Zeven Eritreeërs dragen het houten kruis de Basiliek binnen. Foto: Kyra Broshuis
Zeven Eritreeërs dragen het houten kruis de Basiliek binnen. Foto: Kyra Broshuis

Paulusparochie brengt indrukwekkende Passie

GROENLO- Het is direct duidelijk dat er zeer veel aandacht is besteed aan de voorbereidingen van De Passie zoals die in Groenlo, Rietmolen en Vorden wordt opgevoerd. Het koor én de solisten zijn indrukwekkend en de bezoekers genieten van de boeiende teksten en indringende beelden op het grote scherm.

Door Kyra Broshuis

De Passie begint met het binnendragen van het grote houten kruis in de kerk. De dragers zijn zeven Eritrese mannen. "Deze mannen komen elke dinsdag bij elkaar, hier in de Basiliek in Groenlo om samen te bidden. Ze vinden het een eer dat ze zo'n belangrijke rol toebedeeld hebben gekregen", zegt Ton Gunnewijk van de organisatie.

De kerk ziet er prachtig uit, buiten branden kaarsen en binnen is met speciaal licht de kleur paars nadrukkelijk aanwezig. Er wordt, voordat er gestart wordt met het verhaal, gevraagd of de vele bezoekers niet tussendoor willen applaudisseren maar hun waardering pas aan het eind, na het slotlied, willen laten blijken. Ook wordt aan de belangstellenden gevraagd om, wanneer dat aangegeven wordt door dirigent Frank Sterenborg, mee te zingen. Daar wordt volop gehoor aan gegeven.

Het Passieteam van de Sint Paulusparochie kiest bewust voor een ingekorte versie van het passieverhaal en meer aandacht voor de Kruiswoorden. Dat zijn de bekende laatste uitspraken van Jezus, vlak voor zijn dood, zoals 'Vader, vergeef hun, want zij weten niet wat zijn doen' en 'Het is volbracht'.

Beelden van nu die hard binnenkomen

De beelden die tijdens de uitvoering worden getoond, zijn de beelden van nu. Beelden die weliswaar bekend zijn, maar tijdens deze viering extra hard binnenkomen. Zo zijn er beelden van het bebloede jongetje uit Aleppo, een foto van een vluchtende Syrische vader met een baby in zijn armen en beelden van wanhopige vluchtelingen bij een grens.

Die beelden, in combinatie met de muziek en het prachtige koor, maken het geheel tot een boeiende avond. Er worden verhalen verteld die spelen in de huidige tijd maar toch een belangrijke link hebben met het lijdensverhaal van Jezus. Het koor zingt uitstekend uitgezochte nummers zoals Moederschoot van Freek de Jonge, Hou vol hou vast van Blof en Recht in de ogen van De Dijk. Het koor en de solisten worden begeleid door een Combo.
Het enige minpuntje van deze verder uitstekend uitgevoerde Passie is het licht. Voor de kerkgangers is het vaak moeilijk de tekst in het boekje te lezen. Toch zijn de bezoekers bijzonder enthousiast over de avond: "Heel indrukwekkend. Je wordt er natuurlijk niet vrolijk van, de beelden zijn heel indringend en mooie muziek maakt mij toch al emotioneel", zegt één van de bezoekers aan de Basiliek in Groenlo. "Maar petje af voor de organisatie, ontzettend goed neergezet. Ik ben blij dat ik het gezien heb." De Passie is op dinsdag 11 april opgevoerd in de H. Calixtus Basiliek in Groenlo, op Witte Donderdag in de Sint-Ceciliakerk in Rietmolen en op Goede Vrijdag in de Christus Koningkerk in Vorden. De St. Paulusparochie bestaat uit de R. K. geloofsgemeenschappen van Beltrum, Eibergen, Groenlo, Lievelde, Neede, Rekken en Rietmolen. De 60 koorleden die aan De Passie meewerken komen allemaal uit eigen parochie.


De prachtig verlichte Basiliek in Groenlo tijdens de uitvoering van De Passie. Foto: Kyra Broshuis