Talie Wijlens achter de camera, 'Geert Wilders' filmend terwijl 'Siebrand Buma,' 'Alexander Pechtold' en 'Kees van der Staaij' toeluisteren..
Talie Wijlens achter de camera, 'Geert Wilders' filmend terwijl 'Siebrand Buma,' 'Alexander Pechtold' en 'Kees van der Staaij' toeluisteren.. Foto:

Jongerenopbouwwerk Mazzel komt met verkiezingsfilm

Oost Gelre - Het is een doodgewone zondagmorgen maar in enkele klassen van het Marianum Lichtenvoorde brandt volop licht. Naast de reguliere verlichting ook felle lampen. Het betreffen hier lampen van een filmset. Het is Talie Wijlens van Mazzel VOF, verzorger van jongerenopbouwwerk Oost Gelre, die er een filmset opgezet heeft en met behulp van Mazzelstagiaires Harmke Geverinck en Alba Kalff een filmpje opneemt met de opzet om jongeren te motiveren op 15 maart aanstaande te gaan stemmen.

Door Henri Walterbos

Talie is enthousiast over het idee. "We zijn als jongerenwerk altijd wel op de een of andere manier bezig jongeren betrokken te krijgen bij de maatschappij. Zo ook voor wat betreft de aanstaande verkiezingen. Het blijkt heel lastig, ook landelijke, om de jongeren vanaf 18 jaar gemotiveerd te krijgen om te gaan stemmen. Wij vinden als jongerenwerk dat wij daar ook een taak in hebben. We hebben een aantal fantastische stagiaires die steeds op zoek zijn naar leuke opdrachten. Toen zijn wij met hen gaan brainstormen. Daar is dit idee uitgekomen." Er werd voor een humoristische inslag gekozen. "Je moet immers de doelgroep wel aanspreken, dus ook rekening houden met de teksten. Volgens mij is dat goed gelukt."

Acteurs
Als de 'acteurs' 's morgens binnenkomen hebben ze zelfs rekening gehouden met stappen. Er wordt vooral gevraagd wie de rol van Geert Wilders mag spelen. Het is Davy Kooij die deze 'eer' te beurt valt. "Ik vind het een leuke opzet. Wilders is de meest besproken figuur en een typetje op zich. Leuk om te doen." Uiteraard komt die ene zin over 'meer of minder Marokkanen' voorbij. Ondanks dat de standpunten ver van elkaar liggen en er voor oproer gezorgd dient te worden op de set, liggen de 'acteurs' tussen de shots door in een deuk met elkaar. Werden de meeste acteurs door middel van een oproep op Facebook gestrikt. Een enkeling is gescreend, zoals Joshua Kater uit Groenlo, die gevraagd werd de rol van Sybrand Buma (CDA) op zich te nemen. Joshua heeft echter een baardje, die hij eigenlijk niet voornemens is af te scheren. "Ik heb die baard nodig met carnaval," excuseert hij zich lachend. Als hij verzocht wordt zich te melden voor de metamorfose tot de CDA-lijsttrekker besluit hij toch zijn baardje af te scheren. "Ach, laat ik het ook maar doen. Dan lijkt het beter en mijn vriendin heeft het ook al gevraagd."

Doel is om jongeren te laten stemmen

Klas vol partijleiders
Talie is degene die zelf de camera hanteert. Alba verzorgt hand- en spandiensten op de set. En voor het overige 'productiewerk' draagt Harmke zorg. Ze studeert Sociaal Cultureel Werk aan het Graafschap College in Doetinchem en loopt sinds september 2016 stage bij Mazzel. Ze geniet van de opnames en kan zelf hartelijk lachen om de teksten die de acteurs, die allen een 'partijleider' voorstellen, uitspreken. Ook dat het diverse keren over gedaan moet worden. "Ik vind het filmpje een leuk idee omdat ik zelf dit jaar voor het eerst mag stemmen en zelf ook totaal geen idee had waarop ik wilde gaan stemmen. Er is heel weinig informatie bekend gericht op jongeren. Het enige doel van dit filmpje is om jongeren te laten stemmen en dat ze ook achter hun keuze staan." Talie knikt. "Het is ontzettend jammer dat er op landelijk niveau niets gedaan wordt aan spotjes of zo. Daarom willen we jongeren met dit filmpje ook informatie mee sturen waar partijen voor staan. Wij creƫren een overzicht in Jip en Janneke taal."
Ondanks de knipoog is de film bloedserieus bedoeld. Talie: "Het is belangrijk dat jongeren zich realiseren dat ze onderdeel uitmaken van de groep die bepaalt wie er allemaal in de Tweede Kamer komen en dat ze echt meetellen en zelfs het verschil kunnen maken. De gevestigde orde wordt over het algemeen bepaald door de grijze massa."

Woensdag 27 februari gaat het filmpje online op facebook.com/alsjemazzelhebt.