Het prototype wordt gepresenteerd. Foto: Karin Stronks
Het prototype wordt gepresenteerd. Foto: Karin Stronks

Primeur op Lieveldse kermis: Zeepkistenrace

LIEVELDE – De Lieveldse kermis zal er vanaf dit jaar anders uitzien. In het centrum, voor de Loco, wordt een zeven meter hoge schans opgebouwd voor een nieuw spektakel: de Zeepkistenrace. Inwoners van Lievelde en omliggende plaatsen worden uitgedaagd om een zeepkist te bouwen en mee te doen. Het Wolcorso trekt dit jaar nog in een verkleinde vorm door Lievelde, doorspekt met Zeepkisten die zich tijdens de optocht presenteren. Dit jaar staat in het teken van de teloorgang van een mooie oude traditie naar de geboorte van een nieuwe.

Door Karin Stronks

Op de sponsoren- en presentatieavond werd een en ander uitgelegd. De belangstelling was vrij groot. Voorzitter Coen Arink nam de microfoon in de hand en het werd direct muisstil. Coen heette de aanwezigen van harte welkom en vertelde over het einde van het Wolcorso. "Het broeide al een tijd, dat wisten we. Het bouwen van grote wagens was niet meer op te brengen. Nu moesten we snel reageren, iets leuks voor de zondagmiddag bedenken. Al vrij snel kwam de Zeepkistenrace bij ons op", vertelt Coen. Hij vervolgt: "Het Wolcorso heeft Lievelde veel gebracht. Er zijn prachtige creaties door de straten gegaan. We gaan dat niet maar zo opzij zetten, om op een waardige manier afscheid te nemen van het Wolcorso combineren we enkele themawagens en hopelijk veel jeugdwagens met Zeepkisten in een ingekorte route."

In het centrum zal naast de zeven meter hoge schans een parcours met hindernissen worden opgebouwd, teams van drie tot vier personen gaan de onderlinge strijd aan voor verschillende prijzen: snelheid, originaliteit en de pechprijs. Coen Arink zegt: "Daarnaast zorgen we voor meer muziek, we willen jonge beginnende bands een podium bieden. We zijn als bestuur erg enthousiast over de plannen, we hopen dat de Lieveldenaren dit enthousiasme gaan delen! We hebben zelf al proefgedraaid met een zeepkist en dat is gefilmd. Het gaat nergens over, gewoon lol hebben met elkaar! We willen benadrukken dat niet alleen mensen uit Lievelde mee mogen doen! Ook inwoners uit omliggende dorpen worden van harte uitgenodigd om met een zelfgebouwde zeepkist naar Lievelde te komen, hoe meer deelnemers hoe beter!"

Zeepkistenrace ook voor niet-Lieveldenaren

Na de toespraak van Coen kreeg Jos Porskamp de microfoon, hij vertelde dat het bestuur blij was dat de sponsoren wilden doorgaan met hun gulle donaties en één sponsor tekende bij voor een volgende termijn. "We zijn blij met jullie vertrouwen, we gaan mede dankzij jullie bijdragen verder bouwen aan de kermis, en ook dit jaar weer een mooi feest voor jong en oud organiseren", aldus Jos. Er werden twee filmpjes vertoond, één van een Zeepkistenrace in Limburg en de film van de test met het prototype uit Lievelde. Coen Arink glimlacht: "De Zeepkistenrace bestaat uit twee delen, eerst het afdalen van de schans en daarna wordt het parcours met hindernissen afgelegd. We hopen dat er zich veel deelnemers inschrijven, dat kan vanaf 15 april via de website, er zijn geen kosten aan verbonden. Wel verwachten we dat men zelf een zeepkist gaat bouwen."

Na de films kregen aanwezigen de gelegenheid om vragen te stellen. Dat er enige weemoed over het einde van het Wolcorso bestond bleek wel uit een opmerking van één van de gasten over de ingekorte route. Verder werden er vragen gesteld over de eisen waaraan een zeepkist moet voldoen en of er een leeftijdgrens aan is verbonden. Coen: "We gaan een reglement maken en dat komt op de website te staan. De minimumleeftijd voor de Zeepkistenrace is 8 jaar, de maximum leeftijd 85+.

Er zijn drie klassen: De 'Haenig An' klasse voor kinderen en jongeren van 8 tot 12 jaar, zij gaan halverwege van de schans afdalen. Dan hebben we de 'Strepenjagers' die voor de snelheidsprijs gaan en ten slotte de 'Rol en Dol' klasse die de originaliteitsprijs in de wacht willen slepen. We hopen dat dit nieuwe kermisevenement een groot succes gaat worden, dat kan natuurlijk niet zonder Zeepkistenbouwers! Dus roepen we iedereen uit Lievelde en omliggende plaatsen op om mee te doen!"


www.kermislievelde.nl


Dito-huwelijk bij De Bron met 'Ja, ik wil. Toch?'

GROENLO - Toneelvereniging Dito. speelt het stuk 'Ja, ik wil. Toch?' op 20, 21 april vanaf 20.00 uur en op zondagmiddag 23 april om 14.30 uur bij De Bron. De bruiloft van Merel en Mark staat centraal in deze klucht. Merel verheugt zich erg op de mooiste dag van haar leven, maar is ook heel nerveus. Haar ouders bijvoorbeeld gaan elkaar sinds lange tijd weer zien en Merel betwijfelt of haar moeder zich zal kunnen beheersen. De nieuwe partner van haar ex zal er namelijk ook zijn. En wat er allemaal is gebeurd op Mark's vrijgezellenfeest blijft ook wel erg vaag. Is er nu wel of niet iets voorgevallen tussen Mark en zijn oude vlam Cynthia? Merel is blij dat haar oma, een mooie rol van Kitty Ressing-Gerritsen, er is, een rustpunt in dit chaotische gezelschap. Kaarten zijn verkrijgbaar voor 6,00 euro via D.I.T.O.-leden via de website, bij slijterij Antonius of bij De Bron. Op donderdagavond 20, vrijdagavond 21 of zondagmiddag 23 april kost een kaartje aan de zaal 7,50 euro.


www.dito-groenlo.nl