Michiel van der Zee legt de beginselen van het debat uit. foto: Kyra Broshuis
Michiel van der Zee legt de beginselen van het debat uit. foto: Kyra Broshuis Foto:

38 deelnemers uit vier gemeenten

GROENLO- De cursus 'Politiek Actief!' die door vier gemeenten gezamenlijk is georganiseerd, is een enorm succes. Er zijn 38 deelnemers uit de vier deelnemende gemeenten Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Aalten en Doetinchem.

Door Kyra Broshuis

De cursus wordt gegeven door Manouk Visser van Prodemos (Huis voor democratie en rechtsstaat) en wordt per gemeente aangevuld door lokale bestuurders als burgemeesters en raadsleden. "We hebben uit elke gemeente acht deelnemers en daarmee zit de groep vol. Helaas hebben we mensen moeten teleurstellen die ook graag de cursus wilden volgen", vertelt griffier John Vink van de gemeente Oost Gelre. "We hebben dan ook absoluut de ambitie om vaker een dergelijke cursus te organiseren. We willen mensen graag kennis laten maken met lokale politiek en hopen natuurlijk dat de mensen, na het volgen van de cursus, wat willen gaan betekenen voor de plaatselijke politiek."

Verschillende onderwerpen
De cursus beslaat uit vijf avonden en er worden verschillende onderwerpen behandeld. Tijdens de eerste avond, die in Doetinchem werd gehouden, is er uitleg gegeven over de plaats van de gemeente binnen de overheid en hoe de verschillende politieke partijen zich tot elkaar verhouden. Ook is er uitleg gegeven over de gemeenteraadverkiezingen die voor maart 2018 weer op de agenda staan. De tweede avond, bij de DRU in gemeente Oude IJsselstreek, stond in het teken van besluitvorming binnen de gemeenten en welke mogelijkheden er zijn om invloed uit te oefenen op de beleidsvorming bij de gemeente. De taken en rollen van de gemeenteraad zijn op de derde cursusavond in Aalten uitvoerig aan bod gekomen. In het stadhuis van de gemeente Oost Gelre in Groenlo ging het tijdens de vierde cursusavond vooral over debatteren. Speciaal voor dit onderwerp kwam Michiel van der Zee van Debat.nl een college geven. De cursisten kregen tips over de opbouw van het debat en hoe je het best de aandacht naar je toe kunt trekken. Ook gesprekstechnieken en verschillende stijlen van debatteren kwamen aan de orde. Deze week wordt de laatste cursusavond gehouden in Doetinchem. 'Lobbyen bij de gemeente' staat hierbij centraal.

Iets voor anderen betekenen
Linda van der Berg (40) uit Groenlo is één van de acht deelnemers uit de gemeente Oost Gelre. Waarom heeft zij zich aangemeld voor de cursus? "Ik ben altijd al geïnteresseerd in de politiek. Voor mijn (vrijwilligers)werk heb ik vaak met de gemeente te maken en dan is het wel handig als je de weg weet. Ik heb bijvoorbeeld recent het Taalcafé in Groenlo opgezet en heb daarvoor intensief contact gehad met de gemeente. Voor toekomstige projecten is het handig om te weten hoe het werkt binnen de gemeente en welke wegen je moet bewandelen om je doelen te verwezenlijken. Het was in eerste instantie absoluut niet mijn intentie om zelf de politiek in te gaan maar ik begin er steeds meer over na te denken. Deze cursus is zo leuk en interessant, daar wil ik wel mee verder. Mijn politieke ambities beginnen langzaam te groeien."

Invloed
Ook Lichtenvoordenaar Stan Lefering (25) is enthousiast over de cursus. Hij geeft aan: "Ik wil graag bijdragen aan het welzijn van de jeugd en jongeren. Ik heb in Nijmegen gewoond en merk dat de bedrijven hier in Oost Gelre veel terughoudender zijn op dat gebied. Daar zou ik graag verandering in willen brengen. Daarom wil ik graag leren hoe het werkt binnen de gemeente en hoe organisaties invloed kunnen hebben op het beleid. Ik vind het erg interessant en ik krijg veel informatie. Hier kan ik zeker wat mee."