Joop Koopmanschap, Henk Beunk en Mark Ebbers. Foto: PR
Joop Koopmanschap, Henk Beunk en Mark Ebbers. Foto: PR Foto:

Parochies van Sint Paulus slaan handen ineen tijdens de Vastentijd

Parochies Sint Paulus slaan
handen ineen tijdens vastentijd


GROENLO - Dit jaar steunen de parochies van Sint Paulus met de vastenactieopbrengsten een project van de stichting 'Geef de Kinderen van Mpongwe een Toekomst' (GKMT) in Zambia. De stichting is in 2001 opgericht door Ton Korsten-Korenromp uit Jabeek en sindsdien heeft de stichting meer dan 25 projecten tot een goed einde gebracht.

Hoewel de toegang tot het lager onderwijs door de Zambiaanse overheid sterk wordt gestimuleerd, zijn er nog altijd kinderen die van onderwijs verstoken blijven in Mpongwe. Bovendien verlaten veel jongeren het onderwijs na de lagere school omdat er dan betaald moet worden voor de lessen. De uitval in groep 7 en 9 is groot. Ook jongeren die een middelbare school hebben afgesloten, hebben tot nu toe weinig toekomstperspectief. In het district met zo'n 100.000 inwoners is er geen school waar jongeren een vakopleiding kunnen volgen. Dit is nu veranderd met de komst van de School voor Landbouw en Techniek.

Een droom wordt werkelijkheid
Een school in hun eigen district met eigen internaat, bibliotheek, computerruimte, waar jongeren de gewassen van eigen land eten. Een school waar jongeren niet alleen een vak leren, maar ook die ondernemingsvaardigheden verwerven, waarmee ze een eigen bedrijfje kunnen starten. Een school waar jongeren uit zeer arme families de mogelijkheid krijgen om aan de armoede te ontsnappen.

Gibson
Een goed voorbeeld hiervan is Gibson, 25 jaar. Hij heeft een bedrijfje op 2 vierkante kilometer. Daar staan 200 plastic zakjes gevuld met zwarte aarde met daarin allerlei plantjes: zijn eigen kwekerij. Gibson heeft in 2016 de driejarige opleiding Organische Landbouw afgesloten. Hij heeft geleerd hoe hij zijn eigen kwekerijtje verder kan uitbreiden en hoe hij een ondernemingsplan kan opzetten om zijn producten op de plaatselijke markt te verkopen. Daar is hij volop mee bezig. Hij is sinds kort onze grootste leverancier van planten en bomen voor de school. Jongeren zoals Gibson vormen de basis voor een duurzame economische ontwikkeling in dit district.
De school heeft een duidelijke visie op duurzaamheid wat betreft bouw, onderwijs en zelfvoorzienendheid. Er wordt nauw samengewerkt met het HBO in Limburg en in Zambia. Het Ministerie van Onderwijs in Zambia heeft de school eind 2016 geaccrediteerd. Sinds haar start, eind 2011, biedt het project al vier jaar werkgelegenheid aan een veertigtal lokale mensen. Er wordt vanaf 2013 les gegeven in biologische landbouw en tuinbouw, timmeren en metselen.
Om de school volwaardig te kunnen laten functioneren en andere opleidingen mogelijk te maken is de aanleg van elektriciteit van groot belang. De opbrengst van de Vastenactie 2017 is bestemd voor de aanleg en installatie van elektriciteit.
Men kan een gift overmaken op Vastenactie: Iban: NL21 INGB 0000 0058 50 o.v.v. Elektriciteit Mpongwe/Zambia/ Projectnummer 113628 of de gift via de vastenzakjes in de door de parochie aangegeven locatie afgeven.
Met ondersteuning door deze vastenactie krijgen de jongeren in Mpongwe een kans om een vakopleiding te volgen en hun droom werkelijkheid te laten worden.
Meer informatie staat op de site.


www.mpongwe.nl


Dichterscollectief met 'Toeval' bij gastgalerij Ankomm'n

WINTERSWIJK-CORLE - Liefhebbers van taal en poëzie kunnen op donderdag 6 april genieten van drie Achtehoekse dichters bij Gastgalerij Ankomm'n, Mentinkweg 5 te Winterswijk-Corle. Op deze avond zullen de drie dichters, Joop Koopmanschap en Mark Ebbers uit Groenlo, en Henk Beunk uit Westendorp, voordragen uit eigen werk. De avond zal gevuld worden met gedichten en gedachten en heeft als thema 'Toeval'. Vanaf 19.30 uur zijn gasten welkom, het programma begint om 20.00 uur. De presentaties duren tot ongeveer 22.00 uur, er is een pauze. Na afloop kunnen gasten een praatje maken met de dichters onder het motto 'meet & greet tot 23.00 uur. De entree bedraagt 5,00 euro, er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Consumpties zijn voor eigen rekening. Kaarten zijn te bestellen via: hans@ankommn.nl, of telefonisch: 06 - 16 592 571.


www.ankommn.nl