Afgelopen jaar trok de start van Expeditie Noordkaap veel bekijks. Foto: Henri Walterbos
Afgelopen jaar trok de start van Expeditie Noordkaap veel bekijks. Foto: Henri Walterbos

Start Expeditie Noordkaap is een uitje voor het hele gezin

LICHTENVOORDE - De tweede Expeditie Noordkaap is wederom een achtdaagse toertocht met '8000 kilometer avontuur' voor de achttien deelnemende teams, maar de organisatie heeft wederom alles in het werk gesteld om van de start, aanstaande zondag 29 januari, een uitje voor het gehele gezin te maken. De tocht als geheel naar het noordelijkste puntje van het Europese continent brengt deelnemers naar de mooiste plekken in Scandinavië, met als hoogtepunt een bezoek aan de Noordkaap zelf.

Door Henri Walterbos

Er zijn tal van vergelijkbare expedities zo op het eerste oog, Expeditie Noordkaap onderscheidt zich echter duidelijk van de andere tochten. "Wij zijn niet commercieel. Wij wilden terug naar de basis. De deelnemer staat centraal en alle werkzaamheden worden verricht door vrijwilligers. Afgelopen jaar zijn we daar met de eerste editie al volledig in geslaagd", aldus Jorg Ebbers, een van de organisatoren. "Het is geen rally. Je doet het wel deels tegen elkaar, maar ook vooral met elkaar. Het groepsproces is zeer belangrijk. We slapen elke nacht met elkaar in hetzelfde hotel en zitten 's avonds gezellig bij elkaar om ervaringen met elkaar te delen."
Verschenen er afgelopen jaar dertien teams aan de start, aanstaande zondag maken zich achttien duo's op voor de reis naar 'het onbekende' aan de hand van coördinaten. Deelnemers komen overal vandaan, zowel uit de regio als van daarbuiten. "De tocht zal via de mooiste plekjes van Scandinavië leiden naar de Noordkaap. We hebben ook dit keer gave dingen georganiseerd voor de deelnemers", verheugt mede-organisator Gerard Dusseldorp zich zelf ook al.

Startfeest
Deelnemers en organisatoren zien uit naar de start. Niet alleen omdat het dan eindelijk gaat beginnen, maar ook omdat de start omlijst wordt met amusement. Alles is gratis. Afgelopen jaar was de start een grote trekker. Ook deze keer wordt de bezoekers, groot en klein, veel geboden: een rijsimulator, kleuren, een mini-quadbaan, schminken, een springkussen, een klimwand, er kan een heuse auto beschilderd worden en er is een replica van de Formule 1-auto van 'de Max'. Verder is er een parcours ingericht dat onder professionele begeleiding afgelegd kan worden op een scootmobiel.
Een speciale bril zorgt voor een hogere moeilijkheidsgraad. "Het lijkt dan alsof je dronken bent. Je kunt zelf ondervinden wat drank met je doet als je achter het stuur kruipt", aldus Marc Plaggenburg. Alle activiteiten vinden binnen plaats. Daarnaast volop zaken om de inwendige mens ter wille te komen: koffie, thee, warme chocolademelk, de bekende warme rookworst van de HEMA. Eveneens gratis. Een waar startfeest. Vanaf 11.00 uur is het startterrein bij Roemaat Transport, Albert Schweitzerstraat Lichtenvoorde geopend en kan er gebruik gemaakt worden van alle faciliteiten. De expeditie kan door het thuisfront en andere geïnteresseerden dag en nacht worden gevolgd via de BackOffice in Lichtenvoorde. Zondag 5 februari komen de bolides weer aan bij zalencentrum 't Zwaantje in Lichtenvoorde.


www.expeditie-noordkaap.nl