Het omgetoverde Europlein doet gezellig aan met allerhande foodtrucks. Foto: Henri Walterbos
Het omgetoverde Europlein doet gezellig aan met allerhande foodtrucks. Foto: Henri Walterbos Foto:

'Proefwerk' feest voor smulpapen

'Het is hier prachtig aangekleed en het is niet echt duur'

Door Henri Walterbos

GROENLO - Terwijl jonge ouders zich te goed doen aan allerhande lekkernijen, heeft het jonge kroost vooral belangstelling voor het spelen en zitten ze op de houtsnippers op de grond. Een enkeling met een van chocolade besmeurde mond, afkomstig uit de kraam van Hulshof Chocolaterie. Het is een mooi ogend plaatje van 'Proefwerk', het foodtruckfestival dat tegelijk georganiseerd wordt met Dancing in the Street. De twee evenementen zijn elkaars buren, rondom de Oude Calixtuskerk. Liggen enkele tientallen zwemmers nog in de gracht tijdens 'De vrije slag door Grolle' , komt de loop er deze miezerige zaterdagmiddag toch langzaam in. In het 'Sleurhutje' staat Rebellious Rose aanstekelijke liedjes te spelen, van Ilse DeLange tot en met Crowded House. Het duo, bestaande uit Simone Ewouds en Aukje Snijders, doet aan klantenbinding en ziet met het als aangenaam ervaren geluid de belangstelling zienderogen toenemen. Ze worden zelfs hartstochtelijk toegejuicht door bezoekers als ze na een korte pauze het podium weer betreden. Ook een toerende motorclub verkiest het foodtruckfestival als tussenstop. Na een paar drankjes en een hapje, stappen de mannen weer op hun motor.

Aanbod divers
De klandizie bij de eettentjes neemt inmiddels ook toe. Gezelligheid maakt hongerig. Het aanbod is divers met intrigerende namen die nieuwsgierig maken naar de gerechten, zoals Tiny Kitchen en Saigon Steet. Beefburgers, patat, poffertjes, chocolade, diverse soorten koffie, ijs, loempia's en Zuid-Afrikaanse gerechten in de foodtruck Bunny Chow Experience. De foto aan de buitenzijde van de wagen doet duidelijk zijn werk, want uitbater Njabulo heeft over belangstelling niet te klagen. "Officieel zijn dit gerechten met Zuid-Afrikaanse pannenkoeken, maar dit kan natuurlijk ook met brood. Dan hol ik het broodje uit en dan schep ik er de roti in, in diverse smaken, al naar gelang de mensen bestellen. Het uitgeholde deeg serveer ik er bij", vertelt Njabulo, zelf ook Zuid-Afrikaan. De Amsterdammer is voor de eerste keer in Groenlo. "Het is gezellig hier en het loopt lekker door. De mensen die ik tref zijn zeer geïnteresseerd. Dat is leuk."

Andijvie met spekjes
Siebe Grooten (12) houdt het bij poffertjes, opgetuigd met chocolade, poedersuiker en aardbeien. Hij geniet duidelijk na, terwijl vader Diggy zich onthoudt van het aanbod. "Ik eet straks thuis lekkere andijviestamppot met spekjes. Daar heb ik veel meer zin in, maar", bekent hij, "het is hier prachtig aangekleed en het is niet echt duur. Op Mañana Mañana was het duurder." 'Proefwerk' heeft alles in zich om uit te groeien naar een blijvertje op de Grolse evenementenagenda. De combinatie van Dancing in the Street, De Vrije slag door Grolle en Proefwerk blijkt een ijzersterke. De organisatoren gunnen elkaar iets en versterken elkaar, en ze werken samen. Nu alleen de weergoden nog zover krijgen.