Joop Abbink (links) met echtgenote Hannie. Foto: Theo Huijskes
Joop Abbink (links) met echtgenote Hannie. Foto: Theo Huijskes

Joop Abbink 60 jaar organist van
Hervormde Gemeente

GROENLO - De verrassing, beter gezegd de verbazing bij hem is groot wanneer op zondag 28 mei zijn kinderen en kleinkinderen hun opwachting maken tijdens de in de Oude Calixtuskerk gehouden dienst van de Hervormde Gemeente Groenlo. Al spelende op het orgel kijkt Grollenaar Joop Abbink om zich heen, waarbij de vraag van zijn gezicht is af te lezen: 'Wat gebeurt hier allemaal?' Het aanwezige vraagteken maakt vervolgens snel plaats voor een lach wanneer blijkt dat hij in het zonnetje wordt gezet vanwege het feit dat hij 60 jaar onafgebroken organist is van de Grolse Hervormde Gemeente. Hij ontvangt een draaginsigne in goud met briljant voor muzikale trouw.

Door Theo Huijskes

Gezeten in de achtertuin van zijn woning, blikt de op 12 juli 1939 in Groenlo geboren Joop Abbink terug op het voor hem onverwachte eerbetoon. "Eerlijk gezegd ben ik niet iemand van de onderscheidingen, maar deze unieke speld (hem toegekend door de Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer in de Nederlandse Protestantse Kerk, red.), beschouw ik naast de in 2013 ontvangen Koninklijke Onderscheiding wel als een blijk van waardering."

Geen conservatorium, maar schilder
De bijna 78-jarige Joop Abbink, 52 jaar getrouwd met Hannie Meijer, vader van 3 dochters en opa van 5 kleinkinderen, staat bekend als een plichtsgetrouwe, integere en bescheiden muziekman. De liefde voor muziek begon bij hem op jonge leeftijd en dat in een periode dat van hem de aandacht en inzet werd gevraagd voor het schildersbedrijf van zijn vader, in plaats van voor het maken van muziek. "Het was toen de normaalste zaak van de wereld dat je na de basisschool naar de ambachtsschool ging om een vak te leren. Het bezoeken van een conservatorium was er voor mij niet bij, laat staan dat men wist wat een conservatorium inhield". Joop Abbink begon met muziek maken in de jaren vijftig van de vorige eeuw bij het gezelschap Con Brio, dat onder leiding stond van Ruus Nales, van wie Abbink de eerste pianolessen kreeg. "Enkele jaren later werd ik gevraagd om organist te worden in de NH Kerk. Ik moest daarvoor testen afleggen in Lochem en lessen nemen in Enschede, alsmede cursussen volgen in Doesburg. Het gevolg hiervan was dat ik als 17-jarig broekie vaste organist werd. Van de 60-jarige periode heb ik 50 jaar achter in de kerk op het koor en veelal alleen mijn werk gedaan. Het enige contact dat ik met de rest in de kerk had, bestond uit een lampje dat aangaf wanneer ik met spelen moest beginnen of daarmee moest stoppen. De laatste tien jaar is dat gelukkig veranderd en heb ik contact met de mensen."

Van Excelsior naar Inter Nos
Joop Abbink is in de afgelopen zes decennia niet alleen voor de kerk in touw geweest, maar heeft ook voor het Grolse verenigingsleven vrijwilligerswerk gedaan. "Naast Con Brio en later voor een plaatselijke balletgroep heb ik circa 30 jaar diverse instrumenten bespeeld bij de Burgerharmonie, een vereniging waarvan ik korte tijd ook nog eens voorzitter ben geweest. Daarnaast heb ik als pianist en organist gespeeld in enkele orkestjes, waarbij ik de meeste herinneringen bewaar aan de orkesten Zwarte Jan (Jan Steverink), de Grollico's en het Allegro Combo." Daarnaast maakte Abbink zich verdienstelijk voor twee plaatselijke zangverenigingen (Excelsior en Inter Nos). "Voor Excelsior heb ik mij bijna 50 jaar ingezet en als pianist voel ik mij nu al weer circa twintig jaar helemaal thuis bij Inter Nos." Joop Abbink zwijgt vervolgens en kijkt mijmerend voor zich uit. Hij glimlacht: "Of dit een moment is om te stoppen? Absoluut niet. Muziek maken moet je blijven doen tot aan je dood!"