Grolsch heeft een prominente rol in het promofilmpje over de Achterhoek. Foto: schreenshot promofilm
Grolsch heeft een prominente rol in het promofilmpje over de Achterhoek. Foto: schreenshot promofilm

Achterhoekse versie van Lubachs promofilm 'The Netherlands Second'

ACHTERHOEK - Het beste voor het laatst bewaren, oftewel 'lest best'. Van het hilarische promotiefilmpje, gericht aan de Amerikaanse president Donald Trump, dat Arjan Lubach over Nederland maakte voor zijn programma 'Zondag met Lubach, is nu ook een Achterhoekse versie.

Door Henri Walterbos

Het Lubach-filmpje zorgde voor een domino-effect. Diverse landen volgden het voorbeeld van de 'ondeugende' tv-maker, binnen de Nederlandse landsgrenzen volgden provincies het voorbeeld met hilarische filmpjes. Een filmpje uit de Achterhoek kon daarom ook niet uitblijven. De Achterhoek kwam nog wel aan bod in het filmpje over de provincie Gelderland, met een paar seconden beelden van de Zwarte Cross. 'Maar dat kan beter', was kennelijk de gedachte van filmmaakster Heleen Blauw uit Eibergen. "Het filmpje van Lubach was waanzinnig. Toen ik daarna de filmpjes van andere landen zag en daarna ook Groningen, Friesland, dacht ik: er moet ook een Achterhoekse versie komen."
Ze is hier meer dan in geslaagd, met onder meer een uitleg over de klootschiet-tradtitie. Prominent in Heleens versie zijn ook de beelden van de gezamenlijke trots op Grolsch en de Zwarte Cross. Voor menig Achterhoeker kippenvel en plots opkomende dorst. Ook het Hootchiekoo-festival in Varsseveld en Wim's Muziekkelder in Doetinchem komen voorbij. De 'voice-over' is van een van de weinige 'Englishmen in the Achterhook', woonachtig in Lichtenvoorde: oud-Normaal-gitarist Alan 'De Gaspiepe' Gascoigne. 'The voice' beschrijft Normaal op een wijze, alsof hij er zelf deel vanuit gemaakt heeft. Ook leverden cameraman Paul van Druten uit Lichtenvoorde en Sonny Krosenbrink hun bijdrage. Het filmpje is ware promotie voor de Achterhoek en haar dialect. Het filmpje wordt afgesloten met 'Achterhoek first…Taking our country back.' Heleen is compleet overvallen door het succes van het filmpje. "Het gaat gruuwlijk hard. En dat na een uur al," lacht Heleen dinsdagavond half acht. Het filmpje is te zien op Facebook Heleen Blauw en de website van Groenlose Gids.


Namen voor nieuwe wegen gerelateerd aan historie

GROENLO - Door de aanleg van de nieuwe N18 wordt er bij Groenlo een aantal wegen verlegd, verlengd en aangelegd.

Door Kyra Broshuis

Aan weerszijden van het nieuwe tracé worden wegen doorgetrokken en opnieuw aangelegd om zo een ononderbroken parallelweg te maken. Ook wordt er een toegangsweg gecreëerd naar de Laarberg. Ook in Zwolle, waar nieuwbouw plaats gaat vinden, wordt een nieuwe weg aangelegd.

Traditionele vernoeming Uiteraard moeten de nieuwe wegen straks ook een naam hebben. De Oudheidkundige Vereniging Groenlo (OVG) heeft een aantal voorstellen ingediend, voortkomend uit twee traditionele naamgevingslijnen. Het gaat dan om de traditie van de vernoeming naar oude verdwenen boerderijnamen en vernoemen naar bepaalde onderdelen van de bekende circumvallatielinie. Dat laatst is bijvoorbeeld ook het geval geweest bij de naamgeving van de wegen op de Laarberg.

Voor de weg bij Zwolle heeft het OVG contact gezocht met de Stichting Contactgroep Zwolle. Zij zullen nu met een gezamenlijk voorstel komen. Voor de wegen in Groenlo ligt nu een voorstel voor de namen Maarsevonder, Brekemansweg, Approche en Drostenhuis. De ligging van de Marhulzenweg, Industrieweg, Eibergeweg en Noordgang in Groenlo zal gewijzigd worden.

Workshop schildpad maken van klei

GROENLO - Prikkelz houdt een workshop voor het maken van een schildpad op twee vrijdagen.

In februari/maart kunnen kinderen deelnemen aan een keramiek workshop waarin een schildpad wordt gemaakt. Deze workshop bestaat uit twee delen. Deel een is op vrijdag 17 februari van 15.45 uur tot 17.45 uur. Onder leiding van keramist Esther Krabbenborg gaan deelnemers aan de slag met de klei. Na vier weken is de schildpad droog en wordt hij gebakken in de oven. Deel twee is op vrijdag 24 maart, ook weer van 15.45 uur tot 17.45 uur. Dan gaan de kinderen de schildpad beschilderen met keramische verf en krijgt hij een glazuurlaagje. Hierna gaat hij nog een keer de oven in om de kleur en de glazuurlaag vast te branden. Kinderen van 6 tot en met 12 jaar kunnen bij cultureel centrum de Bron om aan deze workshops meedoen. Aanmelden kan via e-mail, info@prikkelzgroenlo.nl. Er is plek voor maximaal 20 kinderen. Kosten zijn 2,50 euro per persoon.

www.prikkelzgroenlo.nl