Jurgen Spierings kreeg een paar vingerlose Grolse Wanten. Foto: PR
Jurgen Spierings kreeg een paar vingerlose Grolse Wanten. Foto: PR Foto:

Belangstelling voor nieuwjaarsreceptie Groenlose Hengelsport Vereniging groot


GROENLO- De Nieuwjaarsreceptie van de Groenlose Hengelsport Vereniging (GHV) die op woensdag 11 januari 2017 is gehouden mocht zich in een grote belangstelling verheugen. Niet verwonderlijk want niemand minder dan Fish 'O' Mania winnaar Jurgen Spierings was helemaal van het Brabantse 's-Gravenmoer naar Groenlo gekomen om hier te vertellen over de meest prestigieuze viswedstrijd ter wereld.

Wat is Fish 'O' Mania?
Deze prestigieuze viswedstrijd wordt jaarlijks gevist in het Engelse Whitmore. Gevist wordt er aan het vijver complex de Cudmore Fisheries. Voor de hoofdwedstrijd zijn 16 plekken beschikbaar en het hele jaar door kunnen vissers hiervoor plaatsen bij Engelse wedstrijden. Aan deze 'plaatsings' wedstrijden doen soms wel 300 vissers mee, terwijl alleen de winnaar zich plaatst. Ook is er tijdens Fish 'O' Mania een dames- en een jeugdwedstrijd. Jurgen Spierings mocht namens Nederland meedoen aan de Internationale wedstrijd. Deze werd aan dezelfde vijver gevist dan de hoofdwedstrijd. De hoofdwedstrijd bestaat uit louter Engelse deelnemers. De winnaar bij de hoofdwedstrijd ontvangt 50.000 Engelse ponden en de winnaar bij de Internationale wedstrijd 3.000 Engelse ponden.

Voorbereiding
Deze topwedstrijd vergt veel voorbereiding. Er moet veel informatie worden ingewonnen over het water, de te verwachten vis, het weer, het aas, de vishaak, lijn, dobber en tal van andere zaken. Het gaat hier over vissen op hoog niveau. Misschien wel Champions League niveau, maar dan voor vissers. Jurgen Spierings vertelde die avond dat er in Engeland meer van dit soort wedstrijden gevist worden waar het prijzengeld voor de winnaar erg hoog is, er heerst een heel andere viscultuur dan in Nederland. Belangrijk blijft natuurlijk altijd het materiaal. Elastiek dat hol is van binnen en de speciale stevige haken zijn zeer belangrijk bij Fish 'O' Mania.

Leerzame en boeiende avond voor vissers

De wedstrijd
De Internationale wedstrijd startte vijf minuten eerder dan de hoofdwedstrijd. Beiden werden dus op dezelfde vijver gehouden en de vis kon helemaal rond zwemmen. Het grote verschil zat hem in de duur van de wedstrijd en het aantal deelnemers. Deden er bij de vijf uur durende hoofdwedstrijd zestien topvissers mee, bij de Internationale wedstrijd deden er zes mee en die visten een uur korter, namelijk vier uur. Uiteindelijk wist Jurgen Spierings de Internationale wedstrijd te winnen met maar liefst 27.400 gram vis. De hoofdwedstrijd werd gewonnen door Andy May. Hij ving 27.150 gram aan vis en ging met een cheque naar huis. Des te opmerkelijker is de prestatie van Jurgen Spierings die met een uur minder vissen toch meer wist te vangen dan de winnaar bij de hoofdwedstrijd. Een zeer knappe prestatie.

2017
Dit jaar doet Nederland en dus Jurgen Spierings niet mee. Kwalificatie zou nog via een buitenlandse wedstrijd gehaald kunnen worden. Wel zit Jurgen dit jaar in het Nederlands team dat het WK in Belgiƫ vist. Dit soort vijverwedstrijden heeft de toekomst en ook in Nederland zullen steeds meer van dit soort vijvers komen. Een mooie ontwikkeling. Na afloop en tussendoor werden er tal van vragen op Jurgen afgevuurd. Na het verhaal van Jurgen kon alle hengelmateriaal dat hij mee gebracht had bekeken worden.

Mooie avond
Na afloop bedankte voorzitter Erik Mentink Jurgen Spierings voor de zeer leerzame en boeiende avond. Als dank ontving hij de gebruikelijke enveloppe met inhoud maar ook de GHV verjaardagskalender en de het boek over de Groenlose gracht. Tevens ontving Jurgen Spierings nog een paar vingerloze Grolse Wanten die heel handig zijn bij het koude weer tijdens het vissen. Al deze cadeaus werden in dank aanvaard. De Groenlose Hengelsportleden kunnen terugkijken op een geslaagde avond.