De huidige bewoners moeten Het Groene Bosch per 1 juli aanstaande verlaten. Foto: Kyra Broshuis
De huidige bewoners moeten Het Groene Bosch per 1 juli aanstaande verlaten. Foto: Kyra Broshuis

Het Groene Bosch sluit de deuren

Vier bewoners moeten naar ander onderkomen

Door Kyra Broshuis

GROENLO- Het Groene Bosch, het particuliere verzorgingshuis aan de Lichtenvoordseweg in Groenlo, sluit per 1 juli aanstaande de deuren. Het huis heeft op dit moment vier bewoners die dus per die datum een nieuw onderkomen moeten hebben. Dat hebben familieleden van de bewoners bekend gemaakt.

Doelgroep
Het Groene Bosch telt zeventien woonstudio's waarvan er tien zijn ingericht voor de zogenaamde herstellingsoordcliƫnten. De villa heeft ook twee zogenaamde TOP-kamers. Deze kamers zijn speciaal bedoeld voor mensen die vanuit een ziekenhuissituatie niet direct terug naar huis kunnen keren. De bewoners van Het Groene Bosch, ouderen met geheugenproblematiek, kunnen in het huis 24-uurs zorg krijgen in een kleine setting. Daarnaast kunnen de bewoners gebruik maken van een aantal zorggerelateerde voorzieningen zoals activiteitenbegeleiding.

Moeizame start
Vanaf de opening enige jaren geleden heeft Het Groene Bosch moeite gehad om de kamers te vullen. Destijds vertelde toenmalig directeur Mirjam Rohn dat de moeizame start ingecalculeerd was. "Uit onderzoek is gebleken dat men hier in de Achterhoek wat terughoudend is op het gebied van zorg op maat." Ook het hardnekkig gerucht dat wonen in Het Groene Bosch een dure aangelegenheid zou zijn, werd door haar onderuit gehaald. "Goede zorg hoeft echt niet duur te zijn. Wanneer mensen in een verzorgingshuis worden opgenomen betalen ze een eigen bijdrage, op basis van inkomen en vermogen, die soms tweemaal hoger is dan de eigen bijdrage die ze hier betalen. Het gaat bij ons om zogenaamde extramurale zorg. Onze cliƫnten betalen hier huur en servicekosten en overheid draagt bij via de AWBZ. Er is een aantal studio's beschikbaar al vanaf 900 euro, dit is inclusief het servicepakket." De statige villa waarin Het Groene Bosch gevestigd is, is voor de opening voor miljoenen euro's verbouwd.

Verklaring
De huidige directeur van Het Groene Bosch, Germa Gebbinck, zegt het volgende over de aangekondigde sluiting: "Er komt een schriftelijke verklaring vanuit het management. Deze verklaring wordt naar alle belanghebbende kranten gestuurd." Wanneer deze krant het bericht ontvangen heeft, zal het op de site geplaatst worden.