Leden van het CCG voorzien de buurtversierders van een verse hap. Foto: Mark Ebbers
Leden van het CCG voorzien de buurtversierders van een verse hap. Foto: Mark Ebbers Foto: Mark Ebbers

Goulash voor de naobers

GROENLO - Al vele jaren is het traditie in Groenlo dat de buurtbewoners van de regerend stadsprins en adjudant de buurt versieren. Gebruikelijk is het om dat op de zaterdag twee weken voor het carnavalsweekend te doen, om het steekzetten op de zaterdag een week voor het carnaval niet in de weg te zitten. Want zelfs een prins en adjudant kunnen maar op een plek tegelijk zijn.

Door Mark Ebbers

Sinds een flink aantal jaren (om een of andere reden kan niemand zich het debuutjaar herinneren) worden de hoogheden en de buurtwerkers door de carnavalsgroep CCG (het Corps Champêtre Groll) voorzien van het spreekwoordelijke natje en droogje. In dit geval: goulashsoep, stokbrood, roggebrood met spek, bier en frisdrank.
Vanaf tien uur wordt er in de keuken van City Lido gekookt en gesmeerd en worden de voertuigen - een goulashkanon, een tapwagen en een platte wagen - in gereedheid gebracht. En tegen midderdag vertrekt het CCG met ondersteuning van een dweilorkest - al jarenlang Windkracht 11 - naar de buurtversierders.

Zo ook afgelopen zaterdag, in winterse omstandigheden. Ondanks de kou en de sneeuw was de goulashsoup niet vervangen door snert. Het eerst was het de beurt aan de buurt van adjudant René Schuurmans. De volgorde is altijd: eerst de buurt van de adjudant, daarna die van de prins – opbouwen naar de headliner, vindt het CCG. Rond René's residentie op de Hartreize hadden zich tientallen mensen verzameld om de handen uit de mouwen te steken. Om ballonnen en vlaggen op te hangen en natuurlijk ook om de door het CCG aangeleverde voedings- en genotmiddelen tot zich te nemen.
Er was nog even een probleem met het bier in verband met het koolzuur. Maar dat werd gauw verholpen, zodat het alcoholische gerstenat om 12.15 uur (!) weer probleemloos gedronken kon worden. Het CCG bleek trouwens vrij los om te gaan met ID-controles.
Prins Harrie Hoitink woont aan de Ruurloseweg. Ondanks de al jaren bestaande rondweg nog steeds een enigszins doorgaande weg, daarom was - al dan niet legaal - de weg semi-afgezet. Ook hier vond de goulashsoep gretig aftrek bij de buurtversierders, bij de hoogheden zelf en bij de meereizende Knunnekes-functionarissen.

Zoals zoveel zaken bij het Grolse carnaval (zeker de laatste jaren) ligt de oorsprong van het goulashkanon in Duitsland. Die Gulaschkanone. Van oorsprong een mobiele veldkeuken die gebruikt werd in het leger. Er hoeft natuurlijk helemaal geen goulash mee aangeleverd te worden, en het is ook helemaal geen kanon. Maar een kanon past goed bij Groenlo en Grols goulashkanon allitereert gewoon lekker.

Om twee uur vertrokken het Corps en Windkracht 11 weer naar de thuisbasis City, waar werd schoongemaakt en opgeruimd, nagepraat en nagedronken. De mobiele vehikels werden schoon gestoomd, en om een uur of drie was alles weer rustig. Althans voor een paar uur, want 's avonds was er voor de buurtversierders, het CCG en andere uitverkorenen het zogenoemde residentiefeest bij De Pauw. Voor prins en adjudant was het slechts een van de residentiefeesten, regeren is zwaar.