De Noamatters bijeen tijdens prinsverkiezing. Foto: PR
De Noamatters bijeen tijdens prinsverkiezing. Foto: PR

Noamatters Eefsele met nieuwe wagen in Grolse optocht

EEFSELE - De nog jonge carnavalsvereniging de Noamatters gaat er dit jaar flink tegenaan. Ze laten zich op tal van festiviteiten in de Achterhoek zien. Ze hebben dit jaar voor de grote optocht in Groenlo zelfs een nieuwe wagen gebouwd. Dat was voorheen in de vorm van een grote raadssteek.

Door Ferry Broshuis

Dit jaar komen ze met een hooiberg. Een hooiberg is niet onbekend in de kringen van de Noamatters. Een heujbarg, in het dialect, was vroeger de plek waar het hooi werd opgeslagen; een kapconstructie op palen waar het hooi hoog en droog lag. En een 'noamat' was niets anders dan een extra grasoogst.

Op die hooiberg komen de Eefselse carnavalisten met natuurlijk prins en adjudant naar de optocht in Groenlo.
Maar de Noamatters beginnen al aanstaande zaterdag met een bezoek aan de Vènesikke in Vragender. En in het eigenlijke carnavalsweekend gaan ze vrijdagavond naar de Eumkes in Zieuwent, op zaterdag naar de optocht in Eibergen, op zondag naar het Frühshoppen bij de Maispotters in Voor Beltrum, gevolgd door deelname aan de optocht van de Knunnekes. En maandag gaan ze Frühshoppen bij de Jonge Nölepeters in Lievelde met aansluitend dweilen in de Grolse binnenstad.
Een prachtig programma en zoals iedereen dat inmiddels van hen gewend is, zullen ze zich nadrukkelijk presenteren onder leiding van prins René (Molenveld) en adjudant John (Klein Gunnewiek).


Carnavalsfeest Noamelkers in Zwolle en Grolle

ZWOLLE - De inwoners van Zwolle kijken reikhalzend uit naar vrijdag 24 februari aanstaande. Dan wordt bij City Lido in Groenlo het jaarlijkse carnavalsfeest van carnavalsvereniging De Zwolse Noamelkers gevierd.

Door Kyra Broshuis

Vóór de fantastische avond, waar altijd nog lang over nagepraat wordt, is het echter de beurt aan de kinderen uit Zwolle. Op vrijdag 24 februari wordt op de Ludgerusschool het schoolcarnaval gevierd met uiteraard de onthulling van de nieuwe jeugdprins en –adjudant. 's Avonds kunnen de volwassen Zwollenaren richting de stad Groenlo voor de legendarische carnavalsavond. De Noamelkers hebben weer een fantastisch programma samengesteld met muziek en dans en uiteraard de veelbesproken buutredes. Op zaterdag is er van uitslapen geen sprake want dan staat het versieren bij de nieuwe prins en adjudant op de agenda. 's Avonds hebben de jongeren van Zwolle hun avond bij City Lido. 't Ni'je Vleus houdt dan haar avond die net als vorig jaar bol zal staan van grappen en muziek. Op zondag gaan de echte volhouders naar de Grolse optocht en zullen daarna in de vele cafés van Groenlo het feest verder voortzetten.