Maarten Kooiker (links) treedt als president van CV De Knunnekes in de voetsporen van vader Frans (rechts). Foto: Theo Huijskes
Maarten Kooiker (links) treedt als president van CV De Knunnekes in de voetsporen van vader Frans (rechts). Foto: Theo Huijskes

Maarten Kooiker nieuwe
president van De Knunnekes

GROENLO - Met ingang van de carnavalscampagne 2017-2018 is Maarten Kooiker (36) de nieuwe president van carnavalsvereniging De Knunnekes. Hij is daarmee de opvolger van Rob Stokkers, die vijf jaar achtereen het gezicht is geweest van de Grolse carnavalsclub. Het bestuursvoorstel om Kooiker tijdens de in oktober te houden algemene ledenvergadering officieel in die belangrijke rol te benoemen, werd afgelopen vrijdagavond tijdens de voorjaarsvergadering in City Lido unaniem door de leden aangenomen.

Door Theo Huijskes

Maarten Kooiker treedt daarmee in de voetsporen van vader Frans. Nadat Frans Kooiker in 1982 de eer had om stadsprins te zijn van Groenlo, werd hij in 1983 president van de club om die functie vervolgens tien jaar te behartigen. Zoon Maarten mocht in 2013 de scepter zwaaien over de carnavalsveste Grolle en wordt dus in de loop van dit jaar het belangrijkste bestuurlijke boegbeeld van CV De Knunnekes. IdeeMedia-ondernemer Kooiker wordt daarmee de achtste president van de op 4 april 2018 55 jaar bestaande carnavalsclub. Achtereenvolgens gingen Jan Ankoné, Theo Konings, Frans Kooiker, Harry Broshuis, Martin van Usen, Michel Huijskes en Rob Stokkers hem voor. Afgelopen vrijdag bleek uit alles dat De Knunnekes niet alleen op organisatorisch, maar ook financieel terrein een gezonde vereniging is. De club heeft zich door de jaren heen een blakende regionale functie weten aan te meten, waardoor de club niet alleen door Grolse carnavalisten, maar ook door aanhangers uit de gehele regio wordt omarmd. In het verlengde hiervan viel er dit jaar voor de eerste maal in de gehele Achterhoek, en dat huis aan huis op 40.000 adressen, het programma van de Grolse carnavalsdriedaagse op de deurmat. Bij een tijdens de ledenvergadering gehouden terugblik op de afgelopen carnavalscampagne onder aanvoering van stadsprins Harrie I en adjudant René, bleek nog eens dat er op alle fronten bijzonder succesvol is geopereerd. Zo zorgde de carnavalsoptocht op de zondagmiddag met ruim 1.200 deelnemers voor een nieuw record.

Bestuur breidt uit van elf naar dertien leden

Kijkende naar de toekomst, en daarmee naar de groei en het alsmaar toenemende takenpakket van bestuursleden en anderen, zal er op enkele terreinen een uitbreiding plaatsvinden. Zo zal het algemeen bestuur worden uitgebreid van elf naar dertien leden, hetgeen tevens inhoudt dat straks in het dagelijks bestuur vijf in plaats van vier leden zitting hebben. De viering van het 55-jarig bestaan, in carnavalskringen een jubileum vanwege het feit dat 55 een veelvoud is van elf, zal helemaal in de voor 2017-2018 samen te stellen campagne worden ingepast, te beginnen op zaterdag 11 november met de officiële opening van het nieuwe carnavalsseizoen. Een en ander werd namens de jubileumcommissie meegedeeld door Rob Timmen. Wel zal er op vrijdag 15 december van dit jaar in City Lido een speciale jubileum gala-avond plaatsvinden voor alle leden met hun partners, alsmede alle medewerkers van de vereniging, die niet officieel als lid staan geregistreerd.

Daarnaast maakte Timmen bekend dat er tijdens de drie dolle dagen in 2018 op de dinsdagmiddag een jubileumreceptie plaatsvindt in de open lucht, op de Ganzenmarkt in hartje Groenlo. Naast een jubileumuitgave (vijfde elf jaar) als aanvulling op het bij het 44-jarig in 2007 uitgegeven jubileumboek zal er op de oprichtingsdatum (4 april) een jubileumcadeau aan de Groenlose gemeenschap worden aangeboden. Tenslotte staat er in het jubileumjaar een bijzonder moment te wachten wanneer het nieuwe Grolse Carnavalsmuseum officieel zal worden geopend.