Een beeld van de lichtjesavond 2016. Foto: Theo Huijskes
Een beeld van de lichtjesavond 2016. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Lichtjesavond in Groenlo

Vrijdag 10 februari op RK Begraafplaats

Door Theo Huijskes

GROENLO - De jaarlijkse lichtjesavond op de RK Begraafplaats in Groenlo heeft een onomstreden reputatie opgebouwd. Velen krijgen op de bewuste avond ruimschoots de gelegenheid om op de begraafplaats aan de Lichtenvoordseweg in herinnering bij hun dierbaren stil te staan.

Dit jaar organiseert de Coöperatie DELA in samenwerking met Stichting RK Begraafplaats Groenlo de lichtjesavond op vrijdag 10 februari. Op die avond zal tussen 19.00 en 20.30 uur het gehele terrein van de begraafplaats aan de Lichtenvoordseweg 58a weer sfeervol verlicht zijn met honderden kaarsen en fakkels. Bovendien krijgen nabestaanden, buren, vrienden en bekenden ook zelf de gelegenheid om een kaars te branden als een mooie en dankbare herinnering aan hun overleden dierbaren. Daarnaast zal er door de organisatie voor een warme en intieme sfeer gezorgd worden met een passende muzikale omlijsting.

Eric Moleman, regiomanager en woordvoerder namens de Coöperatie DELA, vindt het belangrijk om nabestaanden te helpen bij het levend houden van mooie herinneringen. "Ook om het verlies van naaste dierbaren een plekje te kunnen geven, zodat de draad van het leven weer kan worden opgepakt."

Moleman geeft aan dat een dergelijke avond bewust aan het begin van een nieuw jaar wordt gehouden. "Niet alleen omdat de avonden in die periode zich er uitstekend voor lenen, maar ook omdat aan het begin van het nieuwe jaar veel mensen vaak aan hun overleden dierbaren denken. De behoefte om weer even bij deze naasten te zijn, is in deze periode extra groot. Door de tijd van het jaar, waarin de dagen nog steeds kort zijn, en het slechte weer vaak tegenwerkt, is het bovendien veel moeilijker om het graf te bezoeken. Wij hopen op deze manier in dit moeilijke jaargetijde een stukje troost te kunnen bieden, met het licht van de kaarsen en mooie muziek."

Tijdens de lichtjesavond op 10 februari zijn nabestaanden en anderen tevens van harte welkom in het Uitvaartcentrum Ventura DELA nabij de begraafplaats om onder het genot van een warm drankje even na te praten.

Na 2015 en 2016 betreft het de derde editie van de lichtjesavond. Zal het bezoekersaantal van de eerste twee jaar (ruim 400 in 2015 en ruim 700 in 2016) worden overtroffen? Gelet op de positieve mond-tot-mondreclame in de afgelopen jaren kan dat haast niet anders. Slechts één spelbreker kan daar een stokje voor steken en dat is het weer.