Opgraving N18_circumvallatielinie met regenboog Groenlo. Foto: Vestigia Archeologie & Cultuurhistorie
Opgraving N18_circumvallatielinie met regenboog Groenlo. Foto: Vestigia Archeologie & Cultuurhistorie Foto: Vestigia Archeologie & Cultuurhistorie

Bijzondere vondsten in nieuw tracé N18

Groenlo/Eibergen - Tijdens de opgravingen binnen het nieuwe tracé van de N18 zijn enkele bijzondere vondsten gedaan.

Door Kyra Broshuis

Archeologen die onderzoek verrichten in de bodem van het gebied, vonden onder andere bijzondere fragmenten van glas in de vorm van een armband, een kanonskogel, restanten van grafheuvels én onderdelen van de bekende circumvallatielinie rondom de stad Groenlo.

Een unieke kans
Voor het archeologisch onderzoek wordt gegraven in het buitengebied van Eibergen, Groenlo en Haaksbergen. Het terrein leent zich uitstekend voor onderzoek omdat dat hier nog niet eerder op deze schaal heeft plaatsgevonden. Archeoloog Jeroen Flamman van Vestigia Archeologie & Cultuurhistorie uit Amersfoort leidt het onderzoek en vertelt over de verwachtingen vooraf. "We wisten uit het vooronderzoek al dat we hier het een en ander zouden aantreffen. Naast de verplichting om onderzoek te doen, is het voor ons ook een unieke kans. De circumvallatielinie rondom Groenlo is zeer bekend, daar hebben we ook onderdelen van teruggevonden. We hebben veel oude sporen van de greppels gezien in de bodem. Bij de Ruiterweg hebben we sporen van een redoute (een kleine geheel omsloten veldschans met alleen uitspringende en geen inspringende hoeken) kunnen opgraven. Op elke plek waar het nieuwe tracé van de N18 de circumvallatielinie doorkruist, doen we onderzoek. Er is ook een oude kanonskogel gevonden in de grond, deze ligt nu ter bezichtiging voor het publiek in het kantoor van Noaber18 in Eibergen."

Bijzonder geel glas
Het onderzoek van de archeologen richt zich op de periode vanaf de steentijd tot aan het beroemde Beleg van Groenlo. Een bijzondere vondst is een deel van een glazen armband uit de periode van 100 jaar voor tot 200 jaar na Christus. In die periode was glas maken nog onbekend in ons land. Dit onderdeel komt vermoedelijk dan ook uit het Midden Oosten. "Glas was zeldzaam in de periode, zeker het gele glas dat we hebben gevonden. We vinden wel vaker dergelijke glazen fragmenten uit die tijd maar dan meestal in de kleur blauw."

Verwachtingen
Archeoloog Flamman en zijn zes collega's zijn voorlopig nog wel bezig in Groenlo en omgeving. "We onderzoeken nog enkele stukken grond bij de Ruiterweg en op de Laarberg. Ook bij Eibergen, naast de Berkel, verwachten we nog wat mooie vondsten. Daar zijn mogelijk resten te vinden van een oude nederzetting uit de IJzertijd." Alle vondsten en bevindingen worden nauwkeurig beschreven. In de nieuwsbrieven en op de facebookpagina van de N18 Nieuwe Twenteroute wordt het publiek verteld wat er gevonden is. De verwachting is dat er tot mei van dit jaar onderzoek wordt verricht in de bodem.