Carla Adema, Mirjam Brugman en Henrike Jansen kijken uit naar de inloop om te zingen. Foto: Barbara Pavinati
Carla Adema, Mirjam Brugman en Henrike Jansen kijken uit naar de inloop om te zingen. Foto: Barbara Pavinati

Nieuwkomers leren de taal door te zingen

'Van zingen word je vrolijk en blij'

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE - Zingen verbindt. Taal verbindt. Van dit gegeven maken Mirjam Brugman, Carla Adema, Henrike Jansen en Janny Twigt graag gebruik. Vanaf 1 maart is er in Den Diek een inloop om te zingen die de titel 'Zing Nederlands met me' draagt. Het is de bedoeling om nieuwkomers en iedereen die van zingen houdt samen te brengen en te verbinden. Jong, oud, groot, klein, iedereen is welkom. Een belangrijk doel van deze bijeenkomsten is om nieuwkomers via zang de taal beter te laten leren kennen.

"Doordat je met zijn allen zingt, hoort iedereen wat je zingt. Het is veel makkelijker om woorden via een liedje te onthouden dan wanneer ze gesproken zijn. Verder ontspant zingen," legt Carla uit. Henrike vult aan: "De kracht van zingen zit in de herhaling. Het is ook makkelijker dan gesproken taal, omdat het langzamer gaat. Als je samen zingt, ben je minder bang om fouten te maken. In een koor kan je je optrekken aan iemand die naast je staat en die bijvoorbeeld stem- of tekstvaster is. Je sleept elkaar er doorheen. Daarom vragen we ook mensen die het Nederlands wel goed beheersen en van zingen houden om te komen. Zij kunnen de nieuwkomers goed helpen."

Samen zingen
Het idee om dit te organiseren ontstond bij Mirjam door een berichtje en filmpje dat ze toevallig op Facebook zag. Mirjam: "Het initiatief loopt al in Amsterdam en Hengelo. In Hengelo heet het 'Zing Nederlands met me'. Deze naam sprak ons aan en daarom houden wij hem ook aan. Ik vond het een mooi initiatief om mensen via het Nederlandse lied met elkaar te verbinden. Wat is er fijner dan gezellig samen zingen?"

Enthousiast
De bijeenkomsten zijn elke eerste woensdag van de maand van 19.30 uur tot 22.00 uur. Er is een pauze van een half uur. Er worden onder anderen liedjes gezongen van Paul de Leeuw, André Hazes, Marco Borsato, Boudewijn de Groot, Wim Sonneveld, Nick en Simon en Claudia de Breij. De teksten worden op papier uitgereikt. Henrike gaat de avonden muzikaal begeleiden en er is iemand die met een microfoon meezingt. Er bestaat de mogelijkheid om van een muziekinstrument gebruik te maken. De instrumenten zijn aanwezig, maar men mag ook een eigen exemplaar meenemen.

"Van zingen word je vrolijk en blij en we hopen dan ook dat veel mensen komen op deze bijeenkomsten. Iedereen moet enthousiast raken en meezingen," besluiten de dames stralend.