Wethouder Vincent van Uem draait de staaldraden aan voor de zwaluwen. Foto: Kyra Broshuis
Wethouder Vincent van Uem draait de staaldraden aan voor de zwaluwen. Foto: Kyra Broshuis

'Oude' elektriciteitsmasten voor zwaluwen

VRAGENDER- De Verlengde Schoolstraat in Vragender is de eerste van in totaal vier locaties waar 'oude' elektriciteitsmasten zijn geplaatst om zwaluwen een zitplaats te bieden. Het is een initiatief van de Projectgroep Landschap Vragender, onderdeel van de Stichting Marke Vragenderveen, om de natuur in en rondom het dorp nog aantrekkelijker te maken.

Door Kyra Broshuis

"Dit Zwaluwenproject is één van de initiatieven waarmee Vragender zich nadrukkelijk profileert als het wandeldorp van het Nationaal Landschap Winterswijk", vertelt Harry Idink, voorzitter van de Projectgroep. "We hebben onder andere vijf prachtige wandelroutes aangelegd en informatiefolders uitgegeven. Ook hebben we verschillende informatiepanelen geplaatst en binnenkort starten we met de bouw van een nieuwe schuilhut." Het Zwaluwenproject is in het leven geroepen om de zwaluw, die van oudsher veel voorkomt rondom Vragender, een zitplaats te bieden. Vroeger zaten de zwaluwen vaak op de draden van de elektriciteitsmasten. Aan de Verlengde Schoolstraat zijn nu dergelijke palen geplaatst. "We hebben hier niet gekozen voor koperdraad, dat is te gevaarlijk in deze tijd, maar voor gewoon staaldraad. Voor de zwaluw maakt dat geen verschil. Ze zitten graag op deze draden en nestelen in de oude boerderijen in de omgeving. De zwaluw maakt zijn nest van klei en leem en dat is in dit natte gebied volop voorhanden. De vogel gedijt goed in weilanden waar schapen en koeien huizen, dit in verband met de insecten die op de mest van deze dieren afkomen."
Het Zwaluwenproject, dat eerder ook in Beltrum is opgezet, draagt bij aan de beleving van het landschap. Het project in Vragender is uitgevoerd door Raymond Krabbenborg, Laurens Garstenveld en Harrie Lageschaar. De Verlengde Schoolstraat is als eerste aan de beurt, hierna volgen de hoek Winterswijkseweg/Steenkampweg, de Veurden en de Leemkuilweg. Wethouder Vincent van Uem, die de openingshandeling verrichtte door op grote hoogte de staaldraden strak te draaien, is blij met het initiatief. Hij geeft aan: "Prachtig dat de Vragender gemeenschap zich zo inzet voor het behoud van de natuur en het aantrekkelijk maken en houden van het gebied voor inwoners en toeristen. De Projectgroep Landschap Vragender heeft ook het initiatief genomen om de pastorietuin beter leefbaar te maken én zet zich in om de historie van de St. Jacobskapel te achterhalen. Ik wil dan ook mijn waardering uitspreken voor de inzet van de leden van de projectgroep en ze van harte feliciteren met het realiseren van het Zwaluwenproject!"