Wandelen op wielen 2016: groot succes. Foto: Henri Walterbos
Wandelen op wielen 2016: groot succes. Foto: Henri Walterbos Foto:

'Wandelen op Wielen' tijdens wandeldriedaagse

BELTRUM - Na het succes van afgelopen jaar wordt dit jaar van woensdag 28 tot en met vrijdag 30 juni de tweede editie van Wandelen op Wielen gehouden. Dit betekent drie dagen lang wandelen voor de Beltrumse senioren en kinderen uit de groepen 3 tot en met 8. Ook beperkt mobiel en/of rolstoelafhankelijke mensen zijn van harte welkom deel te nemen.

Door Henri Walterbos

Woensdag en donderdag wordt er gestart om 14.30 uur, vrijdag om 18.00 uur. De af te leggen routes variëren van zijn ruim 3 tot 4 kilometer. Begin en eindpunt zijn het Dorpsplein. Halverwege de route wordt er gerust en is er gelegenheid te ontspannen met een gezellig stukje muziek. "Het gaat om een activiteit waarbij Oud en jong samen aan de wandel gaan. Een en ander in het kader van het project 'Alle Jaren Tellen' van het Oranjefonds," vertelt organisator Edmund Heutinck. Aan het project is ook financieel bijgedragen vanuit maatschappelijke organisaties die meedoen in het project zoals de Zonnebloem afdeling Beltrum, Marga Klompé, de Vrienden van de Hassinkhof, Meldpunt Beltrum en Kulturhus de Wanne. Afgelopen jaar was een prachtig succes."

Samenwerking
Vanuit het project worden meerdere activiteiten georganiseerd, gericht op ouderen. Soms gezamenlijk met jeugd, in samenwerking met Stichting Jongerenwerk Beltrum (SJB). Een activiteit is bijuvoorbeeld het Petit Café, een tweemaandelijkse inloop waarbij een activiteit gekoppeld wordt aan een gezellige inloop. Thema's die behandeld werden zijn foto- en filmmiddagen over Beltrumse activiteiten door de jaren heen. Maar ook het thema Pasen, 'De kip en het ei' en in juni een vrolijke vakantiemiddag waarbij vakantielanden via de volksdansgroep tot leven komen. In het najaar volgen nog een drie bijeenkomsten. Verder nog 'Yoga voor Ouderen': een introductiemiddag en tien lessen yoga, speciaal gericht op ouderen, begeleid door een vakdocent.

Kosten
Om deel te kunnen nemen aan 'Wandelen op Wielen' wordt een bijdrage van € 7,50 per persoon gevraagd. Voor dit bedrag wordt, indien nodig, een rolstoel geleverd. Dan kunnen zowel deelnemer als ook 'duwer' genieten van een mooie wandeling, muziek en versnaperingen tijdens de wandeltocht. Duwers en vrijwilligers betalen geen deelnamekosten. Wel staat er dit jaar een bus voor een vrije gift. Kinderen worden via het SJB op school benaderd voor deelname. Voor vragen en verdere informatie kan contact opgenomen worden met Edmund Heutinck (06-51756325), Simone Kemkens (06-57986173), Chantal Huinink (06-10298378).

Partners
Er wordt niet enkel een samenwerking in gebouwen nagestreefd maar ook in die van diensten. "Kulturhus de Wanne en de activiteitenruimtes zijn voorbeelden van partners die samenwerken met Stichting Kulturhus en beschikbaar zijn voor deze activiteiten. Het betreft de naastgelegen basisschool, het tegenover gelegen woonzorgcentrum en de kerk. Met deze partners zijn samenwerkingsovereenkomsten gesloten ten aanzien van drank en gebruik van deze ruimtes."Ook jongeren worden via het SJB bij een aantal activiteiten betrokken om zo jong en oud met elkaar op een andere manier in contact te laten komen. Dit alles onder het mom "Boeien en verbinden."

Realiseren Senioren Ontmoetingspunt
In Beltrum bestaat de behoefte het huidige aanbod voor ouderen uit te breiden door ondermeer de activiteiten Eetcafé (nu 1x per maand) en Senioren-inloop (tweewekelijks) met elkaar te verbinden. "Deze activiteiten vergroten en bevorderen de onderlinge betrokkenheid en zorgzaamheid," vertelt Edmund Heutinck. "Ze geven mede structuur aan de dag en dragen bij aan dagbesteding en zingeving van ouderen. Doel is om nog meer ouderen te bereiken en dan met name ook de sociaal en of lichamelijk kwetsbare ouderen. We willen deze beide bestaande initiatieven aan elkaar koppelen zodat een grotere doelgroep frequenter van deze activiteiten kan profiteren. Deelnemers krijgen hierdoor meer contact met het gewone dagelijkse leven. Zij voelen zich onderdeel van de gemeenschap en kunnen op deze wijze relaties onderhouden met de (eigen) sociale omgeving", is Heutinck stellig. "Het Kulturhus moet, meer dan nu, het senioren- ontmoetingspunt worden. De doelgroep richt zich specifiek op de oudere doelgroep vanaf 60 jaar, die het prettig vindt om even binnen te lopen, een praatje te maken, anderen te ontmoeten en een kop koffie of thee met elkaar te drinken of om deel te nemen aan één of meer van de vele activiteiten. De Inloop krijgt een meer divers karakter; meer verschillende activiteiten zullen ontwikkeld en aangeboden worden. Naast ontspannende activiteiten eveneens educatieve activiteiten."