De kinderen met in hun midden de aangekochte klopboor van de gift van Probroed & Sloot. Foto: Henri Walterbos
De kinderen met in hun midden de aangekochte klopboor van de gift van Probroed & Sloot. Foto: Henri Walterbos

'Wij hebben schoolfruit'

BELTRUM - "Waarom zijn er zoveel ouders?" Een van de kinderen van 'de Hobbyclub', die donderdagavond in de Crearuimte van basisschool de Sterrenboog, met een zaag in de weer is, valt het op dat zich in de gang van de school mensen verzamelen. Het betreffen in dit geval geen ouders maar 'ouderen' die aanwezig zijn om een officieel tintje te geven aan de gift die de personeelsvereniging van Probroed & Sloot, onafhankelijke broederijonderneming in de vleespluimveeketen, in Groenlo deed aan de Hobbyclub, onderdeel van Stichting Jongerenwerk Beltrum (SJB).

Door Henri Walterbos

Namens het Grolse bedrijf is het Colin Klein Gunnewiek, voorzitter van de personeelsvereniging, die de aanwezige knutselaars en hun begeleiders Jozefien Geerdinck en Pascal Orriëns in 'Jip en Janneke-taal' vertelt hoe de donatie van 500 euro tot stand gekomen is. "Wij krijgen, alle tachtig werknemers bij ons op het bedrijf, iedere dag twee stuks 'werkfruit' gratis aangeboden. Dat is gezond. Als tegenprestatie moeten wij dan geld inzamelen voor goede doelen. We hebben afgelopen jaar ongeveer 3000 euro opgehaald. Het geld hebben wij verdeeld over zes goede doelen die we zelf aan mochten dragen. De Hobbyclub is er daar eentje van. We zijn blij dat jullie er al een goede bestemming voor gevonden hebben." Uiteraard applaus van de kinderen die op hun beurt blij zijn met de klopboor met toebehoren die van het geld gekocht werd.

Schoolfruit
Namens het SJB is het penningmeester Manon Heutinck die een dankwoord uitspreekt voor de mooie geste van de personeelsleden van het bedrijf. "Als dankjewel hebben de kinderen twee werkjes gemaakt die ze jullie aan zullen bieden." Een soldeerwerkje en een beschilderde glasplaat worden vervolgens voorzichtig, maar vol trots, overhandigd. "Wij hebben schoolfruit," vertelt Steffi te Koppele (9), als ze een van de werkjes uit mag reiken. Ze kent het bedrijf. "Tess zit bij mij in de klas en ik ken Probroed," vertelt ze Klein Gunnewiek, vader van Tess (7). "Jullie weten wat wij doen hè. We hebben wel eens eieren naar school gebracht die in het laatste stadium zijn voordat ze op het punt stonden van uitkomen. Konden jullie dat volgen en de kuikentjes zien" richt hij zich tot de kinderen.

Begrip in Beltrum
De Hobbyclub is al ruim 25 jaar een begrip in Beltrum. Met het verdwijnen van Betula uit Beltrum werd de Hobbyclub, evenals Flierefluiters- en Walhallakamp onderdeel van SJB. In de eerste week van oktober begint de Hobbyclub en gaat door tot en met de laatste week van maart. Op dinsdagavond kunnen kinderen van groep 5 tot en met 8 bij de Hobbyclub terecht, op woensdagavond kinderen van groep 3 en 4. Beide klusuurtjes duren van 18.30 tot 19.30 uur en de kosten zijn 1 euro per avond. "Aankomende week hebben we de laatste week van het seizoen," kondigt Jozefien aan. "Dan is het 's avonds langer licht en gaan de kinderen weer meer buiten spelen."