Prins Harrie en Adjudant René: 'Volop in de beugels'. Foto: PR: De Knunnekes
Prins Harrie en Adjudant René: 'Volop in de beugels'. Foto: PR: De Knunnekes

Elf vragen aan Prins Harrie en Adjudant René

GROENLO - Als je naar een feestje gaat is het handig om van alles te weten van de feestvarkens. Hieronder dan ook enkele vragen aan twee heren die we aankomende dagen volop gaan tegenkomen.

Door Henri Walterbos

Geboren/burgerlijke stand/kinderen:
Harrie: "Ik ben in 1966 op de dag van de onnozele kinderen geboren aan de rand van het mooie dörpke Beltrum. Inmiddels bijna 2 x 11 jaar getrouwd en even lang in Grolle woonachtig met keienslöpper Sabine Cornelese, dochter van Marty de conciërge van de LTS in Grolle-zuid. Wie kent hem niet. Ik ben vader van twee geweldige dochters: Loran (18) en Marit (16)."
René: "Ik ben geboren op 5 juni 1965 in Groenlo aan de Winterswijkseweg. Sinds 2004 getrouwd met Sandy Cornelese, zus van Sabine. Afgelopen november vierden wij ons 12,5 jarig huwelijk. We hebben twee kinderen, dochter Maud (11) en zoon Boet (9)."

Beroep/hobby's:
Harrie: "Ik verdien de brokken met mijn eigen bedrijf Iris communicatie & reclame. Ik probeer wat zinnige adviezen te geven over communicatie en schrijf teksten voor bedrijven, overheden, organisaties en vakbladen. Daarnaast werk ik op freelancebasis als hoofdredacteur voor het vakblad BouwMachines van uitgeverij Vakmedianet. Hobby's zijn wielrennen, sleutelen aan wielrenfietsen en de Grolse wielerclub RTCG als voorzitter in het gareel proberen te houden. Verder ben ik onder andere actief binnen de Lionsclub Groenlo-Slingelanden en carnavalsgroep ViaVia."
René: "Ik ben werkzaam bij de firma BBA Pumps in Doetinchem. Daar ben ik internationaal verkoper buitendienst van (mobiele) pompsystemen voor onder andere de weg- en waterbouw, overheid, hoogwaterbescherming en industrie. Voor mijn werk ben ik regelmatig onderweg in Europa. Mijn hobby's zijn sport in het algemeen. Ik bedrijf op dit moment actief de voetbalsport bij het derde team van Grol 45+. Daarnaast ben ik sinds een jaar begonnen met wielrennen. Mijn zwager heeft mij na vele jaren aandringen weten te overtuigen. In het BOF-cyclingteam trachten wij iedere zondagochtend ons rondje te draaien. Verder maak ik deel uit van vrienden- en kegelclub de BOF. Inmiddels kegelen wij al vele jaren niet meer, maar komen wel elke twee weken trouw bij elkaar in de Irish pub voor een heerlijk biertje, bitterballen en geouwehoer. Daarnaast ben ik voorzitter van de buurtvereniging Harten 3 en organiseren wij jaarlijks het Hartreize volleybaltoernooi."

Harrie, je gaf aan dat je met je onthulling als Stadsprins pas voor de allereerste keer op het Prinsenbal was. Vind je jezelf geen 'knuppel' dat je nooit eerder bent geweest?
Harrie: "Ja en nee. Ja, ik vind mezelf een knuppel omdat ik jaaarenlang een geweldige avond ben misgelopen. Kan mezelf achteraf wel voor mijn kop slaan dat ik al die gezellige pilsjes heb gemist. En nee, ik vind mezelf geen knuppel omdat ik nu een prachtige openingszin voor mijn proclamatie had."

René, heb jij als zwager zo weinig invloed op hem dat je hem er nooit toe hebt kunnen bewegen?
René: "Als Grolsen heb ik de Lichtenvoordse familie behoorlijk weten te besmetten. Ik heb Sandy eerst naar Groenlo gehaald. Vervolgens heb ik getracht mijn zwager en schoonzus richting de verschillende carnavalsactiviteiten buiten de drie dolle dagen te bewegen. Maar tot nu toe heeft de koppigheid het steeds nog gewonnen van het gevoel. Dat is nu vast anders. Ik denk dat Harrie vanaf nu geen enkel prinsenbal meer zal overslaan."

Hoe hebben jullie het Prinsenbal, de onthulling en de reacties ervaren?
Harrie: "Het was in één woord GEWELDIG. Doordat we perfect zijn voorbereid, konden we met volle teugen genieten. We hadden geen moment zwoksels, ook niet toen we achter die dozen stonden. Wat ik nooit zal vergeten is de blik van mijn oudste dochter Loran. Zij wist helemaal van niks en stond op het balkon. Haar ogen stuiterden op het podium van verbazing."
René: "Het Prinsenbal heb ik als een grote roes ervaren. Zo sta je nog redelijk anoniem op het podium en na de onthulling ben je de hoogheid van de stad. Het is alsof je zweeft en niet goed beseft wat er allemaal op je afkomt. Vrienden die in eerste instantie niet aanwezig konden zijn, zijn snel naar City Lido gekomen om ons te feliciteren. Fantastisch. Mijn jongste zoon Boet kon het zo mooi treffend zeggen: 'Papa, vanaf nu ben jij de bekendste man van Groenlo'. Toen wij ons zaterdagmiddag na de onthulling op de fiets weer naar City Lido begaven voor het bekijken van de onthullingsvideo, werden wij van alle kanten gefeliciteerd. Waarop Boet zei: 'Zie je wel pap'."

Hoe kijken jullie terug op de afgelopen periode met zes buutavonden, diverse zittingen, straatversieren, residentiefeesten, steekzetten?
Harrie: "Een fantastische periode. Je bevindt jezelf in het hart van het feest der feesten en maakt alles vanaf de eerste rij mee. Dat doet écht wat met je. Ik ben zo'n übernuchter type, maar moest na de zesde buutavond wel een traantje wegpinken. En ik vond mezelf daarom niet eens een jankerd. Prachtig is ook dat je als prins in de straat, vereniging, club en carnavalsgroep van alles in beweging zet. Mijn buren waren dagen en avonden lang heel stiekem allemaal borden aan het schilderen. En bij ViaVia mag ik de bouw niet meer op. Ik mag zaterdagmiddag een biertje komen drinken, maar moet geblinddoekt langs de wagen. Mijn schenen doen nog zeer."
René: "Een onvergetelijk periode. Al die mensen binnen en buiten de vereniging, die van alles voor je doen. De onthullingscommissie, de Raad van Elf die 6 buutavonden met je delen, de vriendengroepen en familie die liedjes voor je opdragen en niet te vergeten de buurt die de straat versiert. Ik heb het gevoel op handen te worden gedragen. Iedereen staat voor je klaar. Nu heb ik in mijn carnavalsverleden wel een en ander meegemaakt qua buutavonden, vrienden die prins of adjudant zijn geweest en feesten waarvoor je bent uitgenodigd. Maar nu je zelf in het middelpunt staat voelt dit onwerkelijk. 'Je moet genieten' zeggen ze van alle kanten. En dat doe je zeker, maar regelmatig knijp ik me zelf om zeker te zijn dat ik niet droom."

Harrie, jij komt van oorsprong uit Beltrum, je vrouw uit Lichtenvoorde. Zijn jullie in Groenlo gaan wonen omdat jullie er niet uit konden komen dat jullie in Beltrum of Lichtenvoorde moesten gaan wonen dat jullie als compromis er maar precies tussen in zijn gaan wonen en ben je daar nu jaren later niet 'gruuwlijk' blij mee?
Harrie: "We woonden in Eibergen, het waterrot'ndarp, maar wilden in Lichtenvoorde of Groenlo gaan wonen. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar de Kei had lichtelijk de voorkeur. Uiteindelijk kon zelfs mijn allerliefste schoonmoeder niet voorkomen dat we naar Groenlo verhuisden. In Grolle waren de huizen net iets goedkoper dan in het dorp achter Lievelde. Spijt van de keuze voor Grolle heb ik nog nooit gehad. Ik heb op verschillende plekken in het land gewoond, maar hier voel ik me écht thuis."

René, neem aan dat het voor jou als Grolse jongen een uitgemaakte zaak was dat je vrouw hier op an zou komen in plaats van dat jij naar Lichtenvoorde toe zou gaan wonen? Je broer Erik koos immers ook op tijd eieren voor zijn geld door weer naar Groenlo te verkassen met zijn gezin.
René: "Voor Sandy was de keuze voor Groenlo overduidelijk. De gezelligste stad van Oost Nederland. Zelf denk ik, door Sandy naar Groenlo te halen, dat bij Erik de ogen weer geopend zijn. Hij heeft het toch behoorlijk lang volgehouden daar in de Kei. Dat is wel een compliment. Gelukkig heeft zijn gevoel gezegevierd van het verstand."

Hoeveel invloed hebben jullie Lichtenvoordse vrouwen op jullie? Of durf je dat hier niet te vertellen?
Harrie: "Mijn Lichtenvoordse vrouw heeft niks te vertellen hier in huis. Sabine wel, die heeft de bokse an."
René: "Gelukkig liggen de mentaliteiten van de Grolsen en Lichtenvoordsen dicht bij elkaar. Het is eigenlijk alleen de kleur en de feesten dat ons verschilt. Het mooie van zo'n gemengd huwelijk is dat je van alles mee pakt. De kermis in Lichtenvoorde en de Carnaval in Grolle. In dat opzicht heeft het ons alleen maar verrijkt."

Komt de Lichtenvoordse familie nog naar de Grolse carnaval en kostte het nog veel moeite om ze uit te leggen wat (Grolse) carnaval is?
Harrie: "De Grolse invloed is groot in huize Cornelese in Lichtenvoorde. Zo groot dat ze heel diep in hun hart wel Grollenaren zouden willen zijn en actief carnaval zouden willen vieren. 't Is dat de Grolse wind ze op negen kilometer afstand houdt."
René: "Ik weet nog goed de reactie toen wij net voor de onthulling bekend moesten maken dat wij Prins en Adjudant werden. De schoonouders vielen bijna van hun stoel. Toen is het carnavalsvonkje overgeslagen en brandt het in Lichtenvoorde volop. Zij willen zoveel mogelijk van onze campagne meemaken. En dat vinden wij natuurlijk prachtig. Zij zijn de beste ambassadeurs van het Grolse carnaval in Lichtenvoorde."

Hoe gaan de Grolse carnavalisten jullie herinneren na Aswoensdag?
Harrie: "Ik hoop dat ze me herinneren."
René: "Ik hoop net zoals vóór aswoensdag."

Wat is jullie boodschap aan Donald Trump?
Harrie: "Een clownspak en een rode neus zouden je heel goed staan."
René: "Politiek en carnaval gaan zeker samen. Denk niet zwart, denk niet wit. Met een beetje humor en begrip voor elkaar wordt de wereld veel mooier."

Harrie, ie bunt bie de hoedelclub. Zit dee hoosjes echt wal jofel? Ku'j geen scheet in loaten, of wal?
Harrie: "Hoedel'n is mijn lust en mijn leaven. Leefst hoge in dee Italiaanse of Franse pukkels. En dat hoosjen zit as gegot'n. Aj d'r maor an denkt um de onderbokse op de rand van 't berre te leggen veurdat iej de fietsbokse an doot. En d'r ne scheet in laoten geet ok mooi. Straalaandrieving."

René, bunt dee gasten van de BOF echt zukke linkerds?
René: "Wi'j bunt zeker linkerds en neet veur niks BOFleverancier van de Knunnekes.

40% van ons is al eens prins of adjudant geweest. Maxima en Alexander hebt ons neet veur niks op ons eerste residentiefeest onderscheiden. Ze wet ons zeker te waarderen. Respect.
Doarnoast hebt wi'j een commissaris van de Knunnekes in ons midden en een geweldigen spreekbuis in de Grolse politiek. Een enkeling is al met pensioen terwijl een ander nog hard mot pokkel'n. De BOF hef völle kwaliteiten en dat maakt ons ook zo biezunder. Wi'j bunt trendsetters."