Stadspark De Grolse Weiden, waar volgens het college grote evenementen kunnen plaatsvinden. Foto: Theo Huijskes
Stadspark De Grolse Weiden, waar volgens het college grote evenementen kunnen plaatsvinden. Foto: Theo Huijskes

Veel ambities voor 'evenementengemeente'

Voorstel om OZB extra te verhogen

Door Theo Huijskes

Vervolg voorpagina

Ook in deze nota schuift het college Oost Gelre naar voren als een evenementengemeente. In dat verband wordt er niet alleen gepleit voor het behoud van bestaande evenementen, maar ook voor het stimuleren en uitbreiden van evenementen.

"Grote evenementen zetten ons regionaal en zelfs (inter-)nationaal op de kaart. De Slag om Grolle in Groenlo, het Bloemencorso in Lichtenvoorde en natuurlijk de Zwarte Cross zijn hier de beste voorbeelden van. Deze grote evenementen zijn belangrijk voor onze naamsbekendheid en ze ondersteunen onze plaatselijke economie, alsmede het toerisme", aldus wethouder Marieke Frank. "Graag willen wij daarom het aantal grote evenementen uitbreiden. De Besselinkschans in Lichtenvoorde en het Stadspark De Grolse Weiden in Groenlo lenen zich goed voor grote evenementen. Echter de initiatieven daartoe zullen van de zijde van de burgers, organisaties en anderen moeten komen. Wij zijn er om indien gewenst te faciliteren."

Vitale en sportieve samenleving
Het college wil ook nadrukkelijk een gezonde leefstijl stimuleren, weergegeven in de Sportnota. "Wij hebben hierin een gezamenlijke verantwoordelijkheid en zetten hier samen de schouders onder. Dit onder andere door te zorgen voor bereikbare, kwalitatief goede sportaccommodaties. Wat de ambities op het terrein van de sport betreft, streven wij ernaar om een rol van betekenis te spelen daar waar het gaat om het faciliteren van (buiten)sportaccommodaties", aldus het college. Sportwethouder Jos Hoenderboom vult aan dat er extra aandacht zal uitgaan naar de bouw van een nieuwe sporthal bij Scholengemeenschap Marianum in Groenlo.

"De realisatie hiervan wordt geraamd op 2.500.000 euro, waarbij Marianum zelf 1.000.000 euro bijdraagt. Voor onder andere extra parkeerplaatsen en andere maatregelen op het gebied van de infrastructuur wordt een bedrag van 700.000 euro geraamd." De Sportboulevard in Lichtenvoorde staat volgens het college nog teveel in de kinderschoenen om het project nu al met bedragen op te nemen in de Kadernota. Volgens het college zal er eerst uitgebreid onderzoek plaats moeten vinden en moet de discussie over wel of geen zwembad uitgekristalliseerd zijn. Hoenderboom hierover: "Er ligt nu wel een rapport, dat we eerst nog aan een uitgebreide beoordeling onderwerpen. We hopen in de laatste raadsvergadering voor het zomerreces (dinsdag 27 juni, ThH) met een voorstel te kunnen komen."

Verhoging OZB
Het college stelt voor om de onroerende zaakbelasting in 2019, naast de jaarlijkse stijging door inflatiecorrectie van circa twee procent, één procent extra te verhogen. Deze verhoging is noodzakelijk vanwege de verwachte noodzaak tot grote investeringen in het onderwijs. Zo wordt er gesproken over een integraal educatief kindcentrum in Lichtenvoorde, waar twee schoolgebouwen aan vervanging/renovatie toe zijn. Bovendien ontstaat door de terugloop van het aantal leerlingen een steeds grotere leegstand binnen de aanwezige basisscholen.Voor Groenlo loopt een onderzoek naar de toekomstige behoefte aan huisvesting voor het basisonderwijs. Volgens onderwijswethouder René Hoijtink blijft het college vasthouden aan drie locaties in Groenlo. Dan is er nog de wens van het schoolbestuur van Horizon in Harreveld om nieuwbouw te realiseren. Dit omdat het bestaande pand niet alleen gedateerd is, maar ook veel te ruim is voor de huisvesting van de circa 80 jongeren. Vervangende nieuwbouw zou plaats moeten vinden nabij de locatie Het Anker.