Wethouder René Hoijtink is erg enthousiast over het succes van de werkervaringsplaatsen. Foto: Theo Huijskes
Wethouder René Hoijtink is erg enthousiast over het succes van de werkervaringsplaatsen. Foto: Theo Huijskes Foto:

Werkervaringsplaatsen gemeente succes

OOST GELRE - De PvdA-fractie in de gemeenteraad van Oost Gelre kan met veel voldoening terugblikken op een door deze fractie in 2010 ingediend initiatiefvoorstel. Naar aanleiding van dat voorstel besloot de gemeenteraad in haar vergadering van september 2012 om jaarlijks binnen de eigen organisatie drie werkervaringsplaatsen beschikbaar te stellen. Werkervaringsplaatsen voor jongeren van 15 tot 27 jaar, die op die manier een gelegenheid krijgen om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Tijdens de collegevergadering die afgelopen week werd gehouden, werd besloten om ook in de jaren 2018 tot en met 2020 werkervaringsplaatsen binnen de gemeentelijke organisatie op te nemen.

Door Theo Huijskes

"Met de aanbieding van een tiental werkervaringsplaatsen in de afgelopen jaren mag het initiatief als zeer geslaagd worden aangemerkt. De ervaringen die de gemeente op heeft gedaan zijn erg positief te noemen. Van één kandidaat op HBO-niveau was de inzet en het functioneren zelfs zo goed dat de werkervaringsplaats is omgezet in een vast dienstverband bij de gemeente", aldus wethouder René Hoijtink, die daarnaast nog meedeelde dat ook de Ondernemingsraad zich positief heeft uitgesproken door de duidelijke meerwaarde van de werkervaringsplaatsen te bevestigen.

Hoijtink: "Voor de werkervaringsplaatsen zullen wij jaarlijks een bedrag van 45.000 euro beschikbaar blijven stellen. Daarnaast hebben wij tevens voor een uitbreiding van de regeling gekozen om ook werkzoekenden, die ouder zijn dan 27 jaar, die langer dan een halfjaar werkloos zijn en een uitkering ontvangen van de SDOA (Sociale Dienst Oost Achterhoek) voor bedoelde werkervaringsplaatsen in aanmerking te laten komen. De doelgroep werkzoekenden van 15 tot 27 jaar, eveneens genietende van een uitkering van de SDOA hebben wel voorrang."

De jongeren, die een werkervaringsplaats bij de gemeentelijke organisatie gaan vervullen, worden op payroll basis (de verantwoordelijkheid voor het werkgeverschap komt in handen van een ander bedrijf) ingehuurd. Zij ontvangen een minimum salaris, behorende bij hun leeftijd. Voor de gemeente bestaat de mogelijkheid om een loonkostensubsidie te ontvangen van de SDOA. De hoogte van die subsidie is afhankelijk van de intensiteit van de begeleiding.


Prikkelz beklimt toren van basiliek

GROENLO - Op vrijdag 21 april sluit Prikkelz het tweede seizoen af door samen de toren van de basiliek te beklimmen. Deelnemers gaan 212 treden omhoog en onderweg kunnen ze bijna de grote kerkklokken aanraken. Op ruim 40 meter hoogte hebben deelnemers een mooi uitzicht over Groenlo.

Om 15.30 uur vertrekken aanwezigen lopend vanaf de Bron naar de basiliek, waar de klim naar boven om 15.45 uur begint. Het duurt ongeveer 1,5 uur. Voor deze workshop is er plek voor maximaal 20 kinderen van 6-12 jaar. Bij minder dan 10 aanmeldingen kan het niet doorgaan. De kosten zijn € 2,50 per persoon. Draag goede wandelschoenen en je mag je verrekijker of fototoestel (op eigen risico) meenemen.
Aanmelden: info@prikkelzgroenlo.nl. Meer informatie staat op: www.prikkelzgroenlo.nl.