Optochtcommissie van de Knunnekes. Foto: PR
Optochtcommissie van de Knunnekes. Foto: PR Foto:

Grolse carnavalsoptocht groeit verder door

Steeds meer jeugd neemt deel

Door Ferry Broshuis

GROENLO - Al jarenlang is de carnavalsvereniging de Knunnekes toonaangevend met haar carnavalsoptocht die dit jaar op zondag 26 februari weer door de binnenstad van Grolle trekt. En de voorzitter van de optochtcommissie, Mike Ruikers, vertelt dat er nog steeds groei in zit. Er is sprake van een nog steeds stijgende deelname en daar wijst hij eigenlijk twee belangrijke oorzaken voor aan.

Jeugd
Op de eerste plaats is het opvallend dat zich steeds meer jeugdgroepen melden. Die gingen voorheen vaak met hun ouders mee in de optocht en hebben zó de smaak te pakken gekregen, dat ze nu zelf een groep vormen of een wagen maken en dus als zelfstandig onderdeel met inventiviteit en creativiteit extra fleur en kleur aan de optocht geven. Een ontwikkeling die Mike Ruikers met vreugde vervult.

Overleg
En op de tweede plaats, maar zeker niet minder belangrijk, is het gegeven dat er steeds beter overleg is tussen optochtcommissie en de deelnemers. Er is duidelijk sprake van wederzijdse positieve beïnvloeding. Afgelopen december is een informatieavond belegd en die trok heel veel belangstelling en daarbij konden de deelnemers hun wensen en inzichten kenbaar maken en kon de commissie dus ook goed waarnemen wat de wensen zijn en welke voorzieningen er nodig zijn enzovoort. En het schept een band tussen organisatoren en deelnemers en dat is uitermate belangrijk. Het gaat er daarbij niet om wat mag, maar wat we samen kunnen doen, zo verduidelijkt Mike Ruikers. Het blijkt bijvoorbeeld ook dat de startgelden en zo lang niet het belangrijkste punt is. Wel is er een duidelijke behoefte aan een vast onderkomen, een hal waarin gebouwd kan worden en waar de carnavalswagens een goede plek kunnen krijgen. De commissie neemt die wensen zeer serieus. Maar er zijn ook andere moderne hulkmiddelen zoals apps waarbij je elkaar kunt informeren en helpen. En het mooie van dit jaar is ook dat de zaterdag na de optocht de restantmaterialen bij Rouwmaat gratis kunnen worden ingeleverd. Allemaal dingen die zorgen voor een beter functioneren van het geheel.

Muziek
Een andere pijler waarop de optocht in Groenlo steunt, is de muziek. Er zijn dit jaar weer de nodige dweilorkesten - onmisbaar voor de sfeer en de stemming - maar er komen ook twee opvallende muzikale gezelschappen. Een heuse Salzband uit Amsterdam is te bewonderen en er komt een werkelijk tot de verbeelding sprekende formatie waarvan de naam nog even geheim wordt gehouden. Mis het niet!

Publieksprijs
Er worden ook altijd prijzen beschikbaar gesteld voor de mooiste groepen en wagens. Dit jaar is er ook weer een hele mooie publieksprijs en die wordt beschikbaar gesteld door Rob Porskamp van het sportcafé.

Uitslagen
De optocht die zondag 26 februari om twee uur begint voert dan over de Markt en langs het bordes waar prins Harrie I en adjudant René met raad van elf staan die ongetwijfeld met veel bewondering de optocht gade zullen slaan. En de route is ook nog eens versierd met veel fraaie Knunnekes vlaggen. Maandagmorgen worden de uitslagen bekend gemaakt bij City Lido, waar elke deelnemer van harte welkom is. Dat belooft ook weer een bijzonder festijn te worden.