Vorig jaar was het Schaapscheerdersfeest in Groenlo. Foto: Theo Huijskes
Vorig jaar was het Schaapscheerdersfeest in Groenlo. Foto: Theo Huijskes Foto:

Opening Beekdal gevierd met schaapscheerdersfeest

LICHTENVOORDE - Schapen worden traditiegetrouw één keer per jaar geschoren. Het Beekdal is vernieuwd. Eén en één is twee. Tijd voor de Stichting Landschapskudde Oost-Achterhoek en de Gemeente Oost Gelre om de handen ineen te slaan. Dit gebeurt met een symbolische feestelijke opening van het park op donderdag 25 mei, Hemelvaartsdag.

Door Barbara Pavinati

"Dit schaapscheerdersfeest moet de betrokkenheid van de mensen bij de kudde en bij het park vergroten," vertelt Chris Frencken, communicatiemedewerker bij de gemeente. "Daarnaast is het mooi om iedereen te laten zien wat er allemaal met de schapen gebeurt," vult Tessa Engelhard aan, bestuurslid van de Landschapskudde. "Er worden zo'n 250 dieren van hun vacht ontdaan. Dit gebeurt met elektrische scheerapparaten, maar ook op de traditionele manier door een handscheerder. Daarnaast is er een kleine markt waarop onder andere kunstenaars werk laten zien en ambachtslieden hun vaardigheden tonen. Ook zijn er muzikanten en kunnen kinderen op een kleedje deelnemen aan een geitenwollensokkenmarkt. Belangrijk is verder dat we laten zien wat er precies gebeurt met de wol. Denk daarbij aan spinnen, vilten en haken."

Derde feest
"We zijn begin 2016 samen met Waterschap Rijn en IJssel begonnen met het proces rondom het Beekdal. De beek stroomde niet goed door en er ontstonden problemen met de kwaliteit van het water (onder andere botulisme). Dit is niet goed voor de natuur en zorgde voor stinkend water. Door de werkzaamheden is dit naar verwachting opgelost. Uit bijeenkomsten met omwonenden bleek dat er ook wensen waren om het Beekdal te versterken als natuurpark. Het groen is verbeterd, de paden zijn opgeknapt en er zijn meer recreatieve mogelijkheden," aldus Chris. "Het schaapscheerdersfeest wordt nu voor de derde keer georganiseerd. Vorig jaar was het in Groenlo, dit jaar in Lichtenvoorde. We wisselen tussen deze twee plaatsen en Winterswijk. De kudde van herder Roelof begraast al jaren drie keer per jaar het Beekdal. De kudde oefent op veel mensen een aantrekkingskracht uit. Daar willen we nog meer mee doen," legt Tessa uit.

Scholen
Tessa: "In het kader van het feest loopt er ook een project op alle basisscholen in Lichtenvoorde. Dit project met de naam 'Van wol tot kleding' is gesubsidieerd door het Rabo Coöperatiefonds. Aan de kinderen wordt de bewerking van wol getoond. We leren hen hoe wol voelt en ruikt. Ook krijgen zij een workshop wolvilten. Al deze kinderen mogen naar het feest komen. Dan kunnen zij in het echt zien hoe een schaap geschoren wordt. Ook mogen zij een kleurplaat inleveren die speciaal voor de dag ontworpen is."

Dauwtrappen
In Lichtenvoorde is er op Hemelvaartsdag altijd Dauwtrappen. De fietsroute georganiseerd door 'Groei en Bloei' gaat dit jaar twee keer door het Beekdal. Zo is er extra aandacht voor het park dat in feeststemming is. "We hopen dat de mensen even afstappen om de schapen nog eens goed te bekijken en een ijsje te eten," lacht Tessa.

Gezellige dag
Het schaapscheerdersfeest is van 10.00 uur tot 17.00 uur. Tussen 9:00 uur en 10:00 uur loopt Roelof met de schapen een rondje in Lichtenvoorde. Om 14.00 uur is er een officieel openingsmoment met heemraad Peter Schrijver en wethouder Vincent van Uem. Het wordt volgens Tessa een gezellig, knus evenement met veel sfeer: "Volwassenen kunnen rondkijken en voor kinderen zijn er veel activiteiten. Het wordt voor alle bezoekers, van jong tot oud, een leuke en informatieve dag." Verschillende organisaties werken mee aan deze dag. Naast de organiserende partijen zijn dat bijvoorbeeld de werkgroep Beekdal, de Lichtenvoordse IJsvereniging, Wijkvereniging 't Hooiland en 'Groei en Bloei'.

Mensen die tijdens het schaapscheerdersfeest iets willen laten zien in een marktkraam of die de organisatie willen meehelpen kunnen mailen naar beekdalleeft@gmail.com.