Houten gebinten in het voormalige pand Legro. Foto: Theo Huijskes
Houten gebinten in het voormalige pand Legro. Foto: Theo Huijskes Foto:

Veel belangstelling voor plaatsen gebinten

GROENLO - In het nieuwe plan aan de Kevelderstraat wordt niet alleen de historische kelder gehandhaafd en toegankelijk gemaakt, maar ook komt de voorgevel inclusief een erker met balkon van het voormalige pand van Legro terug.

Vervolg voorpagina

En verder worden tal van houten gebinten verwerkt. "Daarvoor hebben wij Gebinten.NL, een bedrijf uit het Woold bij Winterswijk, in de arm genomen. Dit bedrijf zorgt ervoor dat de oude nog bruikbare gebinten uit het pand Legro buiten een decoratieve functie krijgen aan de zijde van de stadssteeg. De nieuwe (eiken) gebinten hebben een constructieve functie in het nieuw te bouwen pand en dus ook in de appartementen in het pand. Op deze manier blijven de gebinten zowel buiten als binnen voor iedereen zichtbaar."

Passie voor hout en oog voor detail
Gerbert Oonk, eigenaar en voorwerker van het uitvoerende bedrijf Gebinten.NL, is trots dat hij met zijn mensen deze mooie klus mag uitvoeren.

'Een moderne vorm van vakmanschap'

"Wij hanteren een moderne vorm van vakmanschap. Zo ontwerpen en realiseren wij allerlei houtconstructies en proberen daarbij ons vakmanschap helemaal tot uiting te laten komen bij het maken en plaatsen van houten gebinten, waarbij alles nog op de traditionele wijze geschiedt, dus zonder gebruikmaking van spijkers, schroeven en dergelijke." Oonk geeft aan dat het bedrijf in 1897 is opgericht, dat hij in 1989 in dienst is getreden en in 2005 eigenaar is geworden. "Wij werken in totaal met zeven medewerkers, waarbij een ieder van ons een passie voor hout en oog voor detail heeft."

Stegenplan, appartementen en horeca
Tegelijkertijd met de uitvoering van dit bouwplan, blijft het in de binnenstad van Groenlo geïntroduceerde stegenplan gewoon doorgang vinden. Een nieuwe schakel van dit plan komt nu te liggen tussen de panden van Legro en Voerman in. Zoals bekend begint de zogenoemde Stadssteeg in de Lievelderstraat en gaat via de Rabeldersteeg en een oversteek de Kevelderstraat met de Koningssteeg verbinden. Vervolgens loopt de steeg via de overdekte Streekmarkt Hart van Grolle richting de Beltrumsestraat. Daar is het de bedoeling om het wandelpad te verbinden met de Notenboomstraat, uitkomende naast de Stadsboerderij.
In de nieuwbouw zelf zijn op de bovenverdiepingen vier appartementen gepland, in ieder pand twee. Op de benedenverdieping is plaats voor onder andere daghoreca.

Dit laatste past helemaal in het straatbeeld van de Kevelderstraat. In de Ontwikkelingsvisie Centrum Groenlo is namelijk gesteld dat Groenlo een levendige stad met een multifunctioneel centrum dient te zijn. De Kevelderstraat moet in die gedachtegang door de verbetering van het verblijfsklimaat kunnen uitgroeien tot een echte horecastraat.