Ook bij een evenement als de Zwarte Cross is het alcoholgebruik onder jongeren groot. Foto: Theo Huijskes
Ook bij een evenement als de Zwarte Cross is het alcoholgebruik onder jongeren groot. Foto: Theo Huijskes

Gemeente wil alcoholgebruik omlaag brengen

D66: 'Wij dweilen nu met de bierkraan open!'

Door Theo Huijskes

OOST GELRE - Het is helemaal duidelijk. Met de vaststelling van het integraal Preventie- en Handhavingsplan Alcohol 2017-2010 wil de gemeente Oost Gelre maar één ding: 'Het alcoholgebruik in deze gemeente moet omlaag, met name bij de jongeren!' Tijdens de raadsvergadering in de afgelopen week waren het vooral de oppositiepartijen PvdA en D66, die zich verbaal profileerden om het alcoholgebruik naar een veel lager niveau te brengen.

Zoals bekend heeft de Drank- en Horecawet (DHW) in het algemeen en hebben de in deze wet per 1 januari 2014 gewijzigde zaken in het bijzonder de laatste jaren de nodige aandacht gehad van het gemeentebestuur en dus ook de gemeentepolitiek. Eén van die aanpassingen is de verplichting om als gemeente een integraal Preventie- en Handhavingsplan op te stellen. Daarnaast is er extra aandacht voor de naar 18 jaar verhoogde leeftijdsgrens voor verkoop aan en nuttigen van alcoholhoudende drank.

Taak van ouders én grootouders
Het is een bekend gegeven dat in Oost Gelre het alcoholgebruik onder jongeren nog altijd hoger ligt dan in de rest van de regio. Ook komt het drankgedrag van de jongeren in Oost Gelre boven het landelijk gemiddelde uit. Een bijzonder zorgelijke situatie, zo vinden alle politieke partijen. Omdat PvdA-woordvoerder Peter Baks beseft dat de aanpak hiervan een langjarige en intensieve klus is, vindt hij dat er nu al een tandje moet worden bijgezet. "Ouders en zelfs grootouders moeten overtuigd worden van het feit dat zij in het kader van hun opvoedkundige verantwoordelijkheid hierin de belangrijkste taak hebben. Wanneer er daar niets gebeurt, heeft het geen zin meer om veel tijd en energie in het vervolgtraject te investeren." Om een en ander kracht bij te zetten, pleit Baks voor het maken en uitgeven van een korte handleiding en voor duidelijke flyers en dat derhalve in de eerste plaats ten behoeve van ouders en grootouders. Ook D66-fractievoorzitter Jerry van der Meulen denkt met betrekking tot de verantwoordelijkheid in de eerste plaats aan de ouders van de jongeren. "Ik mag schijnbaar niet zeggen dat overtollig drankgebruik bij de jongeren in de genen zit, maar wat ik wel kwijt wil is dat het in ieder geval in de systemen zit." Van der Meulen, die vindt dat er in deze ook een taak is weggelegd voor sport- en andere verenigingen, is tevens van mening dat de vele evenementen die deze gemeente kent en zelfs de komst van een nieuwe brouwerij het drankgebruik onder jongeren beïnvloedt. "Op deze manier zijn wij aan het dweilen met de bierkraan open!"

Goed voorbeeld doet goed volgen
Op het verzoek van Carla Heming (CDA) om een vervolg te geven aan een in 2014 georganiseerde pilot avond in het uitgaanscentrum City Lido in Groenlo, waarbij ouders en jongeren geconfronteerd werden met het aan het drankgebruik gekoppelde gezondheidsaspect, gaf wethouder Jos Hoenderboom aan dat dit zeker zal gebeuren. "In het najaar van 2017 willen wij, en dit in nauw overleg met diverse organisaties en instanties, met een concreet preventieplan naar buiten komen. Daarin wordt een extra accent gelegd op de bewustwording bij de ouders van de drinkende jongeren. Zie het plan met de hoofdpersonen ouders, onderwijs en alcoholverstrekkers als een voortzetting van eerdere plannen. Ondanks dat de bewustwording bij praktisch iedereen langzaam op gang komt, zullen wij extra inzet moeten plegen; immers: goed voorbeeld doet goed volgen!"