Rector Jan Put mag de akkoordverklaring van de leerlingen ondertekenen. foto: Kyra Broshuis
Rector Jan Put mag de akkoordverklaring van de leerlingen ondertekenen. foto: Kyra Broshuis Foto:

Marianum officieel geopend door wethouder Hoijtink

GROENLO - Na de feestelijkheden van donderdag voor leerlingen en personeel is het vrijdag 31 maart de beurt aan de bouwpartners en overige genodigden om de afsluiting van de revitalisering van Marianum mee te maken. De sfeer heeft veel weg van die van een reünie; veel oudgedienden zoals de oud-rectors Wim van Tilburg en Hans Berendsen zijn van de partij.

Door Kyra Broshuis

Wethouder René Hoijtink zegt trots te zijn op het prachtige resultaat van de revitalisering. "De Grolsen zeiden aanvankelijk: plat schoev'n en ni'js opbouwen. Gelukkig hebben we dat niet gedaan, ook vanwege de architectonische waarde van het gebouw. Het is erg mooi geworden en ik wens alle docenten, leerlingen en het niet-onderwijzend personeel veel geluk."

Polynesische kunst
Rector Jan Put onthult vervolgens samen met Hoijtink het bekende kunstwerk dat al decennia lang met Marianum verbonden is. "Dit werk, dat in de oorspronkelijke bouw op een andere muur is aangebracht, is in twee delen gezaagd om het te kunnen verplaatsen. Het nu prachtig gerestaureerd en van de scheiding is niets meer te zien. Dit kunstwerk is geïnspireerd op kunst uit Stille Zuidzee waar de Paters Maristen zijn geweest."

Het is daarna de eer aan de nieuwe rector Gitte Burema om Put toe te spreken. "Het voelt vreemd om nu het woord tot jou te richten. Toen ik twee jaar geleden hier kwam, bestond Marianum eigenlijk uit 7 scholen en nu heb jij er één school van gemaakt. Het is ruim en licht en er is volop bewegingsvrijheid gecreëerd. En dat helemaal op zijn Jans: op een charmante en ontwapende wijze met een mix van humor en vriendelijkheid. Jij hebt veel betekend voor de maatschappij hier in de Achterhoek en je laat een schat aan verbintenissen achter. Jij laat jongeren ervaren dat er méér in het leven is. Ook voor diegenen voor wie de kansen niet vanzelfsprekend zijn. Gelukkig staat je agenda nog vol met afspraken, ook voor na 1 april. Je gaat nu genieten van en met je gezin en ik wens je daarbij zeeën van tijd toe!" De jongens van de bouwopleiding van Marianum hebben het gebouw geïnspecteerd en akkoord bevonden. "Het is straks afgewerkt. Jan, bedankt voor de mooie jaren en veel geluk", aldus Teun Stevens namens de leerlingen.

KADER: Open dag Marianum en bibliotheek trekt veel bekijks

Honderden belangstellenden kwamen zaterdag af op de open dag van Marianum én van de bibliotheek die sinds kort ook in Marianum gevestigd is. De reacties zijn lovend.

"Wat mooi zeg, hier zou je bijna met plezier naar school gaan", aldus één van de buurtbewoners. Ook de bibliotheek wordt druk bezocht. "Wat een ruimte en zo overzichtelijk allemaal." De kapel van Marianum is deze middag tot de nok toe gevuld.

Een gelegenheidskoor, bestaande uit louter oud-leerlingen, geeft een fantastisch concert. "We hebben maar twee keer geoefend samen, maar het ging geweldig" zegt muzikant Bas Konings die ook meezong in het koor. Overal in Marianum zijn optredens en de artiesten hebben over belangstelling absoluut geen klagen. Na de meivakantie keren de brugklassers, die nu nog in het gebouw op de Wheme zitten, terug naar het vernieuwde Marianum.

Jan Put ontvangt een kunstwerk namens de leerlingen van Marianum.
Een officieel moment bij de onthulling van het bekende kunstwerk, nu op een andere plek. foto: Kyra Broshuis