Het pand aan de Lievelderstraat dat gesplitst is. Foto: Theo Huijskes
Het pand aan de Lievelderstraat dat gesplitst is. Foto: Theo Huijskes

VVD blijft wijzen op willekeurig handelen

Partij mist uniforme aanpak door gemeente Oost Gelre bij woningsplitsing

Door Theo Huijskes

OOST GELRE - De schijn van willekeurig handelen door de gemeente Oost Gelre, blijft wat betreft de VVD-fractie in de gemeenteraad voorlopig nog onderwerp van gesprek. Dit bleek tijdens de afgelopen week gehouden vergadering, waarbij VVD'er Kees Porskamp bij het vragenuur opnieuw alle registers opentrok daar waar het gaat om de gemeentelijke handelwijze bij verzoeken, binnengekomen van de zijde van de burgers, tot het splitsen van reeds jaren te koop staande woningen in bijvoorbeeld twee of meerdere appartementen.

Aanleiding voor de vraag van Porskamp hoe het college van B en W de gebezigde ambtelijke argumentatie in deze gemeente rijmt met het gelijkheidsbeginsel, zijn de onlangs openbaar gemaakte plannen met betrekking tot de revitalisering van Het Heydenrijck in Groenlo.

"De VVD vraagt al geruime tijd aan het college om te denken in kansen en mogelijkheden en wij zijn dan ook blij te zien dat het kwartje betreffende Het Heydenrijck bij het college lijkt te zijn gevallen", zo stak liberaal Porskamp van wal. Zoals bekend heeft het college van B en W in principe ingestemd met een gebruikswijziging van de commerciƫle ruimte in het wooncomplex aan de Mattelierstraat. In deze ruimte was voorheen de openbare bibliotheek gehuisvest. Er is nu toestemming verleend voor de bouw van vier (senioren)appartementen in de voormalige bibliotheek, mits daarbij tevens de totale gevelverbetering wordt uitgevoerd.

Leefbaarheid vergroten
"Voor de goede orde", aldus Porskamp, "wij juichen de ontwikkelingen zoals nu bij Het Heydenrijck van harte toe. Echter, wij zouden een dergelijke handelwijze bij soortgelijke situaties in deze gemeente ook toegepast willen zien. Immers een dergelijke aanpak voegt alleen maar positieve impulsen toe aan de leefbaarheid." Om zijn uitspraken over het feit dat er in Oost Gelre geen sprake is van een uniforme aanpak kracht bij te zetten, noemde Porskamp als voorbeeld een reeds jaren achtereen te koop gestaan hebbende woning (aan de Lievelderstraat in Groenlo, red.), waarbij in eerste instantie woningsplitsing was uitgesloten. Toen vervolgens bleek dat het pand daardoor onverkoopbaar was, werd er alsnog meegewerkt aan het splitsen van het pand in drie appartementen en een kantoorbestemming, waarbij zelfs toestemming werd verleend om de bovenverdieping te vergroten, zodat daar een extra appartement gecreƫerd kon worden.

Verantwoordelijk wethouder Vincent van Uem verzekerde in zijn antwoord Porskamp en met hem alle leden van de gemeenteraad dat in Oost Gelre zowel ambtelijk als bestuurlijk gelijke gevallen gelijkelijk worden behandeld. "Bij iedere aanvraag om woningsplitsing wordt er gezorgd voor een integraal advies. Daarbij zijn verschillende afdelingen en verschillende disciplines betrokken. Op basis daarvan wordt er een advies samengesteld en neemt het college vervolgens de daarmee in overeenstemming zijnde beslissing."

Overigens was het OOG-fractievoorzitter Frits Schmidt, die met de aantekening dat hij de nodige bezwaren heeft tegen de inhoud, de vraagstelling van Kees Porskamp probeerde te voorkomen. "Ik kan mij niet verenigen met de gekozen bewoording en dus het karakter van de vraag", aldus Schmidt, die zonder daarvoor een duidelijke argumentatie te willen geven, vervolgens raadsvoorzitter/burgemeester Annette Bronsvoort verzocht om de vraag niet aan de orde te laten komen. Laatstgenoemde ging daar echter niet mee akkoord en dat met de argumentatie dat ieder raadslid in het kader van een democratisch proces het recht heeft, en dat ook in het openbaar, om vragen te stellen. "Wanneer u op bepaalde terreinen bezwaren hebt, kunt u dat in het presidium kenbaar maken", aldus burgemeester Bronsvoort.