Commissaris Clemens Cornielje op bezoek in Oost Gelre. Foto: Theo Huijskes
Commissaris Clemens Cornielje op bezoek in Oost Gelre. Foto: Theo Huijskes Foto:

Cornielje bezoekt Oost Gelre

Vervolg voorpagina

"We wisselen ambtenaren met elkaar uit, zorgen zelfs voor een grensoverschrijdende samenwerking, maar een nog grotere gemeente brengt de burger zeker niet dichter bij het bestuur."
Commissaris Cornielje benadrukte vervolgens dat de commissie 'Sterk Bestuur' nieuwe gemeentelijke herindelingen helemaal niet op het oog heeft. "De doelstellingen zijn niet afgestemd op de omvang van de gemeente, maar op de kwaliteit. Kan de gemeente alle nieuw opgelegde taken aan? Daarbij is het mijn opdracht om de gemeenten doorlopend te controleren of ze het gaan redden. Neem in deze regio de brede samenwerkingsbeweging Achterhoek 2020. Een mooi en lovenswaardig initiatief. Maar het is nu wel de vraag: hoe wordt het aangepakt en uitgevoerd?"

Integriteit raadsleden
Bij de bespreking van het onderwerp integriteit van raadsleden (handelen in overeenstemming met de geldende normen, waarden en regels in de samenleving) koos D66-voorzitter Jerry van der Meulen voor een opstelling, die lijnrecht tegenover die van Commissaris Cornielje staat. "Ik verbaas mij erover dat deze zaak iedere keer onderwerp van gesprek is. De gang van zaken, het naleven van het integriteitbeginsel is helemaal aan de raadsleden zelf. Een ieder moet hierin vooraf duidelijke keuzes maken. In geval van twijfel heb je maar één ding te doen en dat is een stapje terug", aldus Van der Meulen. Commissaris Cornielje reageerde met de opmerking dat het dubbel is wat de D66-woordvoerder aangeeft. "Met het alleen voor de spiegel gaan staan door de desbetreffende raadsleden komen wij er niet uit. In eerste instantie dienen er duidelijke regels zijn. En vervolgens dient ieder raadslid voor zichzelf aan te geven hoe hij daar mee omgaat."
Een punt, waarbij de integriteit van raadsleden ook een rol kan spelen, is de aangelegenheid burgerinitiatieven, dat ook ter sprake kwam. Ondanks de aanwezigheid van goede voorbeelden binnen deze gemeente, was Bart Porskamp (VVD) van mening dat het eigenlijk in de gemeente Oost Gelre nog in de kinderschoenen staat. "De grote vragen hierbij zijn: gaan wij als raad er budgetten voor vrij maken en zo ja, gaan wij vervolgens onze handen er helemaal vanaf houden?" Terwijl de PvdA (Richard Klein Tank) het in de kinderschoenen staan aan de hand van enkele voorbeelden bestreed, merkte Ronald Willering (OOG) op dat je niet in alle initiatieven kunt meegaan. "Als gemeenteraad hebben wij immers onze eigen verantwoordelijkheid."

Bezoek aan ATAG
Voorafgaande aan de bijeenkomst met de gemeenteraad bracht Cornielje een bezoek aan ATAG Verwarming in Lichtenvoorde. Cornielje maakte hierbij kennis met een toonaangevend en innovatief bedrijf, dat ook nog eens grote verantwoordelijkheid neemt voor mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Zoals bekend werkt ATAG al vijftien jaar samen met het voormalige SW bedrijf Hameland, een samenwerkingsverband dat inmiddels is overgenomen door de SDOA (Sociale Dienst Oost Achterhoek) en het Werkgevers Service Punt Achterhoek. Die samenwerking is destijds gestart met een opdracht van ATAG aan Hameland. ATAG heeft toen eigen medewerkers bij Hameland laten invliegen om zo te helpen met het opzetten van een geschikte productielijn. Vervolgens is deze gehele productielijn, inclusief de SW-medewerkers, overgeheveld naar ATAG. Ze zijn als groep gedetacheerd vanuit Hameland naar ATAG. Intussen loopt dit project al ruim dertien jaar naar volle tevredenheid.


Samenloop voor Hoop

Erg leuk is dat. Wij hopen ons enthousiasme over te brengen op de mensen, en de nut en noodzaak er van. En dat het gewoon ook leuk is om deel te nemen. Een stuk saamhorigheid, alles onder de vlag van het KWF. Iedereen heeft er wel mee te maken immers, helaas, maar we kunnen zo ontzettend veel doen met elkaar. Het blijkt dat onderzoeken naar sommige kankersoorten op de drempel van een doorbraak staan, maar dat er voor verder onderzoek geld nodig is. Daar willen wij ons steentje graag aan bijdragen," aldus een enthousiaste Stephanie de Vries, maandagavond bij BS22 in Groenlo waar ze samen met Judith Theissen-Overkemping een presentatie houdt voor deelnemers en andere geïnteresseerden in de Samenloop voor Hoop Oost Gelre. Die vindt plaats op vrijdag 16 en zaterdag 17 juni rondom het terrein van de Muziekkoepel in Groenlo. Ook een afvaardiging van carnavalsgroep 4-US uit Groenlo is aanwezig. Met een grote groep nemen zij deel aan de Samenloop. "Wij doen altijd overal graag aan mee. Zeker met dit soort evenementen. Ook wij hebben er in onze groep mee te maken gehad. Een vriend is overleden aan die vreselijke ziekte, iemand aders heeft het gehad," aldus Hermien ten Bruin. Zaterdag 11 februari staat om 16.00 uur een volgende bijeenkomst gepland in BS22, Beltrumsestraat 22 in Groenlo. "De koffie staat klaar. Hoeveel koffie we moeten zetten willen we graag vooraf weten. Opgeven is daarom prettig voor ons." Opgeven kan door middel van een mail naar oostgelre@samenloopvoorhoop.nl. "Iedereen uit Oost Gelre is welkom. Ook teams uit andere plaatsen mogen deelnemen uiteraard. Graag, zelfs!"

Achterhoek Nieuws bv, uitgever van veertien regionale weekbladen waaronder de ELNA en de Groenlose Gids, ondersteunt het initiatief van harte en is mediapartner van de Samenloop voor Hoop.