Foto: Het eerste Wielercafé van RTC Groenlo kende een grote belangstelling. Foto: Theo Huijskes
Foto: Het eerste Wielercafé van RTC Groenlo kende een grote belangstelling. Foto: Theo Huijskes

Geslaagd Wielercafé van RTC Groenlo

GROENLO - Het eerste Wielercafé van Ren- en Toer Club Groenlo kan als zeer geslaagd worden aangemerkt. De serre van het Sportcafé op het sportpark Den Elshof was haast te klein om alle belangstellenden een plaatsje te bieden. Uitbater Rob Porskamp ontving alle aanwezigen bij binnenkomst met een speciaal biertje en een lekker hapje.

Door Theo Huijskes

In een kleurrijk met vele wielershirts aangeklede ruimte, waarin zelfs de racefietsen van bekende wielrenners als Peter Sagan en Tom Boonen waren te bewonderen, was het podium voor een viertal Grolse fietstoppers, te weten Joop Ribbers, zoon Arjan Ribbers, Eddy Lamers en Groenlo's meest succesvolle wielrenner Tristan Hoffman. Aan de hand van gespreksleider (tevens RTCG-voorzitter) Harrie Hoitink kreeg ieder van hen meer dan genoeg gelegenheid om zijn verhaal te doen en de aanwezigen een inkijkje te gunnen in hun fietscarrière.

Het spits werd afgebeten door Arjan Ribbers, die zijn overwinning als amateurwielrenner in de Omloop van het Zuiden als hét hoogtepunt in zijn wielercarrière beschouwde en de Pfeifer Challenge 2015 als het veruit mooiste fietsevenement. Naast zijn werk als salesmanager bij Specialized Bicycle Components is Ribbers momenteel tevens ploegleider van de Sensa Kanjers voor Kanjers-wielerploeg. Tristan Hoffman liet, mede aan de hand van fascinerende wielerbeelden, zijn actieve jaren de revue passeren. Daarbij waren alle oren gespitst en alle blikken gericht op onder andere het jaar 1992, waarin de Grollenaar Nederlands kampioen op de weg werd en het jaar 2004, waarin hij na een spectaculair verloop van de klassieker Parijs-Roubaix genoegen moest nemen met een tweede plek. Bijzonder interessant was het betoog van triatleet Eddy Lamers, waarin hij erg helder aangaf wat er allemaal komt kijken om in deze tak van sport mee te kunnen komen, laat staan om in aanmerking te komen voor een eervolle eindklassering. Lamers eindigde op 28 januari met een tijd van 10.52.18 nog op een vijfde plaats in de triatlon van Israël. Good-old Joop Ribbers tenslotte verhaalde over een lange, intensieve carrière, die de in Beltrum geboren en inmiddels bijna 67-jarige wielerfanaat geen profstatus heeft bezorgd, maar wel een intensieve en kleurrijke carrière als amateur.