De mtb-tocht van 30 en van 40 km voert door één van de mooiste koeienstallen van de Achterhoek. Foto: PR
De mtb-tocht van 30 en van 40 km voert door één van de mooiste koeienstallen van de Achterhoek. Foto: PR Foto:

LICHTENVOORDE/BELTRUM - Op zondag 9 april vindt de eerste voorjaarstoertocht bij de Keitrappers plaats volgens de nieuwe opzet. Voor de deelnemers bestaat de keuze om deel te nemen aan een race- of een mtb-tocht.

De Porskamp Installatietechniek Toertocht heeft een afstand van 106 km. De route gaat vanuit Lichtenvoorde langs Aalten naar Duitsland, Hier worden vervolgens Dingden -Brünen en Marienthal aangedaan, hier is ook de pauzeplek. De terugweg gaat via Vardingholt en Bredevoort weer naar Lichtenvoorde. Mochten de weersomstandigheden minder zijn, dan bestaat altijd nog de mogelijkheid om de mtb-tocht te fietsen.

'Nooit dezelfde route' en 'steeds vernieuwend'. Dat is een belangrijke punt bij de organisatie van toertochten. Dit keer is gekozen twee startplekken: in Lichtenvoorde en in Beltrum. Wie start in Lichtenvoorde volgt de route Besselinkschans-Lievelde-Grijze veld-Eefsele. Dit deel van de route kenmerkt zich door veel bos en singeltracks over weer nieuwe stukken privéterrein waarvoor uitsluitend voor deze tocht toestemming is verleend. Deelnemers die van techniek houden kunnen zich hier prima uitleven. De pauzeplek is bij Groenzicht aan de Ruurloseweg 208 in Beltrum. Dit is tevens de tweede startplek. De route gaat vervolgens richting Zieuwent-Kalverbrook-Lievelde terug naar Lichtenvoorde. Deze route bestaat hoofdzakelijk uit lange onverharde fietspaden en zandwegen waar dus flink wat snelheid gemaakt kan worden. Veel variatie in ondergrond en route waardoor weer een afwisselende tocht.

Deelnemers die met de auto komen adviseren wij te starten in Lichtenvoorde, daar is voldoende parkeergelegenheid en zijn alle voorzieningen aanwezig die men van een drie-sterrentocht verwachten mag.

Ook route voor kinderen en beginners

Deelnemers die op de fiets komen, kunnen zelf bepalen waar ze starten. Er is keuze uit drie afstanden: 30, 40 of 50 km.
De afstand van 30 km is geschikt voor de minder ervaren en/of geoefende mountainbiker. De wat zwaardere stukken uit de route zijn in deze afstand niet verwerkt, zodat deze ook voor beginners en kinderen goed te doen is. De ondergrond is in april vaak droger/harder dan de maanden daarvoor en dus een uitstekende gelegenheid om te starten met mountainbiken.
De afstand van 40 km is geschikt voor de wat meer geoefende/getrainde mountainbiker. Hierin zijn wat meer moeilijkere, zwaardere stukken opgenomen. Dit maakt de uitdaging dus ook vele malen groter. De routes van 30 en van 40 km gaan dwars door een van de mooiste koeienstallen van de Achterhoek.
De afstand van 50 km is geschikt voor de ervaren mountainbiker. Hierin zijn weer wat meer moeilijkere, zwaardere stukken opgenomen. Onverwachte hindernissen, fietsen over het terrein van de Zwarte Cross en mooie fietspaden en nieuwe singletracks. Deze worden afgewisseld door snelle zandwegen en wat uitdagender stukken.

Startplaats Lichtenvoorde: Zwembad Meekenesch, Kerkhoflaan 5, Lichtenvoorde. Hier kan worden gestart voor zowel de race- als de mtb-tocht, tussen 08.30 en 10.00 uur. De startlocatie is vanaf 15.30 uur gesloten.
Startplaats Beltrum: Groenzicht, Ruurloseweg 208, Beltrum. Hier kan alleen starten voor de mtb-tochten, tussen 08.30 en 10.00 uur. Deze startlocatie is vanaf 13.30 uur gesloten.