derhalve nog maar twee, in dit voorjaar in te vullen vacatures."