Greet Kodde (links) van Café de Boer en Renate Donderwinkel van het Feestcomité steunen de actie ten bate van KWF
Greet Kodde (links) van Café de Boer en Renate Donderwinkel van het Feestcomité steunen de actie ten bate van KWF Foto:

SamenLoop voor Hoop Oost Gelre Journaal

Talloze acties: van Formule 1 poulen tot Pokertoernooi en KIEMbrood

Door Henri Walterbos

OOST GELRE - De teller staat inmiddels op 27 teams die zich definitief hebben ingeschreven voor de SamenLoop voor Hoop Oost Gelre en er lijken nog minimaal twee teams meer aan te sluiten. Dit aantal houdt in dat er ook evenzovele acties zijn opgestart of nog uitgevoerd gaan worden tijdens de 24-uurs wandelestafette, van vrijdag 16 juni 17.00 uur tot zaterdag 17 juni 17.00 uur, op en rondom het terrein van de Muziekkoepel in Groenlo. Daarnaast zijn er 'losse' initiatieven, zoals het bakken en verkopen van KIEMbrood door de bakkers Wissink en Nales in Groenlo en Knippenborg in Zieuwent (en Lichtenvoorde). Per brood gaat er 50 eurocent naar de SamenLoop voor Hoop Oost Gelre, ten bate van het KWF Kankerbestrijding. Ook kan er tot 17 juni geboden worden op prachtige items in de onlineveiling veilingsamenloop.nl.

Formule 1 poulen
LICHTENVOORDE - Formule 1-liefhebbers uit Lichtenvoorde bedachten dat het wel heel erg gezellig zou zijn om met elkaar naar de races van Max Verstappen te gaan kijken, bij Tapperij van Ooijen. Al zes keer zaten ze bij elkaar, op de gekste tijdstippen soms. "Klopt", zegt Martijn Verhoeven van Tapperij van Ooijen, samen met plaatsgenoot Jos Krabbenborg organisator van het twintig weken durende café-evenement. "We zijn al twee keer op zondagmorgen erg vroeg bij elkaar gaan zitten. Beide keren ontbijt en koffie erbij, aangeboden door Tapperij van Ooijen. De ene keer zaten we hier met vijf of zes man, ook met 25 man soms." Beide heren bedachten ook dat het samen kijken wel net zo leuk zou zijn als er ook een poulewedstrijd aan gekoppeld zou worden, waarbij het goede doel niet vergeten mocht worden. Deelnemers aan de poule betalen 6 euro inleggeld, waarvan 4 euro naar het goede doel gaat en het restant in de prijzenpot. De organisatie besloot de SamenLoop voor Hoop als goede doel te benaderen. "De SamenLoop voor Hoop Oost Gelre loopt maar tot 17 juni, dus hebben we gezegd dat de opbrengst voor het goede doel tot en met 17 juni naar de SamenLoop voor Hoop Oost Gelre gaat en daarna naar het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam." Beide initiators zijn beiden getroffen geweest door de ziekte en prijzen zich zeer gelukkig dat ze de ziekte overleefden. Krabbenborg is bekend met het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis. "Ik ben er geweest voor een second opinion, zeg maar. Ik ben daar met succes behandeld," vertelt Krabbenborg, die even later het opgehaalde geldbedrag van 232,60 euro overhandigt aan Jan van der Veen, penningmeester van de SamenLoop voor Hoop Oost Gelre. "Alle klein beetjes helpen, hoop ik", zegt Krabbenborg als hij van der Veen de hand drukt. "Dit is geen klein beetje. Wij zijn met alles blij en dit is een fantastisch initiatief, met een prachtige opbrengst. Enorm bedankt aan iedereen die hier aan meegewerkt heeft en jullie voor de organisatie", reageert Van der Veen in de richting van beide initiatiefnemers. Nog veertien keer wordt er samen gekeken. Iedereen is van harte welkom aan te sluiten. Poulen voor het goede doel is geen verplichting.

Pokertoernooi
LIEVELDE - Een andere manier om geld op te halen is pokeren. Op zaterdag 3 juni wordt door Team Martin 2, dat deelneemt aan de SamenLoop, bij Loco Eten & Drinken in Lievelde een pokertoernooi georganiseerd, ten bate van de SamenLoop voor Hoop Oost Gelre. Het toernooi begint om 18.00 uur. Late inschrijving is mogelijk tot 18.30 uur en rebuy tot 19.00 uur. Buy-ins: 20 euro entry, 10 euro rebuy. Het aantal mogelijke rebuys per persoon is afhankelijk van het aantal inschrijvingen. 10 euro add-on. De add-on mogelijkheid is eveneens afhankelijk van het aantal inschrijvingen. Van de volledige inleg van het pokertoernooi gaat 50% naar het KWF en 50% naar de prijzenpot. Daarnaast is er een pokerklok met alle toernooigegevens op een groot scherm; er is een professionele toernooileider aanwezig, de Champions League-finale is te volgen op een groot scherm. Loco Eten & Drinken sponsort een deel per gedronken pijpje Grolsch aan het KWF: € 0,50 van € 2,75. Speel je geen poker, dan kun je toch je steentje bijdragen aan het KWF: kom gezellig biertjes drinken en Champions League kijken. Graag vooraf aanmelden bij Tim klein Tank 06-41906592 of Niek Nijhof 06-50293111.

Oranjefans Lichtenvoorde geven gul
LICHTENVOORDE - Dennis Molendijk van het Comité Orange Lichtenvoorde (COL) en Annet Gierkink van de Samenloop voor Hoop Oost Gelre spraken met een goede reden af op de Markt in Lichtenvoorde. Onder het motto 'Een rondje voor de SamenLoop, Proost' werd dankzij de enthousiaste medewerking van de COL-organisatie een inzamelingsactie op touw gezet tijdens de afgelopen Koningsnacht en Koningsdag in Lichtenvoorde. In de deelnemende cafés en bij de openbare toiletten werden herkenbare boxen geplaatst waar zowel munten als geld in gedoneerd kon worden. En gedoneerd is er, met gulle hand. De balans is door de COL-organisatie opgemaakt en dit resulteerde in een cheque van maar liefst 500 euro. "Een geweldig bedrag waarvoor de Samenloop, en daarmee het KWF, de COL en het feestvierend Oranje-publiek enorm dankbaar is", aldus Annet Gierkink.

Muntenactie Pinksterfestijn Harreveld
HARREVELD - In Groenlo was de actie 'Een rondje voor de SamenLoop, Proost' met carnaval een succes, in Lichtenvoorde met Koningsdag en in Zwolle met de eigen Meikermis. Ook het Feestcomité Harreveld heeft het verzoek van de SamenLoop voor Hoop gehonoreerd mee te werken aan een inzamelingsactie tijdens de eigen kermis, oftewel het Pinksterfestijn. "De actie houdt in dat kermisvierders consumptiemuntjes en/of geld in de herkenbare collecteboxen kunnen deponeren ten bate van de SamenLoop voor Hoop Oost Gelre, waarvan de opbrengt in zijn geheel ten goede komt aan het KWF, de kankerbestrijding", vertelt Henri Walterbos van de SamenLoop voor Hoop. "Een rondje verwijst naar de rondjes die gelopen worden tijdens de wandelestafette gedurende de SamenLoop, vrijdag 16 juni 17.00 tot zaterdag 17 juni 17.00 uur, op en rondom het terrein van de Muziekkoepel in Groenlo. Wat een 'een rondje' in de kroeg betekent, hoef je hier niet uit te leggen. Door een muntje te doneren geef je als het ware een rondje aan de kankerpatiënten, het goede doel dus", bedacht Walterbos. "We zijn enorm blij dat ook Harreveld op deze manier haar steentje bijdraagt aan deze actie die we namens de gehele gemeente uitvoeren. De actie is zeer laagdrempelig en niet opdringerig. Dat willen we niet. Op verschillende plekken op het feestterrein zullen de boxen staan." Greet Kodde van café de Boer en Jos Weikamp, voorzitter van het Feestcomité, reageerden direct enthousiast nadat ze gevraagd werden. Nadat het eerst overlegd werd in het Feestcomité, kwam de definitieve instemming. "We ondersteunen de actie van harte en werken op deze manier graag mee. De boxen zullen op een paar plekken bij de bars taan, bij de muntenkassa, bij het borreluurtje, bij het kaarten in het café en bij het fotokastje op maandagmiddag. Bij het fotokastje kunnen kermisvierders met elkaar op de foto. Dat is eigenlijk gratis, maar we zetten er een box bij voor een vrije gift. Het is aan de mensen zelf of ze er wat in doen", vertelt Jos Weikamp. Ook Greet Kodde zegt graag mee te werken. "De muntjes die mensen in de box stoppen betalen wij tegen de normale prijs uit voor het goede doel. Het is een mooie actie."

Ook Kinderloop tijdens Samenloop voor Hoop
GROENLO - De SamenLoop voor Hoop wordt inmiddels zeer breed gedragen binnen de gehele gemeente. Zijn het vele volwassenen die zich inzetten voor het KWF, ook kinderen dragen hun steentje bij aan de bestrijding van deze ernstige ziekte. Het was Team Werving dat contact zocht met de basisscholen binnen de gemeente om te kijken of de scholen te bewegen waren om iets voor de actie te kunnen betekenen en zo ja, in welke vorm. De bereidheid was er. "Tijdens de SamenLoop laten we zien dat er hoop is en wordt het leven gevierd. Naast allerlei optredens, een gezellige braderie en veel activiteiten voor kinderen, wordt er in samenwerking met Kinderopvang Humanitas op zaterdag 17 juni tussen 10.30 en 12.30 uur een KinderLoop voor Hoop voor alle basisschoolleerlingen georganiseerd", laat Stephanie de Vries van Team Werving weten. "Helaas krijgen in Nederland ook ongeveer 550 kinderen per jaar kanker. Om heel bewust stil te staan bij alle kinderen in Nederland die kanker hebben of hebben gehad, kunnen kinderen van de basisschool aan deze Kinderloop meedoen. De kinderen mogen zelf aangeven of ze 1, 2 of 3 keer 24 minuten willen meelopen. Het zou mooi zijn als de kinderen op hun eigen manier ook nog, vóórdat de 24 uurs wandelestafette begint, iets kunnen doen om wat geld bij elkaar te brengen door bijvoorbeeld statiegeldflessen op te halen, cupcakes te bakken, auto's te wassen, of wat dan ook. Dan hebben zij ook het gevoel dat ze op hun manier een steentje kunnen bijdragen. Nogmaals, het hoeft niet, maar mag. Graag zelfs. En alle kleine beetjes helpen." Aan deelname aan de KinderLoop voor Hoop zijn geen kosten verbonden.
De begeleiding van de Kinderloop zal door Kinderopvang Humanitas worden verzorgd. De kinderen melden zich voor het wandelen op de parkeerplaats achter fysiotherapiepraktijk Wolters en Kristen in Groenlo, Nieuwestraat 12. "Er zijn drie momenten om in te stappen, te weten om 10.30, 11.00 en 11.30 uur. Als een kind besluit om 3 keer 24 minuten te wandelen, dan zal hij of zij zich dus om 10.30 uur moeten melden. Op het verzamelpunt ontvangen de kinderen, net als de teams, een T-shirt dat ze tijdens het wandelen kunnen dragen. Ter plekke kunnen zij eventueel ook hun financiële bijdrage afgeven aan een vrijwilliger van de organisatie. Voor de kinderen is er volop ranja."
Na iedere 24 minuten wandelen zal er een seintje worden gegeven dat de 24 minuten erop zitten en mogen de kinderen een kraal aan een gezamenlijke ketting rijgen. "Met deze ketting willen wij de kinderen die op dit moment met kanker te maken hebben, of hebben gehad symbolisch steunen. De ketting zal na afloop een mooie plaats krijgen." Meelopen kan door middel van het inleveren van het aanmeldformulier dat de kinderen deze week uitgereikt krijgen. Mailen mag ook: teamwerving.slvh.oostgelre@gmail.com.

Dennis Molendijk overhandigt Annet Gierkink de mooie cheque.
Jan van der Veen temidden van initiators Jos Krabbenborg (links) en Martijn Verhoeven.