Het infobord bij de restanten van de fundering van de stadsmuur. Foto: Kyra Broshuis
Het infobord bij de restanten van de fundering van de stadsmuur. Foto: Kyra Broshuis Foto:

Zorgen over restanten stadsmuur

GROENLO - Theo Donderwinkel, fractievoorzitter van het CDA, heeft het college van B&W van Oost Gelre vragen gesteld over de restanten van de stadsmuur. Deze restanten liggen aan De Dael in Groenlo en brokkelen steeds meer af.

Door Kyra Broshuis

De in het plantsoen bij De Dael aanwezige restanten zijn afkomstig van het in mei 2004 bovengronds gehaalde stuk stadsmuur van de voormalige Beltrummerpoort nabij de brug over de gracht. Deze activiteit heeft toentertijd een relatief forse investering gevergd van ettelijke tienduizenden euro's. Besloten werd destijds tot een voorlopige plaatsing op De Dael. Na verloop van tijd kwam er een houten dakconstructie om de overblijfselen te beschermen tegen weer en wind maar inmiddels ligt de oude stadsmuur er onbeschermd bij. Door toedoen van de elementen brokkelt de muur steeds verder af. Ook worden er stenen afgebroken door onder andere scholieren. De afgelopen weken gebeurde dat weer met enige regelmaat; de stenen werden door de jeugd gebruikt om de sterkte van het ijs op de gracht te testen. Van schaatsen is voorlopig geen sprake, zoveel werd wel duidelijk.

Informatiebord
Het CDA maakt zich zorgen over de overblijfselen. "Wanneer we niets aan de conservering van deze resten dreigen deze zo langzamerhand zo de gracht in rollen, die we overigens net aangepakt hebben", zegt Donderwinkel. Hij vraagt wat het college gaat doen om de restanten te behouden voor de stad. Ook vraagt hij of het college het belang van conservering onderkent en wanneer een en ander gerealiseerd zal zijn. "Het informatiebord dat geplaatst is bij de restanten is een verbetering, maar we moeten nu iets doen aan de teloorgang van de resten." Verplaatsing van het oude bouwwerk is, door de slechte kwaliteit, eigenlijk niet meer mogelijk. De stenen zullen dan uit elkaar vallen.

Mogelijk actie in april
Wethouder René Hoitink stelt desgevraagd als eerste dat het niet om stadsmuren maar om fundamentsresten gaat en geeft aan dat er ook vragen over gesteld zijn door Richard Klein Tank van de PvdA. "We hebben een aantal bedrijven gevraagd er naar te kijken. De uitkomst was echter niet wat we hoopten, want de aangedragen oplossingen waren ten eerste behoorlijk prijzig en ten tweede niet afdoende. Het probleem is er dat honderden jaren geleden kalkmortel is gebruikt bij de bouw en dat heeft als eigenschap ook vocht van onderaf aan te trekken. Dat is een bijkomend probleem. We hebben nu contact met een andere firma en gaan bekijken hoe we de beste stukken kunnen bewaren. We hopen in april het volledige plan te krijgen en dan er dan ook mee aan de slag te kunnen."
De Grollenaren zijn verdeeld over de restanten. De meningen variëren van 'weg met die oude rommel' tot 'dit moet voor altijd bewaard blijven'. De tijd boven de grond heeft de oude fundamenten geen goed gedaan, daar is iedereen het wel over eens.