Marieke Frank (links) en Marie-Louise Tanck (rechts) bij de kick-off van het Vion-terrein. Foto: Theo Huijskes
Marieke Frank (links) en Marie-Louise Tanck (rechts) bij de kick-off van het Vion-terrein. Foto: Theo Huijskes

Feestelijke start herbestemming Vion-terrein

Multifunctioneel bezoekers centrum staat centraal

Door Theo Huijskes

LIEVELDE - Met gepast feestelijk vertoon vond afgelopen donderdag de zogenoemde kick-off plaats met betrekking tot het Vion-terrein in Lievelde. Met het raadsbesluit, dat afgelopen februari werd genomen, tot de aankoop van het slachthuisterrein, was immers groen licht gegeven voor het burgerinitiatief om het totale gebied, en dat inclusief het voormalige café Arink, een nieuwe, helemaal in de omgeving passende bestemming te geven.

Naast de leden van de projectgroep, die onder auspiciën van de Vereniging Lievelds Belang hiervoor aangewezen waren, hadden zich vele genodigden op het plein nabij het NS-station verzameld om getuige te zijn van het denkbeeldige startschot van een op papier schitterend plan, dat niet alleen kleine kern Lievelde, maar ook de gemeente Oost Gelre en zelfs geheel Oost-Achterhoek veel toeristisch en recreatief profijt kan opleveren.

Het was Marie-Louise Tanck van Lievelds Belang, die de aanwezigen verwelkomde met de opmerking dat er sprake is van een bijzonder moment voor de gehele regio. "Het gaat hier om een locatie met een rijke historie, die weliswaar ooit verkozen is tot de lelijkste plek in de Achterhoek, maar binnen afzienbare tijd zal gaan fungeren als een centrumlocatie voor het toerisme in de Gelderse Achterhoek." Tanck ging in haar toespraak uitvoerig in op de totstandkoming van het burgerinitiatief, waarbij de reconstructie van diverse plekken in Lievelde en met name die van de omgeving Stationsplein een belangrijke rol heeft gespeeld. "Drie belangrijke peilers hebben in het totale verhaal de doorslag gegeven en dat zijn de succesvolle onderhandelingen met de directie van Vion, de financiële bijdrage uit het Coöperatiefonds van de Rabobank en bovenal de beslissing van de gemeenteraad van Oost Gelre om het Vion-terrein aan te kopen. Inmiddels is er reeds met vereende krachten een start gemaakt om het oude café Arink, straks het multifunctionele bezoekerscentrum met de naam 'Lokaal voor Verlof', te ontruimen ten behoeve van een ingrijpende renovatie."

Ultieme vorm van burgerparticipatie
Wethouder Marieke Frank noemde de huidige gang van zaken op Lievelds grondgebied een voorbeeldige doorontwikkeling op het gebied van toerisme en recreatie. "De aankoop van het Vion-terrein heeft de nodige voeten in de aarde gehad, maar de hoop dat het zou gaan lukken is er altijd geweest." Frank is bijzonder in haar sas met het feit dat het voormalige café Arink eindelijk een nieuwe bestemming krijgt. "Zeker omdat het van oudsher voor iedereen een pand is dat in het oog sprong, is het mooi dat het straks de bestemming 'Nieuwe huis van de Achterhoek' krijgt. In dezelfde Achterhoek hebben wij nog geen echt bezoekerscentrum op toeristisch en recreatief gebied. Des te mooier is het dat wij het nu juist op deze centrale plek kunnen realiseren. Als gemeentebestuur zijn wij van mening dat naast toerisme ook recreatie steeds belangrijker wordt in het landschap. Daar waar het enigszins mogelijk is, willen wij dat dan ook gaarne faciliteren. En dat zeker in de huidige situatie zoals nu in Lievelde, waar kan worden gesproken van een ultieme vorm van burgerparticipatie."

Schetsontwerp 'Lokaal voor Verlof' in Lievelde.