Links Martien Overkemping, in het midden Jan Ruikers en rechts het echtpaar Hermans. Foto: Ferry Broshuis
Links Martien Overkemping, in het midden Jan Ruikers en rechts het echtpaar Hermans. Foto: Ferry Broshuis Foto:

Muurgedicht onthuld

Tekst op pand van schoenmode Hermans

Door Ferry Broshuis

GROENLO - Met enkele toespraken en een toelichting op het muurgedicht door de dichter zelf, werd op het pand van schoenmode Hermans op de hoek Beltrumsestraat -Goudsmitstraat het negende muurgedicht onthuld.

Het gedicht in het Grolse dialect is geschreven door Grollenaar Martien Overkemping. Van hem hoefde overigens zijn naam niet zo nodig onder het gedicht te staan, maar dat vonden de leden van de commissie die zich beijveren voor gedichten wel. En terecht. Het is een gedicht dat ook helemaal is toegesneden op de gebruiker van het pand. Want het gedicht gaat over schoenen. 'Balsjes' zoals dat zo mooi en treffend heet in het sappige Grols- Jiddische taalgebruik dat Martien Overkemping ook vaak gebruikt. Het is het eerste gedicht dat precies is toegeschreven op het gebruik van het pand waarop het gedicht is aangebracht.

Geveul
Martien Overkemping kon ook nog uitleggen dat Grollenaren altijd trots zijn op hun stad; 'dat geveul hebbe wi'j Grolsen al van jongs af an'; aldus Martien Overkemping in zijn gedicht en daarmee typeert hij heel juist de Grolse volksziel.
Ook het echtpaar Hermans is bijzonder blij met dit prachtige gedicht dat extra cachet en sfeer aan het fraai gerenoveerde pand geeft en natuurlijk ook uitnodigt de schoenenzaak met een bezoek te vereren en 'balsjes' te kopen.
Namens de commissie die zich bezig houdt met de muurgedichten sprak Rik Gockel. Hij wees er op dat nu al negen gedichten zijn aangebracht en dat die allemaal een geheel eigen karakter hebben en dat is ook het doel van de commissie: het realiseren van een zeer gevarieerd aanbod aan muurgedichten. Er zijn inmiddels drie gedichten in het dialect, een in het Duits, een in het Engels en de andere vier in de Nederlandse taal. Vorige week tijdens de onthulling werd ook hulde gebracht aan Jan Ruikers, de man die steeds met veel gevoel en artisticiteit de gedichten op de muur weet aan te brengen.
Op dinsdag 25 april zal het tiende gedicht van de hand van de beroemde Willem Wilmink worden onthuld nabij het voormalige treinstation/busstation. Dat zal gebeuren door oud-Grollenaar, journalist en schrijver Bert Wagendorp. Hij heeft de uitnodiging daarvoor met graagte aanvaard.
De ceremonie begint op die 25e april 's middag om 16.00 uur, waar bij Marveld Recreatie wordt gestart, en dan gaat het te voet naar het voormalige treinstation/busstation waar dan onder meer de onthulling van het gedicht plaatsvindt.


Schapen in de schans: honden aan de lijn

OOST GELRE - Het voorjaar is begonnen en dat merk je ook wanneer je gaat wandelen in de Engelse Schans. De herder heeft zijn schapen uit het winterverblijf gehaald en ze grazen inmiddels weer in de schans. Aan hondenbezitters het dringende verzoek hun hond(en) aan te lijn te houden. De schapen houden het gras kort en voorkomen onder andere de wildgroei van braamstruiken. Dit is één van de manieren waarop de Stichting Engelse Schans de schans uit 1627 onderhoudt.

de tekst van het muurgedicht