Afbeelding

Echt Amsterdams?

Laatst was ik weer eens in Amsterdam. Ik kom er graag, er is altijd veel te zien en te beleven. Of je nu de Amsterdam ArenA bezoekt, naar het Rijksmuseum gaat of langs de grachten loopt, overal merk je dat je in de hoofdstad van ons land bent. Geen wonder dat de Amsterdammers zo trots zijn op hun stad. Dat steken ze ook niet onder stoelen of banken. Of zoals schrijver Remco Campert het zegt: 'In Amsterdam weet iedereen het allemaal zo goed, iedereen is zo ontzettend van zichzelf en van elkaar overtuigd'.

Toch weten veel Amsterdammers wel beter. Want om ervoor te zorgen dat hun attracties bij toeristen en dagjesmensen in de smaak vallen, maken ze regelmatig gebruik van expertise uit de Achterhoek. Zo werkt de Amsterdam ArenA samen met internetspecialist BeSite uit Aalten en technologiebedrijf Nedap uit Groenlo. Dankzij de slimme technologie van beide Achterhoekse firma's kun je online een reisadvies op maat krijgen en vlot parkeren bij het stadion. Dat de aluminium onderdelen van de ArenA zo mooi geconserveerd blijven, komt door de beschermlaag die Ulamo Coating (de Ulftse Lak- en Moffelonderneming) erop heeft aangebracht. Ook voor het Filmmuseum EYE, tegenover Amsterdam CS, geldt het credo 'Achterhoek Inside'. De beplatingen en glazen gevel van het spectaculaire gebouw aan het IJ zijn afkomstig van Sorba, bouwer van blikvangers uit Winterswijk. Wie zich in Artis vergaapt aan de dieren in het Apen- en Vogelhuis, doet dat door gaas van Wire Weaving Dinxperlo. In de dierentuin heeft het metaalgaasbedrijf – dit jaar precies een eeuw oud – meerdere dierenverblijven gebouwd en verbouwd. En zonder het te weten lopen elke dag duizenden kunstliefhebbers in het Stedelijk Museum en het Rijksmuseum over exclusieve trappen die gefabriceerd zijn door de Borculose onderneming Wolter Tijdink.

Ook in het Amsterdamse straatbeeld kom je menig Achterhoeks kwaliteitsproduct tegen. Grote kans dat er nu iemand zit uit te rusten op een bank van Grijsen uit Winterswijk, het Vordense bedrijf Wolbrink of VCP Streetcare uit Zelhem. De gemeente Amsterdam weet maar al te goed dat je voor vakmanschap in de Achterhoek moet zijn. Niet voor niets is VCP Streetcare sinds begin jaren zeventig marktleider in de productie van Amsterdammertjes, de wereldberoemde paaltjes die overal in de hoofdstad staan. Dat de gemeente voor de renovatie van de monumentale Leidsebrug over de Singelgracht is terechtgekomen bij Smederij Oldenhave uit Vorden, hoeft ook niet te verbazen. Al met al kun je je afvragen hoe Amsterdams de Amsterdamse attracties nog zijn. In veel dingen die als 'echt Amsterdams' worden gepromoot, zit Achterhoeks vernuft verborgen. Leuk om te weten, niet alleen voor de trotse Amsterdammer, maar ook voor de bescheiden Achterhoeker.

Gert-Jan Hospers