Het plaatsen van de houten gebinten. Foto: Theo Huijskes
Het plaatsen van de houten gebinten. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Bouwplan Kevelderstraat: verrijking voor Groenlo

Wooldse bedrijf Gebinten.nl zorgt voor allure

Door Theo Huijskes

GROENLO – De belangstelling bij het plaatsen van een serie houten gebinten ten behoeve van het bouwplan Kevelderstraat was in de afgelopen dagen bijzonder groot. Dit plan dient ter vervanging van twee historische panden in hartje Groenlo: de voormalige panden van Legro en Voerman. In samenwerking met initiatiefnemers Hans en Jos Klein Gunnewiek heeft Herman van der Heijden van De Witte - Van der Heijden Architecten een plan ontwikkeld, dat in het beginstadium van de nieuwbouw reeds zorgt voor een indrukwekkende uitstraling.

"De gebinten die nu geplaatst worden, zijn het gevolg van het feit dat wij het oorspronkelijke plan hebben moeten wijzigen", vertelt Herman van der Heijden. Na het stripwerk van het pand Legro bleek namelijk dat er meerdere gebinten in het pand aanwezig waren, die onder de beschermde gemeentelijke status vallen. Overigens was dit niet alles wat het cultuurhistorisch onderzoek opleverde. Daarbij kwam tevens naar voren dat de in het pand Legro aanwezige kelder al in de jaren rond 1600 is gebouwd. In dezelfde periode dus, als waarin de kelders onder Bar De Lange Gang en het stadhuis van Groenlo zijn gebouwd. Voldoende aanleiding om het plan aan te passen."
In het nieuwe plan wordt niet alleen de historische kelder gehandhaafd en toegankelijk gemaakt, maar ook komt de voorgevel inclusief een erker met balkon van het voormalige pand van Legro terug.

Lees verder op pagina 5

Houten gebinten in het voormalige pand Legro. Foto: Theo Huijskes