De People-to-People-Euregio-prijs 2017 werd uitgereikt aan Freek Diersen en aan scholieren van de Scholengemeenschap Marianum uit Groenlo. Foto: C. van der Meij
De People-to-People-Euregio-prijs 2017 werd uitgereikt aan Freek Diersen en aan scholieren van de Scholengemeenschap Marianum uit Groenlo. Foto: C. van der Meij

People-to-People-prijs voor de negende keer uitgereikt

Euregio zet prijswinnaars in het zonnetje

DINXPERLO/GROENLO - De People-to-People-Euregio-prijs kende dit jaar maar liefst twee winnaars. De EUREGIO verleende deze prijs tijdens de jaarlijkse vergadering van haar Algemeen Bestuur dit keer generatieoverstijgend aan Freek Diersen uit Dinxperlo en aan leerlingen van de Groenlose scholengemeenschap Marianum.

Euregio-Raadslid Freek Diersen zet zich al sinds vele jaren met grote bevlogenheid in voor de Nederlands-Duitse vriendschap. Op de meest uiteenlopende onderwerpen gaat hij de grensoverschrijdende dialoog aan en dat op een constructieve manier, altijd met de blik gericht op de toekomst, echter zonder daarbij te vergeten dat uit de Nederlands-Duitse historie vele lessen, juist ook voor de toekomst, getrokken kunnen worden. "Freek Diersen plaatst actuele thema's rond de grensoverschrijdende samenwerking voor het voetlicht en mede door zijn netwerkactiviteiten kunnen uit deze thema's Interreg-projecten, zoals 'Spreek je buurtaal', 'Prepare' en 'Krake', ontstaan", zo verwoordde Joost van Oostrum, plaatsvervangend voorzitter van het Algemeen Bestuur van de Euregio, het in zijn lofrede.

Blik op de toekomst
De People-to-People-Euregioprijs ging dit jaar ook naar de leerlingen van havo 5 van de Scholengemeenschap Marianum uit Groenlo. Zij hebben zich in het afgelopen jaar naar aanleiding van het jubileum '250 jaar grens' tussen Westfalen en de Achterhoek beziggehouden met de Nederlands-Duitse identiteit en met een toekomstvisie voor de grensregio. Mede namens haar medeleerlingen stelde Naomi Dibbets het als volgt: "Wanneer het ons in onze grensregio lukt als een groot voetbalteam op te treden, dan zijn wij een succesvol voorbeeld voor Europa." Buurtaal in het jaar 2040? De leerlingen van het Marianum gaan ervan uit dat het dan vanzelfsprekend is dat Nederlanders ook Duits en Duitsers ook Nederlands spreken.

De Euregio reikt de People-to-People-Euregio-prijs in 2017 alweer voor de negende keer uit. Vorig jaar werd deze toegekend aan het grensoverschrijdende politieteam (GPT).
Het Algemeen Bestuur heeft de gemeenten Laer en Nordkirchen als nieuwe Euregio-leden verwelkomd.

In hun gezamenlijke nieuwjaarsrede benadrukten de voorzitter van de Euregio Rob Welten en directeur-bestuurder Elisabeth Schwenzow: "In een tijd waarin veel wordt gesproken over ingrijpende maatschappelijke veranderingen, over onzekerheid en wantrouwen, biedt de grensoverschrijdende samenwerking de mensen iets positiefs, iets dat op de toekomst is gericht, en daarmee een perspectief."

Direct na de vergadering vond de nieuwjaarsbijeenkomst van de Euregio plaats. Met rond 300 gasten is dit de grootste grensoverschrijdende netwerkbijeenkomst in het Euregio-gebied.


Verkiezing Beste Boek

ACHTERHOEK - Voor de negentiende keer organiseren de Dialectkring Achterhook en Liemers, de Vrienden van de Streektaal Lochem e.u. en het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers de verkiezing van het Beste Boek Achterhoek en Liemers.

Het Beste Boek wordt door een onafhankelijke jury gekozen uit de in 2016 uitgekomen boeken waarin de Achterhoek of de Liemers op enige wijze een rol spelen.

De vijf genomineerde boeken zijn: Rijpstra's ondergang, het lot van een burgemeester in oorlogstijd, van Arend Hulshof, over Johannes Rijpstra, oud-burgemeester van Zelhem. De auteur onderzocht waarom zijn overgrootvader op het ene moment Duitse bevelen opvolgde en er op een ander moment tegenin ging. Hij stelt de vraag of de postume verering van Rijpstra wel terecht is;

Ode aan de Achterhoekse Motorcross, van Peter Rietman en Willy Hermans, over de legendes, de circuits, de verhalen, met verhalen en anekdotes over de motorcross in de Achterhoek. Over de historie van motorverenigingen, legendarische kampioenen en ambities van jonge talenten, met veel unieke en spectaculaire foto's;

Berkel – Mein Leben als Fluss/Mijn leven als rivier, van Doris Röckinghausen, over fascinerende liefdesverklaringen aan de Berkel, weergegeven in fotografie, schilderkunst en poëzie. Een uitnodiging om de Berkel en de bezienswaardigheden op de oever in alle facetten te ontdekken en te beleven;

Bontebrug van Jonah Falke, een klassieke coming of age roman over Robert Lowenthal die als Achterhoeker zijn weg probeert te vinden in Amsterdam. Een schuurfeest tegenover een vernissage, het dorpscafé tegenover het Rembrandtplein. Kiest de hoofdpersoon voor het kalme leven of volgt hij zijn tomeloze ambitie;

Jaarboek Achterhoek & Liemers, deel 40, van P. Bresser, L. van Dijk, W. van Heugten, W. Meijerman en A. Stern, met een bloemlezing over het hoofdthema 'Grenzen' en andere onderwerpen die de historie en het cultureel erfgoed van de Achterhoek en Liemers belichten.

Op zaterdag 4 maart vindt tijdens een feestelijke bijeenkomst de bekendmaking plaats van het 'Beste Boek 2016'. De bijeenkomst is tevens de start van de Boekenweek Achterhoek en Liemers.

Ook dit jaar verschijnt het boekenweekgeschenk Flonkergood. Programma en locatie worden later bekend gemaakt.