Thomas Spitzers (l) en Joop Hubers bij de sporen van de loopgraven waar Willem van Nassau werd doodgeschoten. Foto: Kyra Broshuis
Thomas Spitzers (l) en Joop Hubers bij de sporen van de loopgraven waar Willem van Nassau werd doodgeschoten. Foto: Kyra Broshuis Foto:

'Hier werd Willem van Nassau doodgeschoten'

GROENLO - Op de hoek van de Lichtenvoordseweg en de Lievelderstraat, waar vroeger het pand van Van Leuteren stond, wordt druk gegraven. Archeologen Joop Hubers en Thomas Spitzers van Laagland Archeologie speuren naar het verleden.

Door Kyra Broshuis

In de uitgegraven grond, waar woonhuizen op komen, zijn verschillende markeringen aangebracht. Thomas Spitzers vertelt: "Toen het oude gebouw hier gesloopt werd, hebben we al proefsleuven getrokken. Daarin hebben we sporen van een oude loopgraaf ontdekt die tijdens het Beleg van Grol in 1627 gebruikt is. Dat bleek de loopgraaf te zijn waar de bekende Willem van Nassau is doodgeschoten. Dat gebeurde op één van de laatste dagen van het beleg, op 18 augustus 1627. Van Nassau werd doodgeschoten door een burger die mikte op de bekende hoed met de witte veren." Spitzers en Hubers zoeken ook naar sporen van een halve maan die hier moet hebben gelegen. "We hebben hier, in deze punt, nog een spoor van een oude loopgraaf gevonden dat dateert van een eerder beleg van de stad, in 1597. De donkere plekken die je daar ziet zijn paalsporen van een gebouw uit die tijd. Eigenlijk hadden we verwacht een overblijfsel of aanwijzing van een halve maan te vinden. Op kaarten van de stad, van ná het beleg, staat dat die halve maan hier moet zijn aangelegd. De kaarten uit die tijd waren helaas niet heel nauwkeurig, het kan dus goed zijn dat het onder de weg (Lichtenvoordseweg, red.) ligt." De grond wordt niet verder afgegraven, zo vertellen Spitzers en Hubers die, samen met Godfried Nijs de bodem afspeuren. Aan de andere kant van de stad wordt op hetzelfde moment gespeurd naar overblijfselen van oude kelders, daarover elders in deze krant meer.