De Grolse stadsgracht, die zo graag wordt gezien zonder blauwalgen. Foto: Theo Huijskes
De Grolse stadsgracht, die zo graag wordt gezien zonder blauwalgen. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Nog geen oplossing voor blauwalg in Grolse gracht

GROENLO - Na meerdere vragen in de afgelopen jaren, informeerde de VVD-fractie in Oost Gelre afgelopen week naar de stand van zaken met betrekking tot de blauwalg in de Grolse stadsgracht. De VVD wil dat er een structurele oplossing voor dit probleem komt.

Door Theo Huijskes

VVD-raadslid Kees Porskamp greep het vragenuurtje tijdens de raadsvergadering aan om bij verantwoordelijk wethouder Vincent van Uem op de deur te kloppen. "In de afgelopen jaren hebben wij regelmatig aandacht gevraagd voor deze vervelende kwestie. De laatste keer was dat tijdens de raadsvergadering van 20 december 2016. Toen hebt u als portefeuillehouder toegezegd de gemeenteraad op de hoogte te zullen houden wat betreft de voortgang van het onderzoek en de te nemen maatregelen. Vervolgens hebben wij op 13 januari 2017 een memo mogen ontvangen, waarin de stand van zaken van dat moment werd aangegeven. In die memo staat dat er medio februari 2017 een technisch eindrapport opgeleverd zou gaan worden. Vervolgens zou er nog in het voorjaar van 2017 in samenspraak met het Waterschap Rijn en IJssel bestuurlijke besluitvorming plaatsvinden. Wij vragen ons nu af hoe het er nu mee staat?"
Wethouder Van Uem sprak in zijn antwoord van een lastige kwestie. "Volgens de projectleider van het Waterschap blijft het in Groenlo bijzonder lastig om de oorzaak van de blauwalg te achterhalen. De vertraging heeft te maken met het feit dat er een aanvullend rapport moet komen. Het eindrapport kan op korte termijn tegemoet worden gezien. Daarnaast komt er tevens een samenvatting, zodat binnen niet al te lange tijd een informatieavond kan worden belegd. Uit het rapport komen in ieder geval een viertal zaken naar voren: oorzaken, oplossingen, te maken kosten en ambitieniveau. Vervolgens zullen er voorstellen ter besluitvorming worden doorgesluisd naar het Waterschap en de gemeente Oost Gelre."
Op de vraag van Porskamp of de definitieve oplossing nog vóór de zomermaanden kan worden verwacht, antwoordde Van Uem dat er voor 13 juni een afspraak staat gepland met het Waterschap.