De voorzijde van Het Heydenrijck aan de Mattelierstraat in Groenlo. Foto: Theo Huijskes
De voorzijde van Het Heydenrijck aan de Mattelierstraat in Groenlo. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Vier appartementen in
voormalige bibliotheek

GROENLO - Het gemeentebestuur van Oost Gelre is er veel aan gelegen dat Het Heydenrijck aan de Mattelierstraat in Groenlo nieuw leven wordt ingeblazen. Zo heeft het college van b&w inmiddels in principe ingestemd met een gebruikswijziging van de commerciƫle ruimte, waarin voorheen de openbare bibliotheek was gehuisvest. Tegelijk wordt de voorgevel aan de Mattelierstraat gerenoveerd en wordt de binnentuin van het wooncomplex vergroot en opgeknapt.

Door Theo Huijskes

Wethouder Vincent van Uem, die de Mattelierstraat aanmerkt als de 'Dijkstraat van Groenlo', vertelt dat Erwin Wessels van Wessels Vakbouwers BV uit Lichtenvoorde, die de voormalige bibliotheek heeft aangekocht, in samenwerking met de vereniging van eigenaren van het Heydenrijck een revitaliseringsplan heeft opgesteld. "Wij willen toestemming verlenen voor de bouw van vier (senioren)appartementen in de voormalige bibliotheek, mits daarbij de totale gevelverbetering wordt uitgevoerd. Verder willen wij in overleg met de vereniging van eigenaren bewerkstelligen dat ook het bovenste deel, de kap, een facelift ondergaat waarbij het schilderwerk een uniforme uitstraling krijgt. Daarnaast stellen wij voor om de binnentuin door de gemeente te laten aanpakken, waarbij het uitgangspunt is dat er een openbare stadstuin wordt gemaakt. Wanneer dat is afgerond, is het vervolgens de vereniging van eigenaren, die verantwoordelijk wordt gesteld voor het toezicht op en het onderhoud van de tuin."

Subsidies
Burgemeester en wethouders zijn voornemens om voor het totale plan een aanvullende revitaliseringssubsidie beschikbaar te stellen van 83.000 euro. Een bedrag dat bedoeld is voor de kosten van de sloop in het bibliotheekgedeelte en de realisatie van de binnentuin. Het is de bedoeling dat de helft van de voormalige bibliotheek ten gunste komt van de te vernieuwen en uit te breiden stadstuin. De vier nieuwe appartementen krijgen een verbinding met en uitzicht op de nieuwe tuin.

Naast een revitaliseringssubsidie stelt de gemeente Oost Gelre tevens een gevelsubsidie beschikbaar van 60.000 euro. Een dergelijke subsidie is ook beschikbaar gesteld voor de verbetering van de gevel van Het Heydenrijck de Lieverderstraat-zijde. Van Uem zegt dat er met de uitvoering van deze plannen geen belemmeringen ontstaan voor in de naaste omgeving voorkomende functies. "De bestaande ruimtelijke kwaliteit wordt niet aangetast. En verder passen de woningen in het gemeentelijke woningbouwprogramma. Kortom een verfraaiing van de Mattelierstraat, dat met een aanpak van de bestrating en dergelijke nog een vervolg krijgt zodra het sociaal cultureel centrum De Mattelier gereed is en in gebruik wordt genomen."


Open tuin

Vervolg voorpagina

In de tuin zijn ook verschillende boeiende vaste plantenborders rondom een vijver, een moestuin, een boomgaard, grasborders in de vorm van een zonnestraal en kunst in diverse vormen gemaakt van verschillende materialen. Wie belangstelling heeft om deze tuin met Groei & Bloei te bezoeken, moet voor 1 juli mailen naar wft.jacobs@hetnet.nl met het aantal deelnemers. Verzamelen om 19.00 uur bij de tuin; Deelname kost 3 euro. Info op www.meihuus.nl.