De Knolle zette een spetterende ode aan Normaal neer, met frontmannen Nico Ressing (links) en Jan klein Gunnewiek. Foto: Henri Walterbos
De Knolle zette een spetterende ode aan Normaal neer, met frontmannen Nico Ressing (links) en Jan klein Gunnewiek. Foto: Henri Walterbos

Pronkzittingen: ongekend hoog niveau!

GROENLO-Waanzinnig! Fantastisch! Superlatieven vechten om voorrang om te omschrijven hoe de zes pronkzittingen bij De Knunnekes waren. Topamusement, met enkel Grols talent! Carnavalsvereniging De Knunnekes is er ieder jaar weer veel aan gelegen enkel met het beste van het beste genoegen te nemen. Zelfs vele Lichtenvoordenaren die verspreid over de zittingen aanwezig waren konden niet anders dan erkennen, zij het soms tandenknarsend, dat zij getuige waren geweest van iets unieks.

Door Henri Walterbos

Er kon zelfs gelachen worden over grappen over hun carnavalsloze dorp. Vanzelfsprekend werden ook Grollenaren en hun geliefde stadje niet gespaard in vijf ijzersterke buuts. Fons Monasso beet als nestor het spits af door als 'pensioenfons' een boekje open te doen over zijn leven sinds hij 'trekt van Drees'. Als iedere pensionado hetzelfde mee zou maken als Monasso dan lijkt het leven pas na 65 te beginnen. Mark Ebbers was weer heerlijk scherp van de tongriem gesneden en belichtte het Grolse nieuws van zijn kant. Hem was ter ore gekomen dat het rommelt binnen sv Grol. "Bij sv Grol hangt meer vuile was buiten dan op een gemiddelde zomerdag bij Hotel Pot."

Na maanden van spanning na een Zembla-uitzending over mogelijke gezondheidsrisico's bij het vertoeven op kunstgras en het wachten op een allesbepalende uitslag, kon 'kunstgrasondernemer' Rob Oude Luttikhuis weer grappen maken waarin kunstgras voorbij kwam. Dit ook getuige zijn tegeltjesspreuk die als een rode draad door zijn buut ging; 'Better kunstgrös met ne rubberen korrel, dan bi-j ne guie uut Lichtenvoorde op de borrel.' Uiteraard instemmend gejuich vanuit de zaal. Daarna achter elkaar debuutbuuts van Berbl de Graaf en Sam de Vries, beiden 'cum laude' geslaagd aan de HBS, oftewel de Hogere Buut School, het opleidingsinstituut van De Knunnekes. Als 'Toos uit Sjaaarloos' vertelde Berbl met heuse Rotterdamse tongval, 'Ja toch, niet dan, ech wel,' over haar Rotterdamse jaren. Vol humor vergeleek ze Rotterdam met Groenlo. "Hier heb je allemaal bijnamen; Nebs, Spike, Bolsje, Nico, die dan eigenlijk gewoon Roy heet. Bij ons heet iemand gewoon 'hee gozert', 'hee wijffie', of als ze niet aardig is gewoon 'teringwijf."

Muzikale buut
Sam de Vries kreeg de zaal muisstil en vervolgens van de stoelen met haar muzikale buut, waarin onder meer 'De borstenman,' een ode aan een wel heel bijzondere vrouw, een ode aan de man en een heuse carnavalskraker. Met haar performance stal ze de harten van een ieder. "Dit was gewoon niet normaal meer. Zo ontzettend goed. Daar kan ze zo mee op televisie. Wat een talent," aldus een heerschap op het herentoilet. "Ik moest eigenlijk naar het toilet, maar ik had gehoord dat dit goed was, dus heb ik even geknepen." Als Joost Frank en Martijn Gelinck aangekondigd worden, dan gaat het publiek er nog maar weer eens goed voor zitten. Lachen verzekerd. Dit keer vertelden ze over hun ervaringen als BOA (Buitengewoon Onsympathiek Ambtenaar, aldus beide heren). "Wi-j hebt vandage nog ne wagen weg loaten sleppen, wee verkeerd geparkeerd stond, achter veur de karke. Ne groten zwarten wagen, met de achterkleppe ok nog los, vlaggetjes d'r op. Dat lik toch nans op." Razend knap dat ze ieder jaar weer weten te verrassen en hun faam waar maken.

Muziek en dans
De pronkzittingen zijn echter meer dan enkel buuts. Ook was er volop muziek en dans. De dansmarietjes altijd weer aandoenlijk op de schouders van hun vaders bij de intocht en hun vrolijke gehuppel. Bazooka is inmiddels ook al niet meer weg te denken. Vrolijke Grolse pubers die in hun element zijn op het Knunnekespodium en in het Grolse carnavalshoes; "Dames gaan jullie vanavond een keer op tijd slapen? Erwin de Roo wil ook wel een keer een goede nachtrust," aldus presentatoren Rob Porskamp en Michaël Lammers, die ieder enkele pronkzittingen voor hun rekening namen. Het Hofballet, met 'benen tot in de hemel,' aldus Rob Porskamp, verzorgde als vanouds een wervelend optreden dat menig mannenhart sneller deed kloppen. Het Dweilorkest der Knunnekes vierde samen met de zaal haar 33-jarig jubileum op het podium van het Grolse carnavalshoes. De Knolle ging 'Oerend Hard' met een spetterende ode aan Normaal, afgesloten met de eigen schlager 'Onze moo.'

Grolse schnabbelkoning
Grolse 'schnabbelkoning' Thomas Oesterholt bracht oude schlagers en 'Wi-j bunt maf,' een eigen knaller van de Knunnekes Technische commissie. Ook maakte hij deel uit van slotact 'De Grolse Toppers.' Met kompanen Dirk Naaijkens, Jeroen Doest, Hans Doest, Niek Giesen en Stefan Mondial ging het dak er bijna letterlijk af. "Meneer wilt u asjeblief van de tafel af gaan? Ik ben bang dat dat anders niet goed gaat," roept Rob Porskamp tussendoor. Het zegt genoeg over de stemming. Iedereen gaat na afloop euforisch naar huis. "We zijn enorm trots dat we de mensen zo'n mooi programma kunnen bieden," vertelt een glimmende President Rob Stokkers. "Het was ook leuk om te horen dat voor veel mensen de zondagmiddag moet blijven als buutmiddag. Voor velen is het een uitkomst. In de praktijk bleek dan ook dat het publiek zondagmiddag net zo uit haar dak gaat als op een avond."