De locatie Brouwhuizen in Groenlo. Foto: Theo Huijskes
De locatie Brouwhuizen in Groenlo. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Aanzienlijk minder woningen op Brouwhuizen

Geen plaats voor wooncomplex arbeids migranten

Door Theo Huijskes

GROENLO - De gedurende de laatste vijftien jaar ingezette bevolkingskrimp heeft grote gevolgen voor de verdere ontwikkeling van het woningbouwplan Brouwhuizen in Groenlo. Het college van B&W van Oost Gelre heeft dientengevolge noodgedwongen een nieuwe visie en een nieuw beeldkwaliteitsplan gepresenteerd, waaruit blijkt dat het aantal te bouwen woningen op de betreffende locatie fors wordt verminderd. Daarnaast is tevens besloten om een streep te halen door de plannen voor de bouw van een wooncomplex voor arbeidsmigranten. In dit geval huisvesting voor buitenlandse, met name Poolse werknemers, werkzaam bij het in de buurt gevestigde bedrijf van de Vion Food Group. Het gemeentebestuur is van mening dat een dergelijke vorm van huisvesting de integratie van buitenlanders in Oost Gelre niet bevordert.

Namens de V.O.F. Ontwikkelingscombinatie Brouwhuizen, bestaande uit BPD, Heijmans en Rouwmaat Groep, deelt woordvoerder Hans Rouwmaat desgevraagd mee dat men zich als ontwikkelaars kan verenigen met de door de gemeente ingeslagen weg. Desondanks is ook hij van mening dat een achteruitgang van het aantal nog te bouwen woningen met circa honderd als zeer ingrijpend moet worden beschouwd.

"Dat is inderdaad een tegenvaller van jewelste", zegt Rouwmaat. "Achteraf is het altijd gemakkelijk redeneren hoe het anders had gemoeten. Vergeet niet dat de voormalige omgevingsvisie, destijds nog opgesteld door de gemeente Groenlo, immers al dateert van het jaar 2001. Een visie die uiteindelijk niet alleen Brouwhuizen, maar ook de bouwlocaties De Woerd en Oldenhuis omvat. Daar komt bij dat, mede door de komst van de gemeente Oost Gelre, de visie pas in 2009 is vastgesteld. De bedoeling was 2007, maar protesten vanuit de buurt hebben het gehele proces extra vertraagd. De grootste tegenvaller in deze blijft het gegeven dat de krimp in de Achterhoek juist in die jaren heeft toegeslagen."

In de gepresenteerde nieuwe visie gaat het aantal woningen op De Woerd terug van 46 naar 35, op Brouwhuizen in fase 1 van 126 naar 106 en in fase 2 van 101 naar 40. In het verlengde daarvan is er als gevolg van het bijgestelde woningcontingent tot 2025 in fase 1 van Brouwhuizen nog plaats voor maximaal 40 woningen. Voor Hans Rouwmaat is alle hoop erop gevestigd dat er nog mogelijkheden komen, zodat er nog vóór 2025 met het bouwen van woningen in het kader van fase 2 kan worden begonnen.

Groenstructuur
In de nieuwe ontwikkelingsvisie wordt als gevolg van het schrappen van woningen extra veel aandacht geschonken aan de groenstructuur met daarbij het accent op straatbomen, wadi's (ruimtes voor afwatering), sierheesters, bodembedekkers en hagen. Ter herinnering aan de voormalige Grolsch Bierbrouwerij ter plekke en de komst van stadsbrouwerij Brouwersnös in de directe nabijheid, wordt er onder het motto 'Leven in de brouwerij!' gedacht aan het creëren van brouwtuinen, waaronder een hoptuin, een boomgaard en diverse speelvoorzieningen. Ieder gebied krijgt een eigen herkenbaarheid en karakter en refereert daarbij telkens aan het verleden van de Grolsch Bierbrouwerij. Het is de bedoeling dat dit alles de woonwijk meer identiteit gaat geven. Wat betreft de speelgelegenheden, zal er met de nieuwe bewoners een speelplan worden gemaakt voor speelvoorzieningen ten behoeve van verschillende leeftijdscategorieën.