Plezierig bewegen in de beschutte beweegtuin bij de Molenberg. foto: Kyra Broshuis
Plezierig bewegen in de beschutte beweegtuin bij de Molenberg. foto: Kyra Broshuis

Beweegtuin Molenberg: gezond en gezellig

Beweegtuin Molenberg:
gezond en gezellig


GROENLO- Er zijn twee groepen senioren uit Groenlo en omgeving die dinsdag en donderdagochtend actief gebruik maken van de beweegtuin bij de Molenberg. Na de oefeningen en spellen is er traditiegetrouw koffie en thee. Ee geliefd uitje voor de senioren.

Door Kyra Broshuis

Buurtsportcoach
Kelly klein Goldewijk, buurtsportcoach bij de gemeente Oost Gelre, benadrukt het belang van bewegen voor ouderen. "Het is voor senioren erg belangrijk om gezond te blijven. Daarnaast is het een gegeven dat veel ouderen eenzaamheid ervaren. Door deel te nemen aan de activiteiten in de beweegtuin krijgen ze meer contacten en zijn ze er even uit. We zien dat bijvoorbeeld bij deze dinsdagochtendgroep nieuwe vriendschappen ontstaan." De bijeenkomst start altijd met een warming up op muziek en daarna worden er verschillende oefeningen gedaan. Daarbij wordt uiteraard ook gebruik gemaakt van de toestellen in de tuin. Het prettige van de beweegtuin is dat het een grote open ruimte is maar toch beschut én met prachtig zicht op de basiliek.

Valpreventie
Er wordt tijdens de oefeningen veel aandacht besteed aan valpreventie. "We werken veel met balansoefeningen. Ouderen zijn vaak onzeker en daarom sturen we op evenwicht en coördinatie. Iedereen werkt op zijn eigen niveau en niets moet. De spelactiviteiten, waar altijd een competitie-element inzit, zijn erg geliefd." De beweegtuin bestaat nu twee jaar en het gebruik ervan mag wel wat intensiever, zo zeggen Yvonne Tiggeloven en Anke Arink, begeleidsters van de Molenberg. "Bewegen is niet alleen goed voor je lichaam maar ook voor je hersenen. De zelfredzaamheid van ouderen is erg belangrijk; door regelmatig te bewegen, krijgen ze meer zelfvertrouwen."

Een aanrader
Eén van de deelnemers deze dinsdagochtend is de 85-jarige mevrouw Huisman uit Groenlo. "Ik woon in het Bagijn en kom veel hier bij het Huis van de Buurt en natuurlijk de beweegtuin. Via via hoorde ik van deze groep en het bevalt me uitstekend. Het is leuk én gezellig. Absoluut een aanrader voor andere senioren!" Regelmatig komt er een fysiotherapeut van de Molenberg om extra begeleiding en uitleg te geven aan de groep. Samen met de begeleidster houdt hij de gezondheid en de bewegingsmogelijkheden van de deelnemers in de gaten.

Huis van de Buurt
Omdat de groep 2 jaar bestaat, is er na afloop van het beweeguurtje taart voor de deelnemers. "Natuurlijk, dit moeten we vieren. Het is een hele gezellige groep en wij vinden het zelf ook erg leuk om te doen.", benadrukken Tiggeloven en Arink. De beweegtuin is onderdeel van het Huis van de Buurt dat haar onderkomen heeft in het Grand Café van de Molenberg. Het Huis van de Buurt is een plek waar inwoners uit de gemeente Oost Gelre welkom zijn om een kopje koffie te drinken, een kaartje te leggen, een cursus te volgen of natuurlijk te bewegen in de beweegtuin. Wekelijks vinden er verschillende activiteiten plaats. De inloop is gratis, voor deelname aan de activiteiten wordt soms een kleine bijdrage gevraagd.

Senioren die belangstelling hebben, kunnen zich melden bij het Huis van de Buurt in de Molenberg aan de Ziekenhuisstraat 7 in Groenlo.

Plezierig bewegen in de beschutte beweegtuin bij de Molenberg. foto: Kyra Broshuis