Sam tijdens haar optreden op de Knunnekes-pronkzitting. Foto: Eddy Konings
Sam tijdens haar optreden op de Knunnekes-pronkzitting. Foto: Eddy Konings

Single 'Carnaval, hygiënisch is het niet'

Sam de Vries bezingt carnaval op hilarische wijze

Groenlo - Schriel, fragiel, lief, mooi, Psychologie studerend aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en in haar vrije tijd staat ze achter de bar in het sportcafé sv Grol. Sam de Vries (21) uit Groenlo, gewoon 'Das Mädchen von nebenan', zoals onze Oosterburen zouden zeggen. Het gewone buurmeisje. Ze was echter de openbaring tijdens de zes galavoorstellingen van carnavalsvereniging De Knunnekes, januari jongstleden. Ze deed 2900(!) carnavalisten de wenkbrauwen fronsen, monden doen open vallen, ademloos luisteren, op de stoelen staan en vooral schaterlachen, met haar vier zelf geschreven liedjes, met titels als 'Theezakjes,' 'Nee, zij zeurt niet (ode aan de vrouw),'Ik zou graag een man willen zijn' en 'Carnaval, hygiënisch is het niet.' Cabaretesk en door haar fragiele verschijning en stemgeluid in sommige gevallen ontroerend tegelijk. Zoiets had men zelfs in Groenlo, toch één van de grote carnavalsbolwerken van Oost-Nederland, nog nooit gehoord. De geluiden waren na afloop van haar optreden allen van een zelfde strekking. 'Waanzinnig,' 'Van de buitencategorie,' en 'Hier kan ze zo mee op tv.' Het succes overviel haar compleet, vertelt ze. "Ik had dit nooit verwacht toen ik met de liedjes aan het schrijven was. Wel leuk al die reacties, zoals die ene vrouw die bij me kwam. Je ziet er zo lief uit. Zo klein, en dan komt me er toch een shit uit je bek, zei ze." Ze kan er wel om lachen.

Opvallen
Enkele lieden die betrokken zijn bij het Tröntjesfestival, het lokale liedjesfestival, namen het heft in handen om het nummer 'Carnaval, hygiënisch is het niet' op te nemen. "Het is gewoon een geweldig nummer dat breed uitgezet moet worden. Zeer verrassend, heel uniek, maar ook zeer herkenbaar. Carnaval is nog nooit zo bezongen. Het nummer is zowel leuk voor carnavalisten als voor mensen die helemaal niets met het zottenfeest hebben," vertelt initiator Henri Walterbos. "Er zijn ieder jaar wel een paar van die nummers die op de een of andere manier opvallen met carnaval. Daar zou dit lied zomaar tussen kunnen zitten. Het kan namelijk in geheel Nederland een succes zijn. Ook veel credits verdienen Joost Frank en Martijn Gelinck die haar bleven aansporen iets te gaan doen op de pronkzittingen en zich in te schrijven bij de HBS, de Hogere Buut School, waar eigen talent opgeleid wordt."

Grolse muzikanten
Knunnekeslid/muzikant/producent/arrangeur Christof Elsinghorst, deelde het enthousiasme van de 2900 bezoekers aan de pronkzittingen en toonde zich bereid het nummer op te gaan nemen in zijn eigen studio IetsAnders.com. In allerijl werden Grolse muzikanten opgeroepen om hun partij in te spelen. "Het is te gek dat iedereen zo ontzettend meewerkt. Maarten Scholten op drums, Pascal Roerdink trombone, Bas Konings trompet en Tim Ebbers op gitaar. Te gek," is Sam blij. "Het is gaaf geworden. Ik zie wel wat er van komt," is ze nuchter. "Het is in ieder geval leuk dat het vastgelegd is." 'Carnaval, hygiënisch is het niet' is vanaf deze week te horen via Spotify en te downloaden via I-Tunes. Ook aan een clip wordt gewerkt. Eveneens van de hand van Christof Elsinghorst.