De vier bouwlocaties aan de Lievelderweg. Foto: Theo Huijskes
De vier bouwlocaties aan de Lievelderweg. Foto: Theo Huijskes

Gemeente maakt nieuw beleid om
wagenbouwers te faciliteren

OOST GELRE - Oost Gelre wil het uithangbord van 'Evenementengemeente' niet alleen buiten de gemeente uitdragen, maar daaraan binnen de gemeente zelf ook de nodige aandacht besteden. In het verlengde daarvan heeft het college van b&w de raadscommissie de toezegging gedaan dat er wordt gewerkt aan een soepel, deregulerend en faciliterend beleid. Deze toezegging volgt op de klacht van een corsobouwgroep, dat het gemeentelijk beleid bijvoorbeeld bij (her)bouw van wagenbouwlocaties veel werk én veel kosten met zich meebrengt.

Door Theo Huijskes

In Lichtenvoorde zijn wagenbouwgroepen al langer bezig om te komen tot vaste bouwhallen in plaats van tijdelijke oplossingen, zoals tenten, die voor de omgeving ontsierend zijn. Naar aanleiding van een ingezonden brief van een buurtbewoner van een viertal bouwlocaties (één vast gebouw en drie tenten) voor het bloemencorso aan de Lievelderweg, was het onderwerp in de afgelopen week geagendeerd voor de raadscommissievergadering. De Nieuwe Liberalen Oost Gelre brak een lans voor goede onderkomens, die de gebruikers zo min mogelijk belasten. Daarbij gaat het om enerzijds de financiële belasting van de initiatiefnemers, die bij de bouw van een onderkomen vanwege bijvoorbeeld aanpassingen van de omgevingsvergunning en aan leges maar zo duizenden euro's kwijt kunnen zijn. Anderzijds is vaak de vergunningaanvraag zo complex, dat het veel energie en tijd kost.

Minder regels en kosten voor wagenbouwers

"Hiervoor moet een oplossing komen, omdat het anders niet meer is op te brengen. Er moet beleid komen dat de bouwers van corsowagens, maar ook die van bijvoorbeeld carnavalswagens hierin tegemoet komt", aldus Jos Wolterink van Nieuwe Liberalen. VVD en D'66 waren het met hem eens. CDA, OOG en PvdA toonden zich bereid om over deze aangelegenheid van gedachten te wisselen, aan de hand van een beleidsstuk. Wethouder Vincent van Uem antwoordde: "Wij gaan een beleidsstuk opstellen, dat past bij een evenementengemeente, en waarin ook evenementen als Bloemencorso, Carnaval en De Slag om Grolle worden betrokken. Iets doen aan de legesverplichting is lastig, maar er zijn facetten genoeg waarmee soepel kan worden omgegaan, zodat wij initiatiefnemers op alle mogelijke manieren proberen te ondersteunen. Deregulering en facilitering staan voorop."