Stadsboerderij Grolle. Foto: Theo Huijskes
Stadsboerderij Grolle. Foto: Theo Huijskes

Unieke expositie in Stadsboerderij Grolle

Kruiswegstaties Waterstaatskerk zijn van onschatbare waarde

GROENLO - Stilzitten en het overlaten van nieuwe initiatieven aan anderen, is aan het vrijwilligersteam van Stadsboerderij Grolle niet besteed. Ook in het kalenderjaar 2017 wil het team onder aanvoering van beheerder Henny Garstenveld de opwaartse lijn van de afgelopen jaren doortrekken. De belangrijkste doelstelling daarbij is het doorlopend organiseren van nieuwe, kleurrijke en met name gevarieerde exposities. Tentoonstellingen waarmee niet alleen de harten worden gestolen van de honderden toeristen, die het vestingstadje Groenlo en haar omgeving aandoen, maar ook de harten van de Grollenaren zelf, alsmede die van de vele belangstellenden in de gehele regio.

Zo zijn in de periode tot en met Pasen (17 april) in Stadsboerderij Grolle aan de Notemboomstraat in hartje Groenlo de kruiswegstaties te zien uit de oude Waterstaatskerk van Groenlo. De katholieken van Groenlo begonnen met de bouw van deze kerk in 1836. Vervolgens werd de Waterstaatskerk in 1841 ingewijd. Glazenier F. Nicholas, gespecialiseerd in het ontwerpen en vervaardigen van glas-in-lood ramen, maakte in die periode 14 olieverfschilderijen, die de lijdensweg van Jezus laten zien.
De betekenis van deze 14 kruiswegstaties is op indrukwekkende wijze beschreven door J. Hulshof uit Eibergen. Uit de inventarislijst van het Kerkelijk Kunstbezit aartsbisdom Utrecht blijkt dat op 9 oktober 1936 de 14 kruiswegstaties olieverf, die oorspronkelijk uit de Waterstaatskerk kwamen, officieel in bruikleen zijn afgestaan aan het toenmalige Grolsch Museum. Zo bleven de 14 unieke kruiswegstaties behouden voor Groenlo.

Tijdens deze bijzondere expositie van de 14 kruiswegstaties in de Stadsboerderij Grolle kunnen belangstellenden ook kennis nemen van de geschiedenis van de Waterstaatskerk.

Verder is er in de Stadsboerderij Grolle tegelijkertijd een expositie te bewonderen van de door Grollenaar Iet Pothof beschilderde eieren. In de vitrinekasten exposeert Pothof haar collectie beschilderde eieren. Kleurrijk, fantasierijk en vrolijk, zo kan deze collectie getypeerd worden. Opvallend zijn de eieren, die door Iet zijn beschilderd met enkele stadsgezichten van Groenlo. Om het thema rondom Pasen compleet te maken, is er ook gezorgd voor een kleine expositie van oude foto's van de Palmpasen optochten in Groenlo. Daarnaast wordt er tevens een groot aantal nostalgische paaskaarten tentoongesteld.

Kortom, redenen genoeg om met een bezoek aan de Stadsboerderij Grolle alvast de sfeer van Pasen te proeven.
De Stadsboerderij Grolle is van 1 april tot 1 november op dinsdag tot en met zaterdag geopend van 10.30 uur tot 16.30 uur. Van 1 november tot 1 april zijn de openingstijden 's middags van 13.00 uur tot 16.30 uur. Het adres is Notenboomstraat 15 in Groenlo.

De toegangsprijs is 2 euro per persoon, maar daarvoor krijgt iedere bezoeker ook een rondleiding aangeboden en een kopje koffie, thee of een glaasje fris.


www.stadsboerderijgrolle.nl


Provincie: wacht niet met aanpak asbestdak

ACHTERHOEK - Wie een dak met asbest heeft, kan maar beter niet wachten met het aanpakken daarvan. Dat zegt gedeputeerde Bea Schouten. "Asbestdaken worden vanaf 2024 verboden. Saneerbedrijven gaan het druk krijgen, waardoor wachttijden kunnen gaan oplopen.

De subsidiepot van de Rijksoverheid raakt langzaam leeg en eigenaren moeten er rekening mee houden dat de prijzen kunnen gaan stijgen."De provincie riep woensdag (8 maart) onder meer gemeenten en saneerbedrijven bijeen, om de aanpak van asbestdaken in Gelderland te bespreken. In Gelderland ligt nog ongeveer 14 miljoen vierkante meter asbest op stallen, bedrijfshallen, schuurtjes en andere gebouwen. Om voor 2024 klaar te zijn, moet elke werkdag een voetbalveld aan asbest worden verwijderd. Dat is vier keer meer dan het huidige tempo. "Niets doen is geen optie. Een versnelling in de aanpak is hard nodig", aldus Schouten.

De provincie heeft geen wettelijke taak ten aanzien van asbest, maar wil gemeenten, bedrijven en andere partijen stimuleren om de versnelling mogelijk te maken. Gisteren hebben de partijen de eerste mogelijkheden daarvoor in kaart gebracht. "De eerste stap op weg naar versnelling is gezet", zegt Schouten.

Ze constateert dat veel gemeenten en andere partijen haar ambitie delen.. "We proberen hiermee het opruimen van asbestdaken makkelijker te maken. Maar een provinciale subsidie komt er niet."
Door verwering van asbestdaken van 30 jaar of ouder komen er steeds meer asbestvezels in de lucht. Dat is een risico voor de gezondheid. Wie in 2024 nog een asbestdak heeft liggen, is in overtreding en waarschijnlijk onverzekerd bij brand. De kosten bij brand kunnen juist dan enorm oplopen, omdat door brand verspreid asbest door professionals moet worden opgeruimd.
???????
Veel van de aanwezige gemeenten willen zich gaan inzetten voor een versnelling, om handhaving vanaf 2024 zoveel mogelijk te voorkomen. Liesbeth Schipper, hoofd van het landelijke programmabureau voor de aanpak van asbestdaken, erkende dat het geen leuke boodschap is voor dakeigenaren: "Het is gedoe. Een nieuwe keuken ook, maar dat is tenminste nog leuk."