Mueller Europa bouwt op bedrijventerrein Laarberg in Groenlo. Foto: Theo Huijskes
Mueller Europa bouwt op bedrijventerrein Laarberg in Groenlo. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

OOG en PvdA plaatsen vraagtekens bij proces Sportboulevard Lichtenvoorde

Sluiting Het Groene Bosch in Groenlo verraste ook gemeente

Door Theo Huijskes

OOST GELRE - De laatste aan het zomerreces 2017 voorafgaande vergadering van de gemeenteraad, stond naast een tweetal agendapunten, zijnde jaarverslag en jaarrekening 2016 en eerste bestuursrapportage 2017, in het teken van het vragenuur. Hierbij werden door zes verschillende fracties een zevental vragen aan de orde gesteld.

Sportboulevard
Daarbij was het OOG-woordvoerder Ronald Willering, die namens zijn eigen fractie alsmede die van de PvdA de verbazing uitsprak over het feit dat het college van B en W op basis van nieuwe scenario's een vervolgonderzoek met betrekking tot de haalbaarheid van de Sportboulevard in Lichtenvoorde voorstaat. Willering sprak van een merkwaardige situatie dat nu een dergelijke koerswijziging naar voren komt, terwijl de uitkomsten van het eerste, nota bene door de gemeenteraad gefinancierde onderzoek nog in raadsverband besproken moeten worden. "Was het niet verstandiger geweest om het voorgenomen vervolgonderzoek reeds bij het eerste haalbaarheidonderzoek te betrekken?" Omdat het in deze gaat om een burgerinitiatief, vroeg Willering zich verder af welke overwegingen het college hebben doen besluiten om het een en ander nu al op eigen initiatief te agenderen. "Waarom wordt deze actie niet overgelaten aan de initiatiefnemers, waarbij tegelijkertijd in ieder geval eerst de raadsvergadering van september aanstaande wordt afgewacht? De gemeente is immers slechts ondersteunend in het totale proces." Tenslotte vroeg Willering, die zich stoorde aan het feit dat de raad de nieuw ingeslagen weg uit de krant moest vernemen, zich namens beide fracties af of het college denkt dat het nog uit te leggen is aan de inwoners van Oost Gelre wanneer er andermaal gemeenschapsgeld beschikbaar moet worden gesteld voor slechts een onderzoek naar de haalbaarheid van de Sportboulevard. Wethouder Jos Hoenderboom reageerde met de opmerking dat de raad heeft ingestemd met niet alleen het benodigde krediet, maar ook met de uitvoering van het projectvoorstel. "Als college vinden wij de te volgen route derhalve vrij logisch. Reacties en vragen horen nu thuis in het politieke debat en dat vindt zoals bekend in september plaats."        

Leefbaarheidsvisie
Namens de VVD vroeg Alfred Wopereis aandacht voor de huisvesting van jongeren in Mariënvelde. "Mede door de zorgcoöperatie (BMV) willen ouderen bij voorkeur in Mariënvelde blijven wonen. Dit goede bericht heeft ook een keerzijde en dat is dat zij daardoor geen plaats maken voor jongeren, die vervolgens noodgedwongen een woning gaan zoeken buiten het dorp. Er is op dit moment slechts één bouwkavel beschikbaar en het huizenaanbod is vrijwel nihil", aldus Wopereis, die vroeg wat het college hieraan denkt te doen. Wethouder Jos Hoenderboom gaf aan dat het wachten is op de bovendorpse leefbaarheidsvisie. "Deze visie komt de komende weken naar buiten. Het verkeert in een afrondende fase. Dan pas kunnen wij concluderen hoe acuut en waar de problemen zijn om daar vervolgens met concrete voorstellen op in te spelen."

Zonnepanelen op bedrijven
Via enkele gerichte vragen vroeg OOG-fractievoorzitter Frits Schmidt aan het college om bij het bedrijfsleven in Oost Gelre meer aandacht te vragen voor het plaatsen van zonnepanelen. "Onze fractie verwacht meer inspanning van de zijde van de gemeente om niet alleen bij bestaande bedrijven, maar zeker bij de bouw van nieuwe bedrijven te streven naar een energieneutrale gemeente." Als voorbeeld noemde Schmidt het bedrijf Mueller Europa, dat een nieuwe vestiging bouwt op bedrijventerrein Laarberg in Groenlo. "Wanneer Oost Gelre ambities heeft op het gebied van energetische duurzaamheid, moet het ook streven naar een energieneutraal bedrijventerrein de Laarberg." Wethouder René Hoijtink liet weten dat de opmerkingen van Schmidt helemaal terecht zijn, maar dat de gemeente geen enkel machtsmiddel heeft om bedrijven daartoe te verplichten. "Wij hebben in dat verband te maken met de afweging van de kosten door de betreffende bedrijven. Kortom, wij kunnen niet veel anders dan wat de bedrijven zelf als ideaal hebben. Overigens zorgt Mueller Europa wel voor zonnepanelen op het kantoorgedeelte van het bedrijf." De antwoorden van de wethouder zorgden bij PvdA-woordvoerder Richard Klein Tank voor de de reactie dat bedrijven in Oost Gelre in feite verplicht moeten worden om zonnepanelen op de daken van hun gebouwen te leggen. "Als gemeente vragen wij wel aan particulieren om energieneutraal te bouwen. Waarom zou dat dan niet mogen gelden voor bedrijven?"

Het Groene Bosch
De D66-fractie wilde bij monde van fractievoorzitter Jerry van der Meulen opheldering over de sluiting van Residence Het Groene Bosch in Groenlo. Een mededeling die bij hem en zijn fractie was binnengekomen als een donderslag bij heldere hemel. "Was het college op de hoogte van de voorgenomen sluiting, heeft er vooroverleg plaatsgevonden met de directie om mogelijk sluiting te voorkomen, welke stappen gaat het college ondernemen om te voorkomen dat burgers uit Oost Gelre op straat komen te staan en is een voorlopig uitstel van de sluiting nog een mogelijkheid?" aldus Van der Meulen. Wethouder Jos Hoenderboom benadrukte dat het college niet op de hoogte was en dat er ook geen vooroverleg heeft plaatsgevonden. "Het enige dat ik kan melden is dat er van onze kant circa een jaar geleden een gesprek heeft plaatsgevonden met een door Het Groene Bosch ingehuurde consultant. Daarbij is toen eigenlijk al gebleken dat de doelgroep in deze gemeente voor deze voorziening niet bijster groot is. Men erkent daarin haar eigen verantwoordelijkheid, hetgeen in feite al betekent dat de gemeente daarop geen enkele invloed heeft. Neemt niet weg dat wij als gemeente nog wel natrekken wie de huidige resterende bewoners zijn en of er voor hen reeds vervangende huisvesting is gevonden."